بازار تهران خواب است

عکس : حمید جانی پور

بیست روز از آغاز سال جدید می‌گذرد، اما هنوز چراغ بازار تهران به طور کامل روشن نشده است. گویی هنوز تعطیلات بساطش را از قلب اقتصادی پایتخت جمع نکرده و فعالان بازار قصد ادامه کارشان را در سال جدید حداقل تا پایان فروردین ماه ندارند.

این روزها، به هر سرا و دالانی سر بزنید، تک و توک‌ فروشگاه‌هایی را می‌بینید که کار خود را آغاز کرده‌اند. اما آن شلوغی و ازدحامی را که خاص این دالان‌ها است، نمی‌توان دید.

البته جای هیچ گونه نگرانی نیست؛ چرا که رسم دیرینه بازار این است و بازگشایی همراه با تاخیر بازار، میراثی است که از قدیمی‌های بازار برای جوان‌ترها به جا مانده است.

اما دلیل این تاخیر در بازگشایی چیست؟ شاید یکی از عمده‌ دلیل‌های تعطیلی نسبی بازار بزرگ تهران در این روزها را بتوان در بازار داغ شب عید دانست و چنین استنباط کرد که در حال حاضر فعالان این بازار اجناسشان تمام شده است، به دنبال پر کردن حجره‌هاشان هستند که آن هم دست کم یک ماه زمان می‌برد.

به هر حال این موضوع یکی از عمده ضعف‌های بازار آن هم بازار بزرگ پایتخت شمرده می‌شود که پس از پشت سرگذاشتن دوران تعطیلات رسمی آنها مجبور هستند حداقل تا پایان ماه اول سال در تعطیلات به سر ببرند.

مگر نه آنکه بازار هر شهری قلب فعالیت‌های اقتصادی آن شهر به حساب می‌آید، پس در کلان‌شهری چون تهران که پایتخت کشور نیز هست، چطور می‌توان بدون هیچ دغدغه‌ای با آرامش خاطر شاهد تعطیلی نسبی بازار بود.

بازار که پاسخگوی رابطه عرضه و تقاضای اکثر کالاهای مصرفی مردم است تا چند روز پس از پشت سر گذاشتن تعطیلات سال نو می‌تواند در تعطیلی به سر ببرد.

درست است که مهم‌ترین مرکز فعالیت‌های اقتصادی هر شهر بازار آن شهر محسوب می‌شود؛ اما معلوم نیست چه موقع با یک برنامه‌ریزی دقیق و علمی می‌شود از تعطیلات درازمدت بازار بزرگ تهران که تغذیه‌کننده بازارهای شهرها و شهرستان‌های دیگر نیز هست، جلوگیری کرد.

اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود آنهایی هم که به بازار برگشته‌اند تنها برای فرار از بیکاری به محل‌های کسب خود سری می‌زنند و هیچ خبری از معامله و خرید و فروش به گوش نمی‌رسد.

به واقع مساله تاخیر پی‌گیری مجدد فعالیت بازاریان دامن‌گیر سایر بازارهای کوچک و بورس‌های مختلف نیز می‌شود؛ چرا که بسته بودن نسبی بازار تهران حربه بسیار مناسبی برای متصدیان فروش اصناف مختلف شده است و دلیل عدم یکسان بودن قیمت انواع کالا را تعطیلی بازار بزرگ و مشخص نبودن قیمت اصلی می‌دانند. این موضوع در حالی است که بسیاری از بازاری‌ها نیز خودشان از چنین آشفته بازاری به تنگ آمده‌اند و خواستار ساماندهی هر چه سریع‌تر و شناساندن راهکارهای مناسب برای حل این معضل هستند.