حفظ تولید کنونی، نتیجه نشست فوق‌العاده اوپک

در روز اول فوریه وزرای نفت کشورهای عضو اوپک در وین گردهم آمدند و پس از بررسی بازار نفت و عرضه و تقاضا در جهان وضعیت را رضایت بخش ارزیابی کردند و اذعان داشتند که ضرورتی برای افزایش تولید اوپک وجود ندارد. این در حالی‌ است که آمریکا بارها و بارها خواستار افزایش تولید اوپک و کاهش قیمت نفت شده است و یکی از دلایل بسیار با اهمیت در بحران کنونی اقتصادی‌اش را قیمت بالای نفت و دیگر منبع انرژی دانسته است.

ولی سران کشورهای صادر کننده نفت با تاکید دوباره روی این مطلب که دلیل قیمت کنونی نفت عوامل غیر بازاری است، از افزایش تولید سرباز زدند. آنها افزایش تولید را کاملا غیر اقتصادی دانستند و تداوم روند کنونی را صحیح ترین کار قلمداد کردند. این بحث‌ها در شرایطی انجام شد که اغلب کشورهای عضو اوپک با حداکثر ظرفیت تولید خود کار می‌کنند و تنها عربستان سعودی است که می‌تواند تغییری تاثیر گذار در بازار ایجاد کند. عربستان هم‌اکنون روزانه ۲/۹میلیون بشکه نفت صادر می‌کند و می‌تواند ظرفیت تولید خود را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.

علی النعیمی، ‌وزیر نفت کشور عربستان سعودی گفت: در صورتی‌که ضرورتی برای افزایش تولید وجود داشته باشد ما می‌توانیم سطح تولید را افزایش دهیم ولی واقعیت این است که بازار در شرایط تعادل به سر می‌برد و هم‌اکنون نیازی به نفت بیشتر ندارد.

وی که در سومین اجلاس دوره‌ای سران اوپک از تغییر واحد مبادله نفت از دلار به دیگر واحدها حمایت نکرد و آن را برای اقتصاد آمریکا آسیب رسان خوانده بود هم‌اکنون به‌رغم رایزنی‌های مداوم و تلاش‌های آمریکا افزایش تولید را غیر محتمل خواند و حل مشکل اقتصادی آمریکا را مساله‌ای جدا از بازار نفت دانست.

سخنگوی اوپک با اعلام این مطلب که این سازمان همچنان به تولید ۶۷/ ۲۹میلیون بشکه نفت در روز ادامه می‌دهد، گفت: در ماه‌های گذشته سران آمریکا بارها خواستار افزایش تولید اوپک شدند و اعلام کردند ادامه روند کنونی رکود اقتصادی این کشور را تسریع می‌کند، ولی واقعیت این است که بازار کنونی از نظر عرضه و تقاضا کاملا در توازن به سر می‌برد و در صورتی‌که تولید افزایش یابد تعادل بازار برهم می‌خورد.

وی ادامه داد: با بررسی بازار نفت در سال گذشته و مطالعه عملکرد بازار در ماه اول سال ۲۰۰۸ میلادی به این نتیجه رسیدیم که در نیمه اول سال ۲۰۰۸ میلادی سطح تولید فعلی پاسخگوی تقاضا است ولی در این مدت سرمایه گذاری‌ها را در بخش‌های اکتشاف و بخش‌های پالایشگاهی افزایش می‌دهیم و به احتمال قوی از اوایل نیمه دوم سال جاری میلادی در سطح تولید تغییراتی ایجاد خواهد شد.

وزیر نفت نیجریه در این مورد گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد وضعیت بازار از دسامبر سال ۲۰۰۷ میلادی تا به حال تغییری نکرده است، بنابراین ضرورتی برای افزایش تولید حس نمی‌شود.

در جریان این اجلاس زمزمه‌هایی در مورد کاهش تولید اوپک نیز به گوش می‌رسید؛ زیرا بر طبق گزارش‌های ارائه‌شده توسط کارتل نفتی اوپک تقاضای نفت در سه ماه دوم سال جاری میلادی برابر با ۶۱/۸۵میلیون بشکه در روز خواهد بود. در صورت تحقق این پیش بینی تقاضای نفت در سه ماه دوم ۷/۱میلیون بشکه در روز کمتر از سه ماه اول خواهد بود.

غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران بعد از ترک جلسه به خبر نگاران گفت: وضعیت بازار نفت به گونه‌ای است که عدم کاهش تولید می‌تواند باعث آسیب بازار نفت شود. ونزوئلا و ایران اصلی ترین حامیان طرح کاهش تولید اوپک بودند.

برخی از کشورهای عضو اوپک بر این باور بودند که بازار کنونی اشباع است و در پاره‌ای از بخش‌ها عرضه فراتر از تقاضا است؛ بنابراین باید عرضه کاهش یابد تا هم قیمت حفظ شود و هم عرضه زیاد مانع از تغییر رفتار مصرفی جوامع صنعتی و مصرفی نشود. اما گالو گریبوگا، وزیر نفت کشور اکوادور معتقد است: هنوز برای تصمیم‌گیری در مورد کاهش تولید اوپک بسیار زود است. وی تاکید کرد: نمی‌توان انتظار داشت نتیجه جلسه روز پنجم ماه مارس اوپک از هم‌اکنون قابل پیش‌بینی باشد زیرا بازار نفت به عوامل مختلفی وابسته است.

وی در مصاحبه‌ای تلفنی به خبرنگار رویترز گفت: وزرای نفت کشورهای اوپک نیازمند مطالعه بیشتر و دقیق‌تر بازار هستند تا بتواند درمورد نیازهای بازار در ماه‌های آینده تصمیم‌گیری نمایند.

سایمون واردال، اقتصاددان مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی گلوبال اینسایت معتقد است: اوپک تولید خود را کاهش خواهد داد و دلیل انتظار آنها تا جلسه پنجم مارس تنها حصول اطمینان و اعتماد به نتیجه بخش بودن کاهش تولید است.

با وجود اینکه اجلاس وین جلسه‌ای بود که کشورهای صادر کننده نفت در آن حضورداشتند و تنها برای بررسی عرضه و تقاضای این منبع انرژی برگزار شده بود ولی جو حاکم بر آن همان جو نا امیدکننده حاکم بر اجلاس داووس بود. در این جلسه بحران اقتصادی آمریکا و احتمال رکود آن به عنوان اصلی‌ترین مشکل اقتصادی جهان معرفی شد و از تمام سران اقتصادی و صنعتی جهان خواسته شد تا پیش از بدتر شدن وضعیت اقتصادی جهان راهکاری برای آن بیاندیشند.

شکیب خلیل، وزیر نفت الجزیره و رییس سازمان اوپک در این مورد گفت: مشکل بزرگ اقتصاد جهان بحران اعتباری و اقتصادی آمریکا و احتمال انتقال این بحران به کشورهای دیگر است. با رکود اقتصادی آمریکا تمام بازارهای صنعتی و اقتصادی آسیب می‌بیند و در آن زمان حل بحران امکان ناپذیر یا بسیار مشکل خواهد بود.

به هر حال نتیجه جلسه حفظ سطح تولید اوپک بود و بررسی‌های بعدی به جلسه مارس موکول شده است.

منبع: Irdiplomacy.ir