واکنش ایران به بیانیه گروه هشت
دنیای اقتصاد- بیانیه سران گروه هشت در ایتالیا درباره ایران واکنش منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران را برانگیخت. متکی گفته است که ایران از نشست گروه هشت پیام جدیدی دریافت نکرده است، اما اگر حرف جدیدی منتقل شود، مقامات تهران پاسخ آن را در موقع مناسب خواهند داد. به گفته متکی، ما مباحث کلی در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و بینالملل را در قالب یک بسته پیشنهادی در دست تدوین داریم و آن را مبنای خوبی برای گفتوگو پیرامون مسائل منطقه و جهان که دست به گریبان آنها است، میدانیم. واکنش متکی به بیانیه سران گروه ۸ در ایتالیا
دنیای اقتصاد- بیانیه سران گروه هشت در ایتالیا درباره ایران واکنش منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران را برانگیخت. متکی گفته است که ایران از نشست گروه هشت پیام جدیدی دریافت نکرده است، اما اگر حرف جدیدی منتقل شود، مقامات تهران پاسخ آن را در موقع مناسب خواهند داد.
به گزارش ایسنا، منوچهر متکی، وزیر خارجه در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه عمان در باره بیانیه گروه هشت و لزوم مذاکره با ایران و اینکه آیا جمهوری اسلامی ایران پیامی در این خصوص دریافت کرده است یا خیر، گفت: این نشست دیشب به پایان رسیده و ما از نشست گروه هشت پیام جدیدی دریافت نکردیم.
وی ادامه داد: اخباری که مطرح شده حکایت از این دارد که در زمینههای مختلف اعضا دیدگاههای مختلفی داشتند که در برخی از حوزهها منجر به توافق همهجانبه نشده است. وزیر خارجه با اشاره به تلاش ایران برای تدوین بستهای پیشنهادی خاطرنشان کرد: موضع ما در تمام زمینهها مشخص است و ما مباحث کلی در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و بینالملل را در قالب یک بسته پیشنهادی در دست تدوین داریم و آن را مبنای خوبی برای گفتوگو پیرامون مسائل منطقه و جهان که دست به گریبان آنها است، میدانیم. وزیر خارجه مشورتهای انجام گرفته میان مقامات ایران و عمان به ویژه در چهار سال گذشته را موجد ظرفیتهای جدید و همکاریهای بین دو کشور عنوان کرد و گفت: دو کشور در بسیاری از موضوعات منطقهای و بینالمللی همکاریهای مشترکی دارند و در حوزههای مسائل اقتصادی مشورتهای چند جانبه سیاسی و منطقهای را دارند.
متکی همچنین از امضای توافقنامه امنیتی دو کشور در آینده نزدیک به عنوان سمبلی از همکاریهای صمیمانه و استراتژی در حفظ ثبات و امنیت منطقه خبر داد. رییس دستگاه دیپلماسی با اشاره به حجم همکاریهای اقتصادی دو کشور نیز یادآور شد: شرکتهای عمانی در برخی از پروژههای متوسط و کوچک ایران وارد فاز سرمایهگذاری شدند که ما از گسترش این قبیل اقدامات استقبال میکنیم و پیمانکاران مجرب ایرانی نیز در پروژههای مختلف این کشور مشارکت خوبی را داشته و دارند.
به گفته متکی، دو طرف در جریان مذاکرات در خصوص روانسازی رفتوآمدهای تجار، بازرگانان و سرمایهگذاران و تسهیل حضور بازرگانان در کشورهای یکدیگر توافق کردند.این در حالی است که سران گروه هشت، پس از صدور بیانیه درباره ایران در مصاحبههای جداگانهای بر مواضع طرح شده در آن بیانیه مبنی بر تعیین مهلت برای ایران به منظور از سرگیری مذاکرات هستهای تا اواسط شهریور ماه سال جاری تاکید کردند.رییسجمهور آمریکا گفته است که کشورهای عضو گروه هشت «برای مدت نامحدود» منتظر ایران نخواهند ماند. به گزارش ایسنا، باراک اوباما رییسجمهور آمریکا در کنفرانسی خبری در پایان نشست گروه هشت گفت: عقیده جهان کاملا روشن است. به گزارش خبرگزاری شینهوا وی افزود: فرض ما این است که [شرایط گفتوگو] را آماده میکنیم، اما همچنین میگوییم که قصد نداریم به طور نامحدود منتظر بمانیم و اجازه تولید سلاح هستهای و نقض معاهدات بینالمللی را بدهیم. در صورتی که ایران موضعش را در چند ماه آینده تغییر ندهد، به اقدامات بیشتری نیاز خواهد بود. وی افزود: اگر ایران در این مدت در تغییر رفتار هستهایاش شکست بخورد، «ما باید گامهای بیشتری برداریم.»
ایران ادعاهای آمریکا را رد و اعلام کرده است که برنامه هستهای را برای برآوردن نیازهایش در حوزه انرژی دنبال میکند و در عین حال استدلال میکند که محق است از انرژی هستهای استفاده کند.
