بازار در دستان تصاویر زیبا

«چرا با من اینطوری حرف می‌زنی، گفتن برویم بیرون من هم قبول کردم؛ هر کاری بخواهی می‌کنم. حداقل سعی کن کمی مهربان‌تر باشی.»

سیمون دو بوار- تصاویر زیبا علی طجوزی- سیمون دوبوار در ایران چهره‌ای کاملا آشنا دارد.

نام او برای دوستداران فلسفه و سیاست و ادبیات جدا از نقش او در زمانه‌اش همواره همراه با چهره جنجال‌برانگیز ژان‌پل سارتر است. سارتری که مثل دوبوار هم اهل فلسفه بود هم اهل سیاست و هم اهل اینکه عقاید و نگاهش به جهان پیرامونش را در قالب داستان و نمایشنامه بنویسد.

در سال ۱۹۶۶، سیمون دوبوار، پس از دوازده سال، بار دیگر به داستان‌نویسی روی آورد؛ حاصل این بازگشت رمان «تصاویر زیبا» بود. به گفته ماریوبارگاس یوسا، نویسنده بزرگ معاصر که «مرگ در آند» او تحسین برانگیز است؛ تصاویر زیبا، متنی است عالی که در نهایت ایجاز نگاشته شده است. تصاویر زیبا اگر چه از نظر مضمون و محتوا به اصول بنیادین «ادبیات متعهد» به تعبیر اگزیستانسیالیستی، مقید و پایبند است، از نظر تکنیک‌های روایی ابدا سنتی نیست، بلکه از جهت شیوه نگارش و ساختار به رمانی تجربی می‌ماند. این ویژگی‌ شاید برجسته‌ترین و بارزترین ارزش آن باشد.

دوبوار در تصاویر زیبا فضای سوداگری تجاری، تصاویر جعلی، غرقه شدن در ابتذال و خصوصا تاثیر مخرب وسایل ارتباط جمعی را بر منزلت زنانه، در زندگی دو زن بازسازی کرده است. لورانس که در کار تبلیغات است و مادرش دومینک که چهره رادیویی قدرتمندی است. تصاویر زیبا را کاوه میرعباسی ترجمه کرده است.

بعد از تصاویر زیبا، یکی دیگر از آثار پرفروش هفته گذشته باز هم متعلق است به یکی از نویسندگانی که او نیز هم برای دوستداران ادبیات چهره‌ای آشنا است و هم برای علاقه‌مندان به سینما؛ چرا که تاکنون دو اقتباس از «لولیتا»ی او از سوی دو سینماگر بزرگ به نام‌های «استنلی کوبریک» و «آدریان لاین» صورت گرفته است. «ماری» نام آخرین کتابی است از ولادیمیر نابوکف.

بعد از این دو کتاب یکی دیگر از پرفروش‌ها «دم را دریاب» اثر سال است از دیگر پرفروش بازار کتاب در زمینه داستان خارجی می‌توان به «آوای امواج - میشیما» «کجا ممکن است پیدایش کنیم - موراکامی»، ژاک قضا و قدری - دنی دیدرو»، «ماهی بزرگ - مانیل والاس»، «دسته دلقک‌ها - سلین» و آثار خالد حسینی، سلینجر، مجموعه‌ای از داستان‌های عاشقانه از نویسندگان آلمانی و چند جلد از داستان‌های کوتاه اشاره کرد. همچنین می‌توان «از مرگ در می‌زند» مجموعه داستان کوتاه از وودی آلن نام برد. در زمینه داستان ایرانی نیز باز هم سالمرگی و عقرب که خبری مبنی‌بر عدم‌ تجدید چاپ یا توزیع باعث توجه بیشتر به آنها شده است باز هم پرمخاطب‌ترین و پرتقاضاترین‌ها بودند.بعد از این دو کتاب به عنوان پرفروش‌ترین آثار می‌توان به «از روزگار رفته حکایت - گلستان»، «عارف جان سوخته - نهال تجدد»، «قطار ۵۷ - رئیسی»، «خیلی نگرانیم شما لیلا را ندیدی - رسول یونان» اشاره کرد. همچنین می‌توان «انتخاب - دانشور»، «ها کردن - پیمان هوشمندزاده»، «قلعه پرتقالی - عبدی»، «تقدیم به چند داستان کوتاه - شهسواری»، «بازی عروس و داماد - سلیمانی» را جزو دیگر آثار پرفروش دانست.