اتهامات تازه بوش علیه ایران
دنیای اقتصاد- رییسجمهوری آمریکا در تازهترین سخنان خود درباره عراق، با فرافکنی ناکامیهای ایالات متحده در عراق و ایراد اتهامات تکراری خود علیه ایران، دولت این کشور و شبکه القاعده را تهدیدهای اصلی علیه آمریکا توصیف کرد و در مورد آنچه مداخله جمهوری اسلامی در امور عراق خواند هشدار داد. جورج بوش که تاکنون نتوانسته مدرک قابل قبولی برای اثبات ادعاهای خود علیه تهران ارائه کند، تلویحا از همگرایی ایران و القاعده در عراق سخن گفت.این در حالی است که به تازگی سناتور جان مک کین، در سفر اخیر خود به عراق، وقتی القاعده عراق را مورد حمایت ایران معرفی کرد، با تذکر یکی از سناتورهای همراه خود مواجه شد و با توجه به مضحک بودن چنین اتهامی به سرعت حرف خود را اصلاح و ادعا کرد که «ایران از شبهنظامیان شیعه حمایت میکند و نه القاعده».
با وجود این تجربه، گویا ناکامیهای ایالات متحده در عراق راهی برای بوش باقی نگذاشته جز آنکه تا این حد به ورطه فرافکنی افتد و القاعده و ایران را در عراق همسو معرفی کند.
ریس جمهوری آمریکا در اظهاراتی تند در دفاع از جنگ خود در عراق با تکرار لفاظیها و اتهامات گذشته علیه ایران، تهران و القاعده را بزرگترین تهدید آمریکا در قرن حاضر خواند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، جورج بوش که روز پنجشنبه در سخنرانی خود از جنگ دفاع میکرد هشدار داد که وی در استفاده از زور در صورتی که جمهوری اسلامی ایران منافع آمریکا را در عراق هدف قرار دهد، درنگ نخواهد کرد.
وی با تکرار اتهامات گذشته درباره حمایت ایران از شبهنظامیان متخاصم با نیروهای آمریکایی و تلاش مخفی تهران در دستیابی به سلاحهای هستهای ادعا کرد: عراق نقطه همگرایی میان دو بزرگترین تهدید برای آمریکا در قرن جدید، یعنی القاعده و ایران است.
بوش در ادامه ادعاهای روز پنجشنبه خود عنوان کرد: اگر ما با وجود آن که القاعده و ایران در عراق سرمایهگذاری کردهاند در این کشور پیروز شویم، این امر ضربهای سخت به جریان تروریسم جهانی بوده و عقبنشینی سخت برای ایران به شمار میرود. خبرگزاری فرانسه در ارزیابی خود از این اظهارات بوش، تلاش رییس جمهوری آمریکا برای اعلام عراق به عنوان خط مقدم مبارزه علیه ایران و اسامهبنلادن، رییس شبکه تروریستی القاعده را تلاش برای احیای حمایتهای مردم آمریکا از جنگ کنونی توصیف کرد.
بوش پیش از این نیز تلاش کرده بود تا با به کارگیری الفاظ وحشتانگیز مانند هولوکاست هستهای و جنگ جهانی سوم و نسبت دادن آن به ایران برای جنگ نامعقول خود در عراق حامیانی کسب کند. بوش افزود: در صورت شکست آمریکا، ایران برای پر کردن خلای عراق تلاش خواهد کرد و ناکامی ما سران، تندروی آن را تقویت کرده و تمایلات آنها را برای تسلط بر منطقه تشدید میکند.
رییس جمهوری آمریکا گفت: «ایران یک انتخاب پیش رو دارد. میتواند در آرامش در کنار همسایه خود زندگی کند و از روابط قوی اقتصادی، فرهنگی و مذهبی برخوردار شود یا این که به تجهیز، آموزش و ارایه کمک مالی به گروههای شبهنظامی غیرقانونی ادامه دهد. گروههایی که مردم عراق را میکشند و آنها را به ضدایران بدل میکنند.
بوش همچنین از منتفی دانستن استفاده از زور علیه ایران در مساله هستهای خودداری کرد.
رییسجمهوری آمریکا در ادامه بهزعم خود ایران را تشویق کرد که راه درست را برگزیند.
وی گفت: اگر ایران گزینه درست را انتخاب کند، آمریکا مشوق ایجاد روابط مسالمتآمیز بین ایران و عراق خواهد بود و اگر ایران گزینه نادرست را برگزیند، آمریکا در حفاظت از منافع، نیروها و شرکای عراقی خود عمل خواهد کرد.بخش اصلی سخنرانی بوش به تشریح سیاستهای وی در مورد عراق اختصاص داشت که طی آن، وی با تایید پیشنهاد ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق، گفت که از ماه ژوئیه، برنامه کاهش شمار نیروهای آمریکایی را برای مدتی به حالت تعلیق درخواهد آورد.
