نگاه- درسی از رکود بزرگ
سیاستهای ضد رکودی دولت موثرند؟
مترجم: دومان بهرامی راد
منبع: والاستریت ژورنال
اقتصاددانان روز به روز مطمئنتر میشوند که قرار نیست رکود بزرگ در ایالات متحده تکرار شود، اما مقایسه بحران فعلی با رکود بزرگ همچنان ادامه دارد.
مترجم: دومان بهرامی راد
منبع: والاستریت ژورنال
اقتصاددانان روز به روز مطمئنتر میشوند که قرار نیست رکود بزرگ در ایالات متحده تکرار شود، اما مقایسه بحران فعلی با رکود بزرگ همچنان ادامه دارد.
یکی از اقدامات جالبی که در این زمینه صورت گرفته راهاندازی وبلاگی است که اخبار وال استریت ژورنال در سال 1930 را به طور مرتب مورد بررسی قرار میدهد(وبلاگ مذکور با این آدرس در دسترس است:
http://newsfrom۱۹۳۰.blogspot.co). شباهتهای عجیبی بین رکود بزرگ و شرایط فعلی مشاهده شده است. به عنوان مثال، تیترهایی را که در دهه ۳۰ رواج داشتند، در نظر بگیرید: «عبور از رکود نزدیک است»، «کاهش تولید و نرخهای بهره کاملا پشت سر گذاشته شدهاند و تکرار آنها در شرایط حاضر غیرممکن است»، «اعتماد به سیستم بانکی از هراسهای پولی که در دهههای قبل رایج بودند، جلوگیری خواهد کرد».
واضح است که دلیلی وجود ندارد فکر کنیم که رکود فعلی به وخامت رکود بزرگ خواهد بود. نمودارهایی که انجمن روابط خارجی تهیه کرده نیز نشان میدهد که رکود بزرگ تقریبا با هر معیاری که در نظر بگیریم از بحران فعلی وخیمتر بوده است. البته برخی از ملاحظات باعث میشود که از این امر چندان مطمئن نباشیم. به عنوان مثال با توجه به دادههای موجود میدانیم که در رکود بزرگ هم پیش از این که اوضاع وخیمتر شود، برخی از شاخصها بهبود پیدا کرده بودند. باید همواره به یاد داشته باشیم که مشاهده نشانههای بهبود اقتصاد همواره به بهتر شدن اوضاع نمیانجامد.
یکی از نمودارهایی که انجمن روابط خارجی ارائه کرده نشان میدهد که روند فعلی به شدت با مسیری که رکود بزرگ طی کرده متفاوت است. در این نمودار مشاهده میشود که مداخله دولت با استفاده از افزایش مخارج، این بار بسیار زودتر اتفاق افتاد. دولت ایالات متحده امیدوار است که این محرکها بتوانند از تکرار رکود بزرگ جلوگیری کنند.
البته همانطور که میدانیم، همیشه عواقب ناخواستهای برای سیاستهای دولتی متصور است. در وبلاگ از یکی از روزنامههای دهه سی نقل شده که: «ملون وزیر خزانهداری منکر این امر است که تعرفه اسموتهاولی (Smoot-Hawley tariff) برای اقتصاد مخرب است. ملون تصریح کرد که این تعرفه به نااطمینانی پایان میبخشد و معتقد است منتقدان این سیاست اغراق میکنند. وی وعده داده که مواد قانونی لازم برای بهبود عملکرد این سیاست به بهترین نحو به کار گرفته خواهند شد. در ادامه ملون ادعا کرد که تعرفههای قبلی همیشه «پیشبینیهای خوشبینانه»ای را القا کردهاند؛ پیشبینیهایی که هرگز به حقیقت نپیوستند. اما زمانی که هوور سیاست مذکور را اعلام کرد مورد استقبال قرار گرفت، زیرا این تعرفه میتواند نااطمینانی را رفع کند. وی تاکید کرد که هوور از اختیاراتش استفاده خواهد کرد تا مشکلات قانونی را نیز رفع کند».
البته منظور من از نوشتن این مقاله این نیست که طرح محرک شبیه تعرفه اسموتهاولی است؛ بلکه میخواهم بیان کنم که در بسیاری موارد نمیتوان در کوتاه مدت تشخیص داد که آیا یک سیاست اقتصادی موفقیتآمیز خواهد بود یا خیر.
ارسال نظر