ورق ۲
بزرگترین کتاب جهان در روز جهانی کتاب
امروز چهارشنبه، ۲۳ آوریل روز جهانی کتاب است که برای اولینبار در سال ۱۹۹۵ از سوی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل (یونسکو) با هدف ترویج کتابخوانی، نشر کتاب و احترام به حق مالکیت معنوی (کپیرایت) راهاندازی شد. ارتباط میان روز ۲۳ آوریل و کتاب، برای اولینبار در سال ۱۹۲۳ توسط فروشگاههای کتاب ایالت کاتالونیا اسپانیا، بهمنظور تقدیر از «میگوئل سروانتس»، نویسنده نامدار اسپانیایی ایجاد شد، که در این روز درگذشت.
نیمی از فروش سالانه کتاب در کاتالونیا در این روز انجام میگیرد که بالغ بر ۴۰۰هزار جلد کتاب و چهار میلیون شاخه گل رز میان علاقهمندان به کتاب رد و بدل میشود.
در سال ۱۹۹۵، سازمان یونسکو تصمیم گرفت با توجه به برگزاری این جشنواره در کاتالونیا و همزمانی روز ۲۳ آوریل با تولد «ویلیام شکسپیر»، نمایشنامهنویس بزرگ انگلیسی و درگذشت «سروانتس» اسپانیایی، این روز را روز جهانی کتاب و حق مالکیت معنوی نامگذاری کند.
براساس اعلام سازمان یونسکو، امسال در سیزدهمین سال برگزاری روز جهانی کتاب، بیش از یکصد کشور جهان در قالب کتابخانههای عمومی، موسسههای فرهنگی، مدرسهها و خانههای نشر کتاب، با برگزاری مراسم مختلف، این روز را گرامی خواهند داشت.
پایتخت جهانی کتاب
امروز همزمان با روز جهانی کتاب، آمستردام به عنوان پایتخت جهانی کتاب، رسما کار خود را آغاز خواهد کرد. کمیته انتخاب سازمان یونسکو روز هشتم ژوئن ۲۰۰۶، شهر آمستردام را از میان هفت نامزد منتخب، به عنوان پایتخت جهانی کتاب در سال ۲۰۰۸ معرفی کرد. این برنامه در قالب تلاش جهانی در جهت ترویج کتاب بهعنوان وسیلهای فرهنگی برای آزادی اجرا میشود.
پایتختهای جهانی کتاب که از سال ۲۰۰۱ هرساله از سوی یونسکو نامگذاری شدهاند، عبارتاند از: مادرید (۲۰۰۱)؛ الکساندریا (۲۰۰۲)؛ دهلی نو (۲۰۰۳)؛ آنتورپ، (۲۰۰۴)؛ مونترال (۲۰۰۵)؛ تورین (۲۰۰۶)؛ و بوگوتا (۲۰۰۷).
براساس اعلام سازمان یونسکو، در سال ۲۰۰۹، بیروت، پایتخت جهانی کتاب خواهد بود. همچنین پایتخت جهانی کتاب در سال ۲۰۱۰، از میان شهرهای گوادالاخارا (مکزیک)، لیسبون (پرتغال)، ریگا (لیتوانی)، سنپترزبورگ (روسیه)، وین (اتریش)، ولینگتون (نیوزیلند) و لیوبلجانا (اسلوونی) انتخاب خواهد شد.
مرکز تاریخی آمستردام به عنوان پایتخت جهانی کتاب در سال ۲۰۰۸، قصد دارد روز ۱۸ مه، میزبان بزرگترین بازار کتاب در جهان باشد. در این بازار کتاب، بالغ بر یکهزار غرفه کتاب در مرکز شهر برپا خواهد شد و کتابهایی در تمامی ژانرها برای علاقهمندان کتاب ارائه خواهند شد.
روز جهانی کتاب در کشورهای دیگر
در روز جهانی کتاب، رمان «دون کیشوت»، اثر جاودانه «سروانتس»، در مراسم دو روزه کتابخوانی مطالعه میشود و جایزه ادبی «سروانتس» نیز از سوی پادشاه اسپانیا اعطا خواهد شد.
روز جهانی کتاب در انگلستان برای اولینبار در سال ۱۹۹۸ از سوی «تونی بلر»، نخستوزیر وقت انگلیس راهاندازی شد. در آن سال، چندین میلیون کودک دبستانی، کتاب ویژه روز جهانی کتاب را به ارزش تنها یک پوند دریافت کردند. از آن سال، تعداد کودکانی که کتاب یکپوندی ویژه این روز جهانی را دریافت میکنند، افزایش یافته و علاوه بر آن، مراسم دیگری چون کتابخوانی سریع و کتابهایی برای بیمارستان برگزار میشوند.
سفارت اسپانیا در توکیو با همکاری شهر «شیما»، چهارمین جشنواره سالانه «دون کیشوت» را در روزهای ۱۹ و ۲۰ آوریل برگزار کرد که در آن بیش از یکصد شرکتکننده به مطالعه ترجمه ژاپنی این اثر مشهور ادبیات اسپانیا پرداختند. در فرانسه، به مناسبت روز جهانی کتاب، رمان «بینوایان» نوشته «ویکتور هوگو» در اختیار داوطلبان قرار میگیرد تا به مدت ۲۴ ساعت و بهطور بیوقفه، آن را مطالعه کنند. در رم، پایتخت ایتالیا انجمن نویسندگان ایتالیا روز ۲۱ آوریل (دوشنبه) برنامه کمیسیون ملی ایتالیا در یونسکو را راهاندازی کردند. همچنین روز چهارشنبه، سازمان یونسکو برنده مسابقه ادبیات اسپانیولیزبان را معرفی خواهد کرد. همچنین به گزارش بیبیسی، امروز همزمان با روز جهانی کتاب، صدها مراسم مختلف در اسکاتلند برگزار میشود که مهمترین آنها، رونمایی از بزرگترین کتاب جهان است. این کتاب که تاریخچه تصویری هیمالیا است، قرار است در کتابخانه ملی اسکاتلند به نمایش گذاشته شود.
ارسال نظر