یک منبع آگاه ابعاد دیگری از طرح تحولات بزرگ اقتصادی را که شامل برقراری انضباط پولی، انضباط مالی و نقدی کردن یارانه‌ها است، اعلام کرد.

این منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره ابعاد طرح انضباط پولی یادآور شد: این طرح مبتنی بر اجرای ۲۵ آیین‌نامه‌ تحول در نظام بانکی است که مدون و ابلاغ شده و به زودی اجرای آنها آغاز می‌شود. وی اظهار کرد: براین اساس سیستم و ساختار وام دهی بانکها تغییر خواهد کرد و با اعمال نظارت از اعطای وام به کسانی که تسهیلات دریافتی را با سود بیشتر به دیگر متقاضیان تحویل می‌دهند، خودداری خواهد شد و تنها نیازمندان واقعی که تسهیلات را در امور مفید و مولد به کار می‌گیرند از تسهیلات برخوردار می‌شوند. سیستم قرض‌الحسنه نیز در بانک‌ها به شدت تقویت می‌شود.

وی درباره انضباط مالی گفت: در طرح بزرگ تحولات اقتصادی در بخش انضباط مالی در زمینه بودجه و مالیات برنامه‌هایی مدنظر قرار گرفته است. مثلا در بخش بودجه در سال گذشته مقرر شد که حقوق کارکنان دولت در وزارت امور اقتصادی و دارایی متمرکز شده و پرداخت‌ها از این طریق صورت گیرد. در سال جاری تمام اعتبارات هزینه‌ای کشور در وزارت امور اقتصادی و دارایی متمرکز خواهد شد.

وی تاکید کرد: تمرکز پرداخت حقوق در وزارت دارایی از اقدامات بسیار مثبت سال گذشته بود که دولت بر اساس تجربه‌های ناشی از اجرای آن تصمیم به تعمیم این طرح به اعتبارات هزینه ای گرفته است.

وی افزود: از دیگر طرح‌های بزرگ اقتصادی در سال ۸۷ اجرای طرح جامع نظام مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی است. بر این اساس اجرای جدی طرح کد اقتصادی بر اساس کدملی جدی گرفته شده و از فرارهای مالیاتی جلوگیری خواهد شد. در شرایط فعلی افراد گردن کلفت بسیاری هستند که مالیات حقه را به دولت پرداخت نمی‌کنند.

وی یادآور شد: بر اساس یک بررسی انجام شده طی چندین سال گذشته ۲۰ تا ۳۰درصد از هزینه‌های جاری به درستی هزینه نشده است و وضعیت در هزینه‌های عمرانی نیز نامناسب تر بوده است.

وی در پایان درباره هدفمند کردن یارانه‌ها و پرداخت نقدی یارانه‌ها گفت: در زمینه پرداخت یارانه‌های نقدی طرحی ۱۶ صفحه‌ای آماده و نظرات موافق مراجع و مقام‌های ذی‌صلاح نیز برای اجرای آن جلب شده است.

ریسک بزرگی است

در همین حال، نماینده مردم تهران ضمن تاکید بر مطلوب نبودن نظام فعلی یارانه در کشور، طرح پرداخت یارانه نقدی را یک ریسک بزرگ همراه با تبعات شدید اجتماعی خواند و یادآور شد: اعلام شتابزده چنین طرح‌هایی در سال پایانی فعالیت دولت، خواه ناخواه جنبه اقدامات تبلیغاتی را به خود می‌گیرد.

الیاس نادران، ‌در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درخصوص طرح پرداخت نقدی یارانه‌ها گفت: اگر تدابیر عقلانی و منطقی در اجرای این طرح در نظر گرفته نشود، عوارض شدیدی روی طبقات پایین دستی خواهد داشت و با واکنش اجتماعی تندی مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه هنوز جزئیات این طرح منتشر نشده است، گفت: طرح پرداخت نقدی یارانه‌ها آثار مستقیمی‌بر سبد خانوار، تخصیص منابع و کلیه معیارهای اقتصادی جامعه خواهد گذاشت و نباید در اجرای این طرح دچار ساده‌اندیشی شد؛ چرا که تبعات اجتماعی-اقتصادی متنوعی برجای خواهد گذاشت.