سیلویو برلوسکنی، نخستوزیر ایتالیا نیز در نشست گروه هشت اعلام کرد: ما زمانی برای تحریمها نداریم، اما زمان گفتوگو نمیتواند خیلی به درازا بکشد. نیکلا سارکوزی، رییسجمهور فرانسه نیز اعلام کرده است که از تحریمهای فوری علیه ایران استقبال میکند. اما به گفته اوباما، هدف نشست گروه هشت تشدید و سختتر کردن تحریمها علیه ایران نبوده است.
او گفته است: ما به ایران مسیری را به سوی آنچه جایگاه حقهاش در جهان در نظر گرفته میشود، پیشنهاد کردهایم. اما این حق، مسوولیتهایی را هم به دنبال دارد و ما امیدواریم که ایران گزینه عمل کردن به آنها را برگزیند و ما قول ایران را زمانی که در ماه سپتامبر در نشست گروه ۲۰ یکدیگر را میبینیم، ارزیابی خواهیم کرد. گروه هشت روز چهارشنبه با صدور بیانیهای از ایران خواست همکاری کند و مذاکره درباره مساله هستهای را بپذیرد و اعلام کرد که در نشست سپتامبر «اوضاع را ارزیابی خواهد کرد.»بر همین اساس اوباما، از اجماع نظر سران گروه هشت در قبال ایران استقبال کرد و گفت: امیدوارم مقامات ایران بیانیهای را که گروه هشت صادر کرد، بررسی کند و متوجه شود که عقیده جهان روشن است. این در حالی است که روسیه که نزدیکترین متحد ایران بر سر میز قدرتمندترین کشورهای جهان است، این موضوع را مطرح کرده که انتخابات از «امور داخلی» ایران است و واشنگتن نتوانست برای درخواستش مبنیبر اعمال تحریمهای سختتر علیه ایران حمایت جلب کند. در همین حال، نخستوزیر انگلیس نیز درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران گفت: انصراف لیبی از داشتن هر گونه تسلیحات کشتار جمعی «درس مهمی» را به همگان میدهد.
به گزارش ایسنا، گوردون براون، نخستوزیر انگلیس روز جمعه پس از دیدار با معمر قذافی، رهبر لیبی در جمع خبرنگاران در نشست گروه هشت گفت: انصراف لیبی از داشتن تسلیحات کشتار جمعی که در سال ۲۰۰۳ اتفاق افتاد، نشان میدهد که جهان باید در مذاکرات خود به یک «معامله یا توافق یا قرارداد» دست یابد.
براون بدون اشاره به این واقعیت که آژانس صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران را تایید کرده است، گفت: لیبی و آفریقای جنوبی هر دو قید برنامههای هستهای را زدهاند و افزود: من فکر میکنم در زمانی که ما نگران برنامههای هستهای ایران و کره شمالی هستیم، مهم است درک کنیم که دو کشوری که میتوانستند به سلاح هستهای دست یابند، فرصت انجام این کار را رها کردهاند، گرچه احتمالا به فنآوری لازم برای انجام این کار دسترسی داشتهاند. نخستوزیر انگلیس گفت: من فکر میکنم این درس مهمی را به جهان میدهد مبنی بر این که ما باید به یک توافق یا معامله یا قرارداد بین کشورهای غیرهستهای و کشورهای هستهای دست یابیم. براون افزود: اگر برخی کشورهایی که میتوانستند به سلاح هستهای دست یابند همانند لیبی آماده انصراف از این کار بودهاند، پس امکان آن وجود دارد که سایر کشورها در عین حال که عضو جامعه بینالمللی هستند، به کشورهایی تبدیل شوند که تنها خواستار انرژی هستهای غیرنظامی بوده و سلاح هستهای نمیخواهند.در تحولی دیگر، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز بر راهحل دیپلماتیک در قبال مساله هستهای ایران تاکید کرد.
بر اساس این گزارش، صدراعظم آلمان در کنفرانس مطبوعاتی در آکویلا در حاشیه آخرین روز از نشست گروه هشت با تاکید بر حل دیپلماتیک مساله هستهای ایران اعمال تحریمها در مراحل بعدی را بعید ندانست.
به گزارش خبرگزاری آکی، وی گفت: ما به طور صریح خواهان حل دیپلماتیک مساله هستیم و با تلاشهای بسیار حتی در خاورمیانه به انجام این مساله اقدام خواهیم کرد.
اظهارات نخستوزیر کانادا
در تحولی دیگر، نخستوزیر کانادا با تکرار اتهامات هستهای آمریکا علیه ایران و با اشاره به وقایع پس از انتخابات، خواستار فشار بینالمللی بیشتر علیه ایران شد. به گزارش ایسنا، استفان هارپر، نخستوزیر کانادا در پایان نشست گروه هشت در جمع خبرنگاران در آکویلای ایتالیا گفت: جهان در حال فرستادن پیامی آشکار برای ایران است و آن پیام این است که در صورتی که وضعیت بهبود آشکاری نیابد و این اتفاق هر چه زودتر نیفتد، نیاز به اقدامات بیشتر خواهد بود. به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ، هارپر همچنین با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هستهای ایران مدعی شد: برنامه هستهای ایران یک تهدید جدی برای امنیت جهانی محسوب میشود.
ارسال نظر