ایران در عراق به دنبال شکست جمهوریخواهان آمریکا است

مشاور امنیت ملی دولت عراق در مصاحبه‌ای که روز چهارشنبه در روزنامه عربی الشرق‌الاوسط چاپ شد، ایران را متهم کرد که در مبارزه با القاعده با عراق همکاری نمی‌کند و به دنبال استقرار حکومتی شیعه در عراق است. حکومتی که دنباله رو ایران باشد. موفق الربیعی که خود شیعه مذهب است و تبار ایرانی نیز دارد، با این ادعا بخش بزرگی از تسلیحات گروه‌های شبه نظامی در عراق از ایران وارد این کشور می‌شود به روزنامه الشرق‌الاوسط گفته که ایران می‌تواند مانع از ورود این ‌سلاح‌ها به عراق و نقش بسیار بیشتری در حفظ امنیت عراق ایفا کند، اما این کار را به مصلحت خود نمی‌بیند.

به اعتقاد الربیعی، ایران مصلحت خود را در برقراری حکومت شیعه دنباله رو خود در عراق می‌بیند، اما چنین چیزی تحقق نخواهد یافت؛ چراکه شیعیان عراق عرب هستند، به عرب بودن خود افتخار می‌کنند و کشورشان را بخشی جدایی ناپذیر از «امت عربی» می‌دانند.

در مورد القاعده که دولت‌های عراق و آمریکا آن را مسوول بخش عمده‌ای از نا امنی و بی ثباتی در عراق می‌دانند، الربیعی با اشاره به اینکه حدود یکصد تن از اعضای برجسته القاعده در ایران در بازداشت به سر می‌برند مدعی شد که ایران سیاست چندگانه و پیچیده‌ای در قبال القاعده دارد.

به گفته این مقام عراقی، در میان اعضای برجسته القاعده که در ایران بازداشت شده‌اند، شهروندان سعودی، مراکشی، یمنی و الجزایری وجود دارد که عده‌ای از آنها در حبس خانگی به سر می‌برند، اما امکان ارتباط تلفنی با خارج را دارند.

وی گفته که دولت عراق خواهان اطلاعاتی در مورد اعضای زندانی القاعده در ایران شده تا در تعقیب اعضای این شبکه در عراق مورد استفاده قرار دهد؛ اما ایرانی‌ها این درخواست را رد کرده و کمکی برای مقابله با القاعده در عراق نکرده‌اند.

موفق الربیعی به دو گروه اسلامگرای انصار الاسلام و انصار السنه اشاره کرده که به ارتباط با القاعده متهمند و ادعا کرد که ایران بر خلاف خواست دولت عراق به اعضای این دو گروه اجازه می‌دهد آزادانه به کردستان عراق رفت و آمد کنند.

وی خواستار همکاری میان عراق و کلیه دولت‌های همسایه برای مقابله جدی با تروریسم شده و گفته که همان گونه که ایران به دنبال سرکوب گروه کرد پژاک و سازمان مجاهدین خلق است که هر دو در عراق مستقرند، عراق نیز خواهان سرکوب القاعده و دیگر گروه‌های تندرو است.

مشاور امنیت ملی عراق همچنین در این مصاحبه در ادعایی ایران را مسوول رودررو قرارگرفتن گروه تحت رهبری مقتدی صدر، روحانی تندرو شیعه با دولت عراق دانسته است.

موفق الربیعی به درگیری‌های اخیر میان پیروان مقتدی صدر (موسوم به جیش‌المهدی) با نیروهای دولتی عراق در بصره و شهرک صدر بغداد اشاره کرده و با متوجه کردن مسوولیت این درگیری‌ها به ایران مدعی شد هدف ایران از رودررو قراردادن جیش المهدی و دولت عراق، جلوگیری از پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا بوده است.

وی توضیح نداده که رویارویی گروه مقتدی صدر و دولت عراق و درگیری در بصره و بغداد چگونه می‌تواند بر نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تاثیر بگذارد.

این در حالی است که در زمانی که درگیری میان هواداران مقتدی صدر و نیروهای دولتی عراق در بصره و شهرک صدر جریان داشت، ایران رسما خواهان پایان درگیری و مذاکره و تفاهم میان طرفین بود.

ایران همچنین اتهاماتی که دولت آمریکا و برخی مقامات عراقی مطرح می‌کنند و این کشور را به دست داشتن در بی‌ثباتی و نا امنی در عراق متهم می‌کنند بارها رد و تاکید کرده که بر خلاف این اتهام، برای ایجاد ثبات و امنیت در عراق تلاش می‌کند و حامی دولت عراق است.

اتهام دخالت ایران در امور عراق به صورت رسمی از موضع دولت عراق مطرح نمی‌شود؛ اما برخی مقامات و سیاستمداران این کشور، که عمدتا از اعراب سنی مذهبند پیوسته این اتهام را از طریق رسانه‌ها مطرح می‌کنند.

موفق الربیعی از انگشت شمار مقامات شیعی و بلندپایه‌ترین آنان است که مدعی دخالت غیرسازنده ایران در عراق است. الربیعی خود از شیعیان اسلامگراست و از پیروان سیدمحمدباقر صدر، فقیه و رهبر سیاسی معاصر شیعه است که مدت کوتاهی پس از روی کارآمدن حکومت‌ در ایران، به دستور صدام حسین همراه با خواهرش زندانی و کشته شد.

وی همچنین عضو حزب الدعوه عراق بوده که تحت حمایت ایران قرار داشت و برای برقراری حکومت اسلامی در عراق فعالیت می‌کرد، اما در سال ۱۹۹۶ از این حزب جدا شد.

موفق الربیعی هم‌اکنون عهده دار برنامه‌ریزی انتقال مسوولیت امنیت عراق از نیروهای آمریکایی به ارتش عراق است.