اعتراض یک استاد ایرانی به ادعاهای امارات

پیروز مجتهدزاده ادعای اخیر اتحادیه عرب درباره جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در خلیج فارس را با استناد به شواهد حقوقی، تاریخی و جغرافیایی به چالش کشید و آن را نشانه استفاده ابزاری آمریکا و اتحادیه عرب از شورای امنیت خواند. در نامه این استاد دانشگاه خطاب به بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح شده است: نامه مورخ ۱۷مارس ۲۰۰۸ اتحادیه عرب به شورای امنیت سارمان ملل که طی آن ماده ۵۴از فصل هشتم منشور ملل متحد دستاویز طرح امیال سرزمینی امارات متحده نسبت به جزایر ایرانی در خلیج فارس قرار گرفته، بهترین نمونه تلاش برای سوء استفاده از بدعت خطرناکی است که ایالات متحده آمریکا در زمینه اعمال فشار بر شورای امنیت سازمان ملل متحد برای صدور قطعنامه به اتکای ادعاهای واهی علیه ایران ایجاد کرده است.

مدیرعامل بنیاد پژوهشی یورو سویک لندن و استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران در مقدمه نامه خود افزوده است: این اقدام، البته کاملا غیرقانونی بود، چنان که دبیرکل وقت سازمان ملل متحد اشاره کرد که شورای امنیت سازمان ملل مرجع درستی برای بررسی آن پرونده نبوده است.

مجتهدزاده اقدامات غیرقانونی دولت آمریکا را در اعمال فشار برای صدور این قطعنامه‌ها بدعت خطرناکی توصیف کرد و هشدار داد که سوء استفاده از تشکیلات بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل می‌تواند برای صلح و امنیت جهانی خطرناک باشد.

در نامه این استاد جغرافیای سیاسی تصریح شده است: موضوعی که اتحادیه عرب از طرف امارات متحده عربی به شورای امنیت سازمان ملل متحد معرفی کرده، آشکارا حاصل تشویق‌های رییس جمهوری ایالات متحده و معاونش در سفرهای اخیرشان به خاورمیانه است.

مدیر بنیاد پژوهشی یوروسویک در لندن همچنین نوشته است که اقدام اخیر اتحادیه عرب نمونه بارزی از سوء استفاده از آن بدعت خطرناک شمرده می‌شود که به ایجاد خطری حتمی علیه صلح و امنیت منطقه می‌انجامد.

نامه خطاب به بان کی مون در اثبات حقانیت تهران در مالکیت جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس و رد ادعای کشور امارات مندرج در نامه اتحادیه عرب بر این جزایر در هفت صفحه تنظیم شده و نسخه‌هابی از آن نیز به عمرو موسی دبیرکل این اتحایه ارسال شده است.

در این نامه آمده است: مسلما شورای امنیت سازمان ملل متحد این حقیقت را نادیده نخواهد گرفت که اقداماتی نظیر ارسال نامه مورد بحث اتحادیه عرب به شورای امنیت سازمان ملل، بیدار کردن مساله‌ای را هدف دارد که بیش از ۳۶ سال پیش، یعنی قبل‌ از تاسیس امارات متحده عربی، به گونه قانونی و صلح آمیز حل و فصل شد، به این امید که این اقدام بتواند اختلافات سرزمینی با ایران را تحریک کند.

مجتهدزاده می‌افزاید: چنین اقدامی بی‌تردید صلح و امنیت بین‌المللی را به خطر خواهد انداخت و می‌بایستی دولت ایران را تحریک کند تا مواد مربوطه از منشور ملل متحد را علیه امارات متحده عربی یا اتحادیه عرب مطرح کند که می‌کوشند با تجدید حیات مساله‌ای که در گذشته‌ای کاملا دور حل و فصل شد و با بین‌المللی کردن آن مساله حل شده از راه تهیه نامه ارسال شده اتحادیه عرب به شورای امنیت سازمان ملل، صلح و امنیت منطقه را به خطر می‌اندازند.

بخش اعظم نامه این استاد ایرانی به ذکر شواهد مستند جغرافیایی، تاریخی، حقوقی و دیگر شواهد موجود در اثبات حقانیت مالکیت ایرانی جزایر سه گانه خلیج فارس می‌پردازد.

مجتهدزاده با اشاره به ادعاهای امارات بر این جزایر نوشت: پذیرفتن این بی‌صداقتی‌ها توسط هر کشور یا هر سازمان بین‌المللی به عنوان اختلافات سرزمینی میان ایران و امارات متحده عربی، آن کشور یا سازمان بین‌المللی را به شریکی در خلق کردن اختلافات سرزمینی که می‌تواند صلح و امنیت را در منطقه خلیج فارس به خطر اندازد، تبدیل می‌کند.

این استاد شناخته شده در سطح بین‌المللی خطاب به دبیرکل سازمان ملل می‌نویسد: به شما اطمینان می‌دهم که نامه مورخ ۱۷مارس اتحادیه عرب به شورای امنیت سازمان ملل متحد از طرف امارات متحده عربی نخستین تلاش برای سوء استفاده از این بدعت است به این امید که اکنون که شورای امنیت سازمان ملل متحد به آسانی و براساس تهمت صرف از سوی یک ابرقدرت علیه ایران قطعنامه صادر می‌کند، آنان نیز شانس خود را به آزمایش گذارند. برای نخستین بار نیست که امارات متحده عربی مرتکب سیاست حرکت کفتار به دنبال شیر برای به دست آوردن سهمی از شکار، می‌شود. انتشار عرض حال مورخ ۲۷اکتبر ۱۹۹۲ آنان در سازمان ملل متحد نیز به دنبال اخراج نیروهای عراقی از کویت توسط ایالات متحده، صورت گرفت. نامه این استاد ایرانی تصریح دارد: ملل مسلمان و اعضای اتحادیه عرب از این حقیقت غفلت نخواهند داشت که جنگ‌های ایالات متحده در خاورمیانه برای واقعیت بخشیدن به خواست‌های اسرائیل در زمینه ایجاد سروری ژئواستراتژیک بر خاورمیانه به بهای صدمه خوردن صلح و امنیت عالم اسلام صورت می‌گیرد و هر تلاشی برای تفرقه میان مسلمانان زمینه را برای اجرای موفقیت‌آمیز برنامه‌های طرفداری از اسرائیل در خاورمیانه هموار خواهد کرد.

گفتنی است پیش از این نیز وزارت امور خارجه کشورمان نسبت به بیانیه اتحادیه عرب درباره «جزایر سه گانه ایرانی» اعتراض کرده بود.