ترقی: مطالبات مسلمانان چینی طالبانی است
ناآرامیهای ایالت سینکیانگ چین و کشتار اقلیت مسلمانان این منطقه اتفاقی است که اطلاعرسانی درباره آن در ایران انجام نمیشود. این در حالی است که موضع همیشگی ایران حمایت از جامعه مسلمان در سراسر دنیا است، اما نحوه برخورد با این مورد به شکل دیگری است. پایگاه خبری «خبر آنلاین» در اینباره با حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه گفتوگو کرده است.
ترقی در پاسخ به این که با توجه به موضع دولت و همچنین صداوسیما درخصوص کشتار اخیر چین به نظر میرسد که با مماشات ایران در برخورد با این مساله مواجه هستیم. گفته است: به نظر میرسد موضوع کشتار مسلمانان چین با توطئه آمریکا برای انجام یک انقلاب رنگین در چین ادغام شده است.
یعنی آمریکاییها همانند حمایتی که از جداییطلبان تبت داشتهاند؛ در حالحاضر هم دارند در این موضوع دخالت میکنند و ما میتوانیم جاپای آمریکا را ببینیم که این امر نشان میدهد آنها قصد دارند تا حمایت چین از ایران در برنامه هستهایاش را با حمایت از این آشوبها؛ تلافی کنند. لذا به نظر میرسد موضوع بسیار پیچیدهتر از کشتار مسلمانها باشد.
وی افزوده است: ما وظیفهمان این است که از مسلمانها در سراسر جهان حمایت کنیم و اگر مورد ظلم قرار گرفتند اعتراض کنیم. دولت ایران هم بر این اساس شرعا و قانونا موظف است تا اعلام موضع کند، برای همین از سازمان کنفرانس اسلامی خواسته تا نسبت به این فجایع واکنش نشان دهند.
البته باید توجه داشت که این واکنش جنبه دخالت در امور داخلی چین پیدا نکند؛ چرا که طبق توافقی که ایران و چین دارند، ما نباید در امور داخلی یکدیگر دخالت کنیم.
ترقی همچنین درباره این که ایران پیش از این درباره کشتار علیه مسلمانهای سایر کشورها واکنش داشته است، پس چرا آنجا بحث دخالت در امور داخلی مطرح نبود؟ گفته است: به نظر میرسد مطالبات مسلمانهای آیغور با مطالبات عواملی که در آنها نفوذ کردهاند و بیشتر موضعی طالبانی دارند، مخلوط شده است؛ لذا موضوع پیچیدهتر از این حرفها است. برای همین لازم است تا هم دولت و هم صداوسیما نگاهی واقعبینانه به این امر داشته باشند و نسبت به مسلمانان این ایالت خودمختار واکنش نشان دهند.
وی افزوده است: برخی منتقدین میگویند چون ایران به حمایت چین در ۱+۵ نیاز دارد، بیشتر هوای دولت چین را دارد تا ملت مسلمان چین و هم اینکه چون نحوه برخورد هر دو کشور با معترضین مشابه بوده، برای همین از کنار آن با سکوت عبور میکنند! باید اذعان کرد آنگونه که باید به این مساله نپرداختهایم.
در اینکه ممکن است روشهای برخورد با معترضین ایران و چین نزدیک به هم باشد؛ انتقادهایی وارد است، اما معتقدم در درجه اول طرف علما و مجامع مدنی کشورمان باید موضوع را مورد تحلیل قرار دهند. طبیعتا دولت هم به خاطر مصالح سیاسی نباید از حق مسلمانان چینی بگذرد. حتی اگر لازم باشد اقدام یک دولت کمونیست علیه مسلمانها را محکوم کرد.
وی همچنین درباره این که حزب موتلفه چه اقدامی در این زمینه انجام داده است؟ گفت: تحلیل این وقایع و بررسی آن در دستور کمیته سیاسی حزب موتلفه قرار دارد و به زودی اعلام نظر خواهد کرد.
ارسال نظر