روشهای تشخیص گوشت سالم
مضرات گوشت را به محاسنش ببخشید
ای کاش این بزرگان در قید حیات بودند تا از آنها میپرسیدیم که مگر «گوشت» چه هیزم تری به آنها فروخته که این گونه در مذمت آن سخن میگویند. اما صد حیف که روزگار امکان چنین گفت و شنودی را نمیدهد! اگر حتی به مطالعات متخصصان تغذیه نیز رجوع کنیم، میگویند کمتر گوشت بخورید تا بیشتر زندگی کنید. بنابراین موضوع وارد مراحل جدیتری میشود. توصیه به کاهش مصرف گوشت شاید به دلیل مضرات آن باشد. مضراتی که در اسیدهای چرب اشباع شده در بافتهای گوشت نهفته است که منجر به بیماریهای قلبی و عروقی میشود یا زمینه بروز بیماریهایی مانند سرطان روده، کیسه صفرا، سرطان پروستات و به طور کلی بیماریهایی که ناشی از مصرف بیش از حد گوشت است را فراهم میکند.
اما مگر میشود از مزایای گوشت گذشت، حال اگر مزایای آن را هم نادیده بگیریم، دیگر از طعم لذیذ آن نمیتوانیم چشم بپوشیم. البته ناگفته نماند که توصیه به مصرف کمتر گوشت برای کسانی که در مصرف زیادهروی میکنند، حکم مرگ و زندگی را دارد. در این میان هشدارهایی از این قبیل نسبت به گوشت قرمز پررنگتر میشود؛ چرا که بیشترین اقبال به گوشت قرمز نشان داده میشود. از همین رو نیز عوارض آن بیشتر دیده میشود. با این همه متخصصان، مصرف 80 تا 90گرم گوشت را در روز مناسب میدانند و بیماریهای ناشی از مصرف گوشت را مربوط به کسانی میدانند که در روز بیش از حد مجاز گوشت مصرف میکنند.
اما ارزش غذایی گوشت نیز نباید فراموش شود، به طوری که ارزش غذایی پروتئین گوشت نسبت به پروتئینهای گیاهی بیشتر است. از این رو که پروتئین گوشت دارای مقادیر زیادی از اسیدهای آمینه است که از مواد ضروری بدن به شمار میرود و از آنجایی که مقدار زیادی چربی حیوانی در بافت گوشت حیوانات نهفته است منبع مهم انرژی برای بدن تلقی میشود. البته خواص گوشت به این جا ختم نمیشود؛ چرا که اگر حتی احساس ضعف میکنید، مصرف گوشت را جدی بگیرید؛ چرا که گوشت سرشار از انواع ویتامین B است که میتواند احساس ضعف را از بین ببرد.
درعینحال مواد معدنی موجود در گوشت نیز غیرقابل چشمپوشی است؛ از این جهت که کمخونی ناشی از فقر آهن و کماشتهایی را تا میزان قابل توجهی کاهش میدهد. با این همه به دلیل آنکه گوشت میتواند در معرض بسیاری از آلودگیها قرار بگیرد، بهطوری که وقوع یک سهلانگاری کوچکخواه ازسوی عرضهکننده و خواه از جانب مصرفکننده باشد، دردسرساز است.
بنابراین توجه به نحوه عرضه و مصرف گوشت بسیار حایز اهمیت است. از سوی دیگر بهداشت مراکز توزیع نیز نباید از نظر دور بماند. گوشت حیوانات به خودی خود سالم و بدون میکروب است، اما این گونه محصولات هنگام کشتار و حملونقل دچار آلودگی میشوند و بدیهی است که هنگامی به قصابیها نیز منتقل میشوند، آلودگی سوپرهای گوشت نیز به وسیله چاقو، چرخ گوشت و دستهای قصاب به لاشه اضافه میشود. البته هنگامی که این محصولات وارد منازل میشوند نیز تا حدودی در معرض آلودگی قرار میگیرند.
ویژگیهای گوشت سالم
اما هنگامی که قصد خریداری گوشت را دارید به ویژگیهای ظاهری آن نیز توجه کنید. رنگ گوشت سالم روشن است و نباید تیره باشد، تغییر رنگ گوشت از قرمز به سبز، قهوهای و خاکستری یا وجود یک لایه لزج و چسبناک از علائم فساد گوشت هستند. بهعلاوه سطح خارجی گوشت باید عاری از رطوبت باشد. مهمتر اینکه گوشت باید کاملا تمیز، بدون هر گونه خونمردگی، ضربه، بیماری و ذرات خارجی قابل رویت باشد، البته اگر در محل اتصال گوشت به استخوان بوی غیرطبیعی به مشامتان رسید گوشت فاسد است پس از خرید آن امتناع کنید. قصابیها معمولا گوشت چرخکرده را پایینتر از قیمت یک کیلو گوشت عرضه میکنند که این خود سوالبرانگیز است. بنابراین اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به هر قیمتی حاضرند کالاهای موردنیاز خود را با قیمت ارزانی تهیه کنند، بهتر است بر این خواسته خود غلبه کنید و گوشتهایی را که به صورت چرخ کرده ارائه میشوند، خریداری نکنید؛ بنابراین اگر قصد تهیه گوشت چرخ کرده را دارید، از قصاب بخواهید گوشت را در حضور شما خرد و چرخ کند. در عین حال مواد گوشتی پاکشده و بستهبندی شده به مواد گوشتی بستهبندی نشده ارجحیت دارد؛ اما فرقی نمیکند که گوشتها
بستهبندی شده یا به صورت فلهای عرضه شوند؛ چراکه باید به دقت تمیز شوند.
گوشتهایی را که تهیه میکنید نباید زیاد به پاک کردن نیاز داشته باشند، همین کاهش زمان خرید تا فریز کردن موجب میشود این ماده غذایی با کیفیت بهتری فریز شود. البته اگر قرار است گوشت برای مدت طولانی در فریزر بماند این مدت نگهداری میتواند بر ارزش غذایی آن تاثیر داشته باشد و تا حدودی میزان ارزش غذایی را کاهش دهد. اما روش صحیح فریز کردن میتواند تا حد زیادی، خواص گوشت را حفظ کند. حین شستوشو باید از آب سرد و نیمهگرم استفاده نمود تا به بافت و کیفیت آن آسیب نرسد. برای بستهبندی از کیسههای پلاستیکی ضخیم استفاده کنید، البته کیسههای ایجاد خلاء که کیسههایی با در زیپی هستند نیز برای فریز کردن مناسب هستند. اگر حین بستهبندی گوشت کیسه فریزر به هر دلیل آسیب دید از به کار بردن آن امتناع کنید؛ چراکه کیسه فریزر نباید هیچ گونه منفذی داشته باشد و نکته مهم اینکه مواد غذایی خارج شده از فریزر به هیچ وجه نباید دوباره به فریزر بازگردانده شود. اما هنگامی که قصد خارج کردن مواد غذایی فریز شده از فریزر را دارید، مراقب باشید که ممکن است کمی سهلانگاری ارزش غذایی آن را از بین ببرد.
سه روش برای خارج کردن مواد غذایی یا گوشت از حالت انجماد وجود دارد: یخزدایی در یخچال، یخزدایی در آب سرد و یخزدایی با مایکروویو. در غیر این صورت از نمک زدن برای یخزدایی و گرفتن زیر آب جوش یا قرار دادن آن در محیط اتاق امتناع کنید. با رعایت همه نکات شاید بتوان به ارزش غذایی گوشتی که مصرف میکنیم، امیدوار باشیم.
ارسال نظر