پایان انتخابات

کدخدایی در کنفرانس مطبوعاتی: موسوی حاضر به امضای موافقت‌نامه کتبی با شورای نگهبان نشد

سخنگوی شورای نگهبان گفت: با بیانیه‌این شورا مساله انتخابات مختومه است و در واقع با اعلام صحت انتخابات پرونده آن بسته می‌شود. به گزارش روز سه شنبه‌ایرنا، «عباسعلی کدخدایی» دوشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما درباره نتایج بررسی‌های انجام شده در خصوص رسیدگی به برخی شبهات و ابهامات مربوط به دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سخن گفت.

وی درباره نتیجه تحقیقات و روند بازشماری آرا اظهار داشت: همانطور که قبلا هم به مردم و نامزدهای محترم اعلام کردیم، برای رفع شبهات و‌ایجاد اطمینان بیشتر آماده بازشماری ۱۰‌درصدی در صندوق‌های رای بودیم که‌این بعضا با موافقت همه نامزدهای محترم همراه نبود و تنها یکی از آنها مراجعه کرد و برخی از صندوق‌ها بازشماری شد.

کدخدایی درباره مدت زمان صرف شده برای این بازشماری گفت: بازشماری از ساعت ۱۳ روز دوشنبه آغاز و تا ساعت ۲۰ ادامه داشت. البته ما از ساعت ۷ صبح آماده بودیم که پیشنهادهای مطرح شده از سوی یکی از نامزدهای محترم را انجام بدهیم، اما چون در‌این زمینه به توافق نرسیدیم، بازشماری ۱۰‌درصدی در شهرستان‌ها و استان‌های مختلف آغاز شد‌. وی در پاسخ به‌این سوال که مکانیزم انتخاب صندوق‌ها چگونه بود، تصریح کرد: برای بازشماری ۱۰‌درصد آرا روش‌های مختلفی است از جمله روش خوشه‌ای و عادی که ما سعی کردیم در گام اول‌این کار را به صورت قرعه‌کشی از طریق رایانه انجام بدهیم که هیچگونه شبهه‌ای در‌این جهت به وجود نیاید و با ارقامی ‌که هر استانی در نظر گرفت، به گونه‌ای شد که ما در تمام شهرهای استان به نوعی‌این بازشماری را داشتیم و در واقع در همه استان‌ها و تمام شهرستان‌ها‌ این ۱۰‌درصد تقسیم و انجام شد. کدخدایی در پاسخ به شبهات مطرح شده از سوی برخی کاندیداها در ضمن بازشماری آرا، خاطرنشان کرد: طرح شبهه بسیار ساده است و هر مطلبی ممکن است مطرح کنند، اما مهم ‌این است که شبهه‌ای که مطرح می‌کنند همراه با قرائن قوی باشد و ادله‌ای که بتوانند طرف مقابل را قانع کند. سخنگوی شورای نگهبان در خصوص بیشتر بودن میزان آرا از واجدین شرایط در برخی حوزها، اظهار داشت: چند مطلب را باید در‌این باره روشن کنیم، چون‌این ابهام را برخی بدون هیچگونه محدودیتی اعلام می‌کنند‌، ارقامی‌را از‌این شهرستان‌ها اعلام می‌کنند که‌ اینها هیچکدام واقعیت ندارد و ما همه‌این موارد را بررسی کردیم و به طور مثال برخی از ستاد نامزدهای محترم آمده‌اند و آماری را آورده و مدعی بودند در فلان شهرستان ۱۴۰‌درصد آرا بیشتر از واجدین شرایط است. عنوان شد که‌ این بر چه اساسی تطبیق داده شده که اعلام کردند بر اساس آمار گذشته انجام شده است. کدخدایی گفت: در پاسخ اعلام کردیم که آمار گذشته نمی‌شود با آمار فعلی همخوانی داشته باشد و شما تعداد واجدین شرایط گذشته را دارید و آن را با انتخابات گذشته مقایسه می‌کنید که غیرقابل پذیرش است و موجب تردید در صحت‌این گفتارها می‌شود، کدخدایی در خصوص شبهات مطرح شده در خصوص خرید رای، تصریح کرد: خرید رای آنچه که مصداق قانونی ما هست‌این است که به یک شخصی پول یا وعده آن داده شود یا در واقع یک کمک مالی شود به منظور ‌اینکه رای آن فرد را به نام ‌این فرد بریزند. وی افزود: اما‌ این نکته که دولتی از یک طرف در گردونه انتخابات است و از طرف دیگر سکان دار کشور هست، اقداماتی را قبل از انتخابات انجام داده است، اقداماتی که قانونی بوده است و طبق قانون مکلف بوده دولت انجام دهد ‌این را بعضا مدعی شدند که مصداق خرید رای می‌باشد که غیر قابل پذیرش است و باید‌این سوء نیت فرد را شما احراز کنید که دولت براساس قانون آمده پرداخت‌هایی را داشته است، آیا ‌این می‌تواند مصداق خرید رای باشد. این موضوع در شورای نگهبان مطرح شد و به اتفاق رد شد، چون غیرقابل پذیرش است که وظایف و تکالیف دولتی که بر سر کار هست بر اساس موازین قانونی آن‌را به عنوان مصداق خرید رای مطرح کنید.

