معجزه ایروبیک را امتحان کنید
مریم علیزاده
آیا شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که احساس می‌کنید زندگی‌تان دچار روزمرگی شده و از انجام امور تکراری زندگی خسته شده‌اید؟

آیا بیشتر اوقات روز احساس کسالت می‌کنید و در طول روز بارها واژه «حوصله ندارم» را به کار می‌برید؟ آیا احساس خستگی روحی و جسمی می‌کنید و هیچ اتفاقی شما را خوشحال نمی‌کند؟
اگر دچار چنین حالاتی هستید، فورا دست به کار شوید که در مسیر افسرده شدن قرار گرفته‌اید و این بزرگ‌ترین خطری است که سلامت روحی و روانی شما یا هر فرد دیگری را تهدید می‌کند. این را نیز بدانید که در چنین موردی تنها خود شخص است که می‌تواند به خودش کمک کند و از دست دوست، همکار، پدر یا مادر هیچ کاری ساخته نیست.
به اعتقاد بسیاری از روانشناسان، بهترین فعالیت برای جلوگیری از افسرده شدن ورزش کردن است. ورزش گذشته از فواید بسیاری که برای سلامت جسمانی افراد دارد، یکی از مفیدترین و سالم‌ترین سرگرمی‌هایی است که اوقات فراغت افراد را پر می‌کند. از همه مهم‌تر اینکه کسالت و تنبلی را از جسم می‌زداید و به شخص نشاط و شادابی می‌بخشد.
ورزش کردن، فرد را برای انجام کارها و وظایف فردی و اجتماعی آماده می‌کند و پس از ورزش با روحیه بهتری به وظایفتان می‌پردازید. در مورد بیماری‌ها و حالت‌هایی همچون افسردگی نیز گفته شده که با ورزش، بهبودی‌های روزافزون حاصل می‌شود.
تمام مردم، چه در ایران و چه در جهان معتقدند که ورزش از هر نوع که باشد برای شادابی و سلامتی موثر و مفید است و کمتر کسی است که ذاتا از ورزش متنفر باشد. اما به دلایل مختلف اعم از کمبود وقت، مشغله زیاد، تنبلی و ... از آن گریزانند. بهتر است این را بدانید که ورزش انجام حرکات سنگین و تمرینات سخت نیست و حتما نیازی به محل مناسب، وقت زیاد و انرژی فراوان ندارد.
شاید موقعیت شغلی، انجام امور خانه صرف هزینه و وقت زیاد و بسیاری از گرفتاری‌های دیگر به شما فرصتی ندهد که ورزش خاصی را دنبال کنید و به طور حرفه‌ای به انجام آن بپردازید در این صورت با انجام حرکات نرمشی ملایم حتی به مدت ۱۰دقیقه در روز کمک زیادی به حفظ آرامش روحی و سلامت جسمانی خود می‌کنید.
یکی از مفرح‌ترین ورزش‌ها، ایروبیک است. شاید بارها و بارها این واژه‌ را از زبان دیگران شنیده باشید.
ایروبیک چهل سال پیش توسط یک فرد آمریکایی ابداع شد و چندسالی است که در ایران به ویژه در بین خانم‌ها رایج شده است.
این ورزش‌، پایه تمام ورزش‌ها است و آن را می‌توان نه تنها در باشگاه ورزشی بلکه در منزل و محل کار هم انجام داد.
ایروبیک یعنی فعالیتی که حداقل ۱۲دقیقه با حالت ریتمیک و موزون عضلات بزرگ را به کار می‌گیرد. این ورزش نوعی تمرین است که ضربان قلب و تنفس را برای مدتی مداوم بالا نگه می‌دارد و این مساله باعث می‌شود قلب و ریه‌ها بیش از حد معمول کار کنند.
به اعتقاد بسیاری از پزشکان، ایروبیک به دلیل اجراهای موزون همراه با موزیک شما را سرحال می‌آورد و روشی موثر برای جلوگیری از افسردگی، بی‌حوصلگی و بی‌تابی است و با تولید هورمون آندرفین در بدن باعث ایجاد نشاط، تمرکز ذهن و بالا رفتن خلاقیت فکری می‌شود.
البته انجام این ورزش به شکل‌گروهی بسیار هیجان‌آورتر و نشاط‌آورتر است و انجام آن را به شکل‌گروهی به شما توصیه می‌کنیم.
در‌حال‌حاضر، ایروبیک به ویژه در زنان طرفداران بسیاری پیدا کرده است. به طوری که اغلب باشگاه‌های ورزشی در محله‌های مختلف این ورزش را در برنامه خود قرار داده‌اند.
