من یک پسر بد بودم
چیزی حدود ۱۲ سال از انتشار اولین مجموعه شعر رسول یونان با عنوان «روز بخیر محبوب من» میگذرد. در طول این سالها، تعداد کتابهای منتشرشده او در حوزههای شعر، نمایشنامه، داستان و ترجمه به بیش از ۳۰ عنوان رسیده است، اما هنور مخاطبان آثار یونان، کتاب «روز بخیر محبوب من» را از خاطر نبردهاند؛ کتابی که چندی پیش چاپ سوم آن هم در مدت کوتاهی به اتمام رسید. این اتفاق از آن رو اهمیت دارد که در سالهای اخیر، شعر معاصر ایران، به اعتقاد منتقدان، با بحران مخاطب روبهرو بوده است. در وضعیتی که آثار برخی از شاعران با سابقه هم با عدم استقبال از سوی علاقهمندان جدی ادبیات مواجه میشود، چاپ سوم کتاب یک شاعر جوان گویای واقعیتهای زیادی است. رسول یونان از نسل شاعران دهه هفتاد است. شاید این نکته از تیزهوشیاش بوده است که هیچگاه خودش را درگیر جریانهای پرحاشیه شعر در آن دوره نکرده و به شکل مستقل کارش را ادامه داد. هرچند گاهی با جریانهای اتفاق افتاده در دهه ۷۰ همراه بود.
شعر رسول یونان از زندگی خاص او سرچشمه میگیرد. آدمهای روایتهای او، همانهایی هستند که وقتی کنارش مینشینی به شکلی خندهآور از آنها حرف میزند. خاطرات یونان را کسانی تشکیل میدهند که روزگاری با او دمخور بودهاند، از هاشم که روزی به آرزویش رسید و رییس باشگاه شد تا مشحسن که در شرطبندی مهارت ویژهای داشت. کاراکترهای یونان، نوشتههای او را دوستداشتنی میکند، یعنی همان مردمان ساده روستایی دور که اکنون برای طرفداران کتابهای یونان آشنا هستند.
به طوری که انگار خود آنها، سالهای سال در همان جا زندگی کردهاند. خاطرههای شاعر «روز بخیر محبوب من»، هنوز هم نقل میشود و همین ویژگی یکی از مهمترین دلایلی است که دامنه مخاطبانش را گستردهتر میکند. در عصری که تکنولوژی همه ابعاد زندگی انسان امروزی را تحتشعاع قرار داده است و حتی عواطف و احساسات او را در برگرفته، در عصری که ارتباطات آدمها با یکدیگر به شکلی بیرحمانه ماشینی شده است، افسردگی، سرخوردگی و مهمتر از همه تنهایی، مهمترین نتیجه این اتفاق است. پس انسان افسرده و تنهای عصر مدرن به چیزهایی نیاز دارد که حفرههای خالی و تاریک زندگیاش را پر کند که شعر در بسیاری مواقع میتواند پاسخگوی این نیاز باشد، اما اینکه کدام شعر و کدام شاعر، خودش حکایتی است بلند. یونان با درک موقعیت زمانه، توانسته است تا اندازهای شرایط را به سود خودش کنار بزند. «من یک پسر بد بودم» به تازگی توسط نشر افکار به چاپ سوم رسیده است.
ارسال نظر