او درباره شبهه به وجود آمده در خصوص چاپ بیش از حد تعرفه، گفت: سه بازرس به مدت دو روز در‌این رابطه به وزارت کشور اعزام شدند تا تمام موارد تعرفه، قراردادها و تعرفه‌های باقی مانده را بررسی کنند. مجموع تعرفه‌هایی که چاپ شده است، در حدود ۶۰میلیون و ۸۰۰‌هزار است، آرایی که مردم به صندوق‌ها ریخته‌اند حدود ۳۹میلیون و ۳۰۰‌هزار، تعدادی از‌این تعرفه‌ها در انبارهای وزارت کشور است که پلمب سه‌گانه از سوی وزارت کشور، شورای نگهبان و حراست وزارت کشور شده است. کدخدایی افزود: برای جلوگیری از سوء استفاده از تعرفه‌های باقی مانده‌، صورتجلسه می‌شود و در داخل صندوق رای گذاشته می‌شود، تعدادی از‌ این‌ها در انبارهای استانی و شهرستانی باقی است که همه ‌اینها جزء به جزء آمار رسمی‌از وزارت کشور گرفته شده است و برای شورای نگهبان‌این شبهه مرتفع شده است. کدخدایی در پاسخ به‌این سوال که اکنون با بیانیه شورای نگهبان، مساله انتخابات مختومه است، گفت: قطعا‌ این طور است، در واقع صحت انتخابات وقتی اعلام می‌شود، پرونده انتخابات بسته می‌شود. البته گزارش تفصیلی رسیدگی به شکایت‌ها به زودی منتشر می‌شود و تمام مواردی که کاندیداهای محترم داشته‌اند و اعتراض‌هایی که شده به طور مستند پاسخ و برای افکار عمومی‌منتشر می‌شود.

موسوی حاضر به امضای موافقت‌نامه کتبی نشد

سخنگوی شورای نگهبان هم چنین در کنفرانس مطبوعاتی دیروز خود در توضیح علت به نتیجه نرسیدن مذاکرات کمیته ویژه این شورا با میرحسین موسوی برای بازشماری آرای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت که موسوی حاضر به امضای موافقت‌نامه کتبی برای اجرای شروطش در بازشماری آرا نشد.

کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی علت به نتیجه نرسیدن مذاکرات کمیته ویژه این شورا با موسوی را جویا شد، گفت: در یک روز مانده به فرصت ۵ روزه شورای نگهبان یکی از شخصیت‌های سیاسی به نمایندگی از موسوی پیامی را به شورای نگهبان آورد که در صورتی که شروط وی برای بازشماری پذیرفته شود حاضر است موضوع انتخابات را خاتمه یافته تلقی کند.

این سخنگو افزود: بازشماری آرا در استان‌های خاص، تطبیق سریال شناسنامه‌ها با ته‌سوش‌های تعرفه و تطبیق خطوط آرای صندوق‌ها شروط موسوی برای بازشماری آرا بود که این شروط از سوی شورای نگهبان مورد قبول قرار گرفت.

وی اضافه کرد: در این جلسه مقرر شد که این موارد در موافقت‌نامه کتبی گنجانده شود تا کمیته ویژه آن را مورد پیگیری قرار دهد، اما به‌رغم جلساتی که یکی از اعضای هیات ویژه با موسوی و کمیته صیانت از آرا داشت، این توافقنامه امضا نشد و لذا شورای نگهبان ساعت ۱۳ روز دوشنبه بازشماری آرا را آغاز کرد. کدخدایی اظهار داشت: شورای نگهبان حاضر به انجام این شروط در چارچوب وظایفش بود، اما آنان حاضر نشدند این موافقت‌نامه کتبی را به امضا برسانند.

نامه جنتی به محصولی درباره انتخابات

دبیر شورای نگهبان طی نامه‌ای به وزیر کشور، صحت انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری را تایید کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بر اساس اعلام اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان، متن نامه به این شرح است:

جناب آقای محصولی؛ وزیر محترم کشور

سلام علیکم

در مورد نتیجه کلی و نهایی دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، روز جمعه مورخ ‌٢٢/٣/١٣٨٨، بدین‌وسیله اعلام می‌نماید پس از آگهی عمومی اعلام شکایات و اعتراضات نسبت به روند رای‌گیری و برگزاری انتخابات، طبق ماده ‌‌٨٠ قانون انتخابات ریاست‌جمهوری علاوه‌بر مهلت قانونی دریافت شکایات، در دوره تمدید پنج‌روزه نیز نسبت به دریافت شکایات اقدام و متعاقب بررسی‌ها و رسیدگی‌های دقیق و همه‌جانبه، از آن‌جا که بخش عمده‌ای از موارد اعلامی از مصادیق تخلف یا تقلب انتخاباتی خارج و بعضا تخلفات مختصری که وقوع آن در اغلب انتخابات مشهود و غیرقابل اعتناست، سرانجام شورای نگهبان با بررسی موضوع در جلسات عدیده و با وارد ندانستن شکایات و اعتراضات، صحت انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری را طبق ماده ‌‌٧٩ قانون انتخابات ریاست‌جمهوری مورد تایید قرار داد.

شورای نگهبان فرصت را مغتنم شمرده، ضمن تکریم حضور حماسی و فراگیر مردم در برگزاری شکوهمند دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری که با تجلی و ظهور جمهوریت نظام در کنار اسلامیت آن، برگ زرینی در تاریخ مردمسالاری دینی ایران اسلامی از خود به جا گذاشت، بر خود فرض می‌داند از تلاش همه‌جانبه وزارت محترم کشور، عوامل اجرایی، همچنین هیات‌های نظارت و رسانه‌های گروهی و به‌ویژه از نامزدهای محترم که با حضور خود گرمی و رونق عرصه رقابت را فراهم آورده‌اند، قدردانی نماید.

احمد جنتی ؛ دبیر شورای نگهبان