معمولا انجام ایروبیک در باشگاه‌ها، هفته‌ای سه بار به صورت یک روز در میان و حدود یک ساعت انجام می‌شود. هزینه ثبت‌نام در این باشگاه‌ها ماهانه پرداخت می‌شود و از ۱۲ تا ۲۵هزار تومان، بسته به نوع باشگاه و بزرگی و کوچکی و تجهیزات آن متغیر است.
هالتر، وزنه، دمبل، استپ، دشک جزو لاینفک انجام تمرینات روزانه ایروبیک هستند که اگر در باشگاه انجام شود معمولا در اختیارتان قرار می‌گیرد، اما اگر ایروبیک را در خانه انجام می‌دهید بهتر است که آنها را با صرف هزینه کمی از فروشگاه‌های لوازم ورزشی تهیه کنید.
اگر یک خانواده چندنفره فرصت یا هزینه رفتن به باشگاه ورزشی را ندارند، می‌توانند با صرف هزینه کمتر و خرید این تجهیزات به صورت دسته‌جمعی و به مدت ۲۰دقیقه در منزل این تمرینات را انجام دهند. البته آموزش نحوه انجام ایروبیک و نوع تمرینات آن امروزه در CD، ویدئو و... گردآوری شده و برای افرادی که قصد انجام آن را در منزل دارند در دسترس است.
فواید ایروبیک
ورزش ایروبیک علاوه بر اینکه آرام بخشی بدون مسکن است و ایجاد روحیه و نشاط می‌کند، فواید بسیار ارزشمند دیگری نیز به شما هدیه می‌کند که در زیر به اختصار به آنها اشاره می‌شود:‌
1 اکسیژن‌گیری بیشتر
۲ قوی شدن قلب
3 تولد رگ‌های بیشتر در بدن
۴ از بین بردن دردهای عضلانی
اینکه چه مدت زمانی را برای انجام تمرینات اختصاص می‌دهید بستگی به وقت، انرژی، هدف و شرایط فیزیکی شما دارد. 10 تا 60دقیقه مناسب به نظر می‌رسد. تعداد دفعات نرمال و معمول انجام این تمرینات نیز دوبار در طول هفته است، اما به عقیده کارشناسان و فیزیولوژیست‌ها، انجام 3 تا 5 نوبت در طول هفته بهتر و موثرتر است.
البته به افراد بالای ۴۰سال توصیه می‌شود این ورزش را با مشورت پزشک، آزمایش تراکم استخوان و یک نوار قلبی آغاز کنند تا دچار مشکل نشوند. از طرفی افراد مسن بهتر است مراقب بافت‌های نرم خود باشند و با بالارفتن سن، وزنه‌های سبک‌تر را در انجام این تمرینات مورداستفاده قرار دهند.
توصیه‌ها و تجربه‌ها
در طول مدت تمرین در یک روز هر چند دقیقه حرکات خود را عوض کنید و از انجام فعالیت‌های تکراری خودداری کنید.
لباسی برای ورزش ایروبیک انتخاب کنید که راحت و قابلیت کشش داشته باشد.
کفش ورزشی مناسب بپوشید تا از آسیب رسیدن به بخش‌های مختلف کف پا جلوگیری شود.
حرکات ایروبیک را با موزیک انجام بدهید، چرا که به تجربه ثابت شده افرادی که در حین ایروبیک به موزیک گوش می‌دهند، دیرتر خسته می‌شوند.
بهتر است برای خود یک همراه پیدا کنید. مطالعات نشان داده است که یکی از دلایل اصلی کشیده شدن افراد به حرکات ایروبیک همراه بودن آنها با دوستان و افراد خانواده است. اگر در انجام ایروبیک از حمایت یک دوست برخوردار باشید موفق‌تر هستید.
در هر حال این نکته را به خاطر داشته باشید که هدف شما از ایروبیک رسیدن به یک تعادل و بالانس جسمانی و بالا بردن درصد سلامتی روحی‌تان است پس فراموش نکنید که تنها راه تاثیرگذار و موثر در این امر انجام مرتب و همیشگی تمرینات ایروبیک است. سعی کنید از ورزش ایروبیک لذت ببرید و تمریناتش را آسان بگیرید تا در طول مدت زمان مشخص تاثیراتش را ببینید.
از آنجا که عمده تمرینات ایروبیک روی تکرار حرکات تاکید دارد، به همین جهت نیاز به تمرکز کامل ندارد اما خواندن و گوش کردن به موزیک‌ها و نوارهای آموزشی ایده جالبی برای یادگیری بهتر تمرینات ایروبیک است.
حال که با فواید و اثرات معجزه‌آسای این ورزش ساده و کم‌هزینه آشنا شدید بهتر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به انجام آن مبادرت ورزید. اگر به تنهایی حوصله انجام آن را در خانه ندارید، به طور حتم در نزدیکی منزلتان می‌توانید باشگاهی بیابید که در آن به صورت گروهی به این ورزش بپردازید.