آمادگی برای مذاکره
بوش درحالی اتهامات قدیمی و تازهای را علیه ایران مطرح میکند که سفیر آمریکا در عراق گفت در صورتیکه عراق خواستار دور دیگری از مذاکرات درباره مساله امنیتی باشد آمریکا وارد مذاکرات سهجانبه با ایران و عراق خواهد شد. رایان کروکر، پنجشنبه در یک کنفرانس خبری مشترک با ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق گفت: ما به عراقیها گفتهایم درصورتیکه فکر میکنند دور دیگری از مذاکرات گامی است که آنها میخواهند بردارند ما آماده انجام این کار هستیم. به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، سفیر آمریکا در عراق در ادامه با تکرار اتهامات غرب مبنی بر دخالت ایران در ناآرامیهای عراق گفت: درصورتیکه ایران درباره مذاکرات جدی باشد ما نیز مطمئنا آنچه را که درباره کارهای آنها با هدف به مخاطره انداختن امنیت عراق انجام میدهند میدانیم به آنها یادآوری خواهیم کرد و تاکید خواهیم کرد که آنها باید فعالیتهای خود را با سیاستشان هماهنگ کنند.
رایان کروکر و دیوید پترائوس در جریان گزارش اخیر خود به کنگره درباره اوضاع عراق، بار دیگر اتهامات اثباتنشده خود را علیه ایران تکرار کردند که این اظهارات واکنش تهران را در پی داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گزارش دیوید پترائوس فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق به کنگره را توجیهی منفعلانه و بیاثر نسبت به ناکامیها و رویکردهای غلط آمریکا در عراق ارزیابی کرد و آن را بیانگر عدم درک صحیح واقعیتها و حقایق جاری این کشور دانست. سیدمحمدعلی حسینی افزود: آمریکاییها با فرافکنی و بازی با کلمات نمیتوانند مشکلات ناشی از عملکردهای خویش را به دیگران منتسب سازند و رفتارهای اشغالگرانه خود را توجیه کنند. سفیر کشورمان در بغداد نیز ادعاهای آمریکا در گزارش اخیر کروکر و پترائوس را تکراری خواند و گفت: این ادعاها فاقد ارزش حرفهای و پاسخگویی است.
حسن کاظمی قمی با تاکید بر اینکه واکنش مردم و جریانات سیاسی داخل عراق نیز به گزارشهای اخیر بسیار سرد و بیتفاوت بود، خاطر نشان کرد: جامعه سیاسی عراق نیز بر این اعتقاد است که این گزارش تنها برای حل مسائل داخلی آمریکاست و هیچ کمکی به حل مشکلات عراق نمیکند لذا یک نوع بیتفاوتی در بین مردم دیده میشود. سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، با اشاره به اینکه این گزارشها و ادعاها هیچگاه نتوانست ثابت شود، خاطر نشان کرد: به این دلیل اعتماد مردم عراق نسبت به آمریکا هر روز بیشتر از دیروز خدشهدار میشود و از بین میرود. کاظمی قمی در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد زمان برگزاری مذاکرات دور چهارم ایران و آمریکا بر سر موضوع عراق، اظهار داشت: فعلا در حال بررسی درخواست آمریکاییها هستیم و برای تعیین زمان آن باید دولت عراق تاریخی را پیشنهاد کند و ما آن را مورد بررسی قرار دهیم.
وی افزود: اصل موضوع پا برجاست اما تاریخ آن هنوز به تایید نهایی طرفها نرسیده است.
انتقادات داخلی
گزارش پترائوس- کروکر تنها واکنش ایران را برنیانگیخت، بلکه حتی در خود آمریکا نیز با انتقاداتی مواجه شد. از جمله یک روزنامه آمریکایی در گزارشی به ارزیابی اظهارات فرمانده نظامیان آمریکا در عراق و سفیر این کشور در بغداد در جمع اعضای کنگره آمریکا پرداخت و نوشت: موضوع ایران در این جلسه به بهانه توجیه کاستیهای آمریکا در عراق بدل گشت. روزنامه واشنگتنپست تصریح کرد: لحنی که ژنرال پترائوس و رایان کروکر برای تشریح نقش ایران در عراق به کار بستند، تند بود. آنها عنوان کردند ایران تهدیدی بزرگ و بلندمدت برای قابلیتهای دولت بغداد است.
به نوشته این روزنامه، در طول جلسه استماع سنا درباره جنگ عراق، مساله ایران در محور مذاکرات بود. اکنون که مساله القاعده در عراق تنزل یافته، تهدید ایران مورد توجه قرار گرفته و به بهانهای برای توجیه کاستیهای آمریکا بدل شده است.
این روزنامه افزود: ایران به علت گرفتاری آمریکا در عراق بهانه و دلیلی برای این شده است که آمریکا نمیتواند نیروهای خود را از عراق بیرون بیاورد.این روزنامه افزود: معنی این خواسته آن است که تصمیمگیری درباره ادامه حضور نیروها در عراق بر دوش رییسجمهوری بعدی ایالات متحده خواهد افتاد. همینطور رسیدگی به مساله ممانعت از ایران نیز به دوش رییسجمهوری بعدی ایالات متحده خواهد افتاد.گزارش پترائوس- کروکر همچنین با انتقاد برخی قانونگذاران آمریکا به خصوص دموکراتها مواجه شد.از جمله شاخصترین این افراد، سناتور باراک اوباما است که بخت زیادی برای تصاحب کاخ سفید پس از اتمام دوره ریاستجمهوری جورج بوش دارد. اوباما در واکنش به گزارش فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق و سفیر ایالات متحده در بغداد خطاب به آنان گفتوگو با ایران را ضروری دانست و گفت که برای ایجاد ثبات در عراق باید با ایران گفتوگو کنیم.
ارسال نظر