نادران تصریح کرد: البته هیچ شکی در نامطلوب بودن نظام یارانه‌ها در کشور وجود ندارد و لزوم اصلاح این نظام احساس می‌شود، اما این سخن به معنای ریسک کردن در اصلاح وضعیت فعلی نباید تعبیر شود.

وی گفت: طرح‌هایی مثل طرح پرداخت یارانه نقدی و طرح‌هایی که از این دست در سال جاری که آخرین سال کامل فعالیت دولت نهم است، خواه ناخواه جنبه اقدامات تبلیغاتی به خود می‌گیرد.

جامع نیست

همچنین محمد خوش‌چهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این مورد گفت: سیاست‌های اقتصادی دولت باعث شد که فقرا فقیرتر و اغنیا، غنی‌تر شوند، در بحث یارانه‌ها باید تدبیری صورت بگیرد که این اتفاق مجددا تکرار نشود.

وی افزود: اقدامی‌در این وسعت و با این گستره اگر عقبه کارشناسی و جامعیت نداشته باشد، آثار دوگانه‌ای بر جامعه خواهد داشت، کما اینکه پیش از این هم شعارهایی با عنوان «عدالت» داده شد تا به فقرا کمک شود و هرچند نیت طراحان آن خوب بود، ولی چون جامعیت و عقلانیت در آن نبود به ضد خودش تبدیل شد.

وی افزود: سیاست‌های اقتصادی دولت مخصوصا در زمینه مسکن و زمین به تشدید جریان تورم منجر شد و باعث شد که فقرا فقیرتر و اغنیا، غنی تر شوند، در بحث یارانه‌ها باید تدبیری صورت بگیرد که این اتفاق مجددا تکرار نشود، چون بحث یارانه‌ها آثار کلان ملی در اقتصاد برجاخواهد گذاشت.

خوش چهره تصریح کرد: هرگونه محدودنگری و ساده انگاری در بحث پرداخت نقدی یارانه‌ها می‌تواند عوارض غیرقابل جبران برای کشور داشته باشد.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در پیشنهاد ارائه شده از سوی دولت، هنوز جامعیت لازم دیده نمی‌شود.

خوب است

از سوی دیگر، غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی‌ با مثبت ارزیابی کردن طرح پرداخت یارانه نقدی گفت: رویکرد غلط در مورد «یارانه پنهان» بخش انرژی توفان تورمی‌به پا خواهد کرد.

وی افزود: این حرکت بسیار خوبی است و اصولا باید یارانه‌ها را به کسانی داد که نیاز واقعی به آن دارند، ولی متاسفانه وضعیت کنونی یارانه‌ها مطلوب نیست.

وی گفت: برای ارائه یارانه‌ها باید گروههای هدف آن را شناسایی کرد، در صورت شناسایی گروه‌های هدف، پرداخت مستقیم یارانه‌ها بهترین روش برای ارائه یارانه‌ها است، البته بدون اینکه در شرایط فعلی از سقف یارانه‌ها کم شود.

مصباحی‌مقدم شرط کم کردن سقف یارانه‌ها را توانمندسازی گروه‌های هدف به مرور توصیف کرد و گفت: باید بسترسازی لازم برای پرداخت نقدی یارانه‌ها انجام شود. وی تصریح کرد: آزاد سازی قیمت‌ها بستر و زمینه مهم نقدی کردن یارانه‌ها است.

نماینده مردم تهران افزود: البته باید یارانه پنهان را که در تفاوت قیمت داخلی و بین‌المللی انرژی وجود دارد، برداشت و گرنه یک توفان تورمی‌به دنبال خواهد داشت و به اقشار ضعیف آسیب جدی وارد خواهد کرد و درست عکس آن چیزی که منظور است، حاصل می‌شود.