احمدی‌نژاد: آن دوران گذشت

سه هدیه قطعنامه شورای امنیت به ایران

شورای حکام از صدور قطعنامه منصرف شد. صدور قطعنامه علیه ایران منتفی شد

ناکامی تلاش‌های آمریکا در شورای حکام

دنیای اقتصاد- در پی مخالفت روسیه، چین و دولت‌های عضو جنبش عدم تعهد، صدور قطعنامه دیگری علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از دستور کار این شورا خارج شد.

یک روز پس از آنکه شورای امنیت‌سازمان ملل متحد، سومین قطعنامه خود را برای افزایش تحریم‌های ایران به منظور محدود کردن فعالیت اتمی این کشور تصویب کرد، دولت‌های اروپایی قطعنامه دیگری نیز علیه ایران در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح کردند.

اما روسیه، چین و دولت‌هایی از جنبش عدم تعهد که در شورای حکام عضویت دارند، تصویب چنین قطعنامه‌ای را زیاده‌روی دانستند و پیش‌نویس قطعنامه پیش از آنکه به رای گذاشته شود از دستور خارج شد.

شورای حکام پیشتر قطعنامه‌هایی علیه ایران تصویب و خواستار توقف غنی‌سازی اورانیوم در این کشور شده بود، سرپیچی ایران از عمل به این قطعنامه‌ها باعث ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت شد.

بریتانیا، فرانسه و آلمان که پیش نویس قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه ایران را تنظیم کرده بودند، قصد داشتند با صدور قطعنامه دیگری در شورای حکام فشار بر ایران را برای محدود کردن فعالیت اتمی اش بیشتر کنند؛ اما این اقدام با مخالفت در شورای حکام مواجه شد، از جمله مخالفان نماینده کوبا بود که گفت چنین قطعنامه‌ای می‌تواند به فضای همکاری و جلب اعتمادی که میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایجاد شده لطمه بزند.

روسیه، چین و دولت‌های عضو جنبش عدم‌تعهد اگرچه مانع از تصویب قطعنامه تازه‌ای در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران شدند، اما در شورای امنیت‌سازمان ملل به قطعنامه برای اعمال تحریم بیشتر به این کشور رای مثبت دادند، اندونزی تنها دولت عضو جنبش عدم تعهد بود که به این قطعنامه رای ممتنع داد. ایران قطعنامه جدید شورای امنیت را نیز همچون قطعنامه‌های پیشین غیرقانونی و ناعادلانه خوانده و محکوم کرده است.

تنها چند ‌روز مانده به آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس، آمریکا به همراه چند کشور اروپایی سعی داشتند در اقدامی کم‌سابقه، پس از دو سال که شورای حکام دیگر به طور عملی بحث هسته‌ای ایران را کنار گذاشته بود، قطعنامه‌ای را علیه ایران مبنی‌بر اینکه ایران باید درخواست‌های آژانس برای پاسخ به مطالعات ادعایی را اجابت کند به تصویب رسانند، اما دیپلمات‌ها اعلام کردند تلاش کشورهای غربی برای صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با مخالفت‌های روسیه‌، چین و کشورهای در حال توسعه با مانع روبه‌رو و کنار گذاشته شد.

ایده قطعنامه جداگانه در شورای حکام با این هدف مطرح شده بود، که فشارها بر ایران افزایش یابد تا ایران به اتهامات نسبت داده شده درباره آنچه آنها تلاش برای تولید سلاح هسته‌ای می‌خوانند، پاسخ دهد.

دیپلمات‌های غربی احساس می‌کردند، اطلاعات جاسوسی اخیر که مدعی است تهران تلاش تسلیحاتی داشته است، می‌تواند باعث نگرانی آژانس شود و تضمین کند که تصویب چنین قطعنامه‌ای در نشست شورا انجام می‌گیرد. اعضای شورای حکام هفته گذشته در جلسه‌ای توجیهی، از اطلاعات جاسوسی که گفته می‌شود از منابع متفاوت مستقلی به دست آمده و ادعاهایی را درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌کند، مطلع شدند.

نماینده کوبا در شورای حکام همچنین گفت که با کشورهای عدم تعهد درباره هیچ‌گونه قطعنامه‌ای مشورت نشده است. وی افزود: از نظر عدم تعهد حمایت بیشتر از محمد البرادعی، مدیر کل آژانس و حمایت بیشتر از ایران در اجرای طرح اقدام بسیار مهم‌تر است.

این دیپلمات ادامه داد: ما واقعا به این هدف متعهدیم و معتقدیم که این دوره همکاری و اعتمادسازی باید موفق شود. به گزارش آسوشیتدپرس، دیپلمات‌ها همچنین گفتند که روسیه و چین تلاش غرب را برای مطرح کردن قطعنامه شورای حکام با مانع رو‌به‌رو کردند.

مسکو نیز روز دوشنبه تهدید کرده بود از تحریم‌های جدید‌سازمان ملل فقط در صورتی حمایت می‌کنند که تلاش‌ها برای تصویب قطعنامه در شورای حکام کنار گذاشته شود.

با این حال، یک دیپلمات عالی‌رتبه غربی گفت: تصمیم برای کنار گذاشتن طرح تدوین قطعنامه شورای حکام از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان اتخاذ شد که همگی احساس می‌کردند تحریم‌های جدید برای ارسال پیام به ایران کافی است.

گرگوری شولتی، نماینده آمریکا در شورای حکام گفت که تحریم‌های جدید تاکید می‌کند پرونده ایران همچنان باز است و از حق آژانس برای تداوم تحقیقات درباره گذشته هسته‌ای ایران حمایت می‌کند.

اما دو تن از دیپلمات‌ها تاکید داشتند که رها کردن تصمیم‌ها در وین فقط به دلیل مخالفت‌های ظاهر شده در شورای حکام بوده است.