یاد قابلمههای روحی و مسی بخیر!
سرطان با مزه تفلون
مدتها است که پای ظروف تفلون به مطبخ ایرانیها باز شده و قابلمههای روحی و مسی نیز مجبور به کنارهگیری از مسوولیت پراهمیت خود شدهاند.
مدتها است که پای ظروف تفلون به مطبخ ایرانیها باز شده و قابلمههای روحی و مسی نیز مجبور به کنارهگیری از مسوولیت پراهمیت خود شدهاند.
البته ناگفته پیدا است که «طعم» آبگوشتهایی که در ظروف مسی از صبح تا شب قل میزد، دیگر به آن دست از مواردی که باید به فراموشی سپرده شود. اگرچه سالها زمان برد که زنان کدبانوی ایرانی دست به اقدامی ضربتی در آشپزخانهها بزنند و هر آنچه که رنگ و بوی کهنگی داشت از آن خارج کنند و از ظروف شیکتری مانند تفلون استفاده کنند.
اما این در حالی است که باید اذعان کرد که بیش از ۷۰سال از عمر این ظروف در کشورهای توسعهیافته میگذرد. به هر حال عوامل مختلفی موجب شد این ظروف مورد استفاده زنان ایرانی قرار بگیرد؛ حال شما چشم و همچشمی را نیز بیتاثیر ندانید. اما در شرایطی که این ظروف میزان مصارف سیم ظرفشویی را در منازل کاسته و زحمت زنان خانهدار را برای تمیز کردن ظروف کاهش داده، باید گفت که ظروف تفلونی نیز به سرطانزایی متهم هستند. تفلون مادهای است که در ظروف آشپزخانه از آن استفاده میشود و شهرت آن به دلیل خاصیت نچسبیدن موادغذایی حین پخت است. جالب اینکه این ماده در زیراندازها و لباسها نیز مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین اگر مواد مضر و سمی آن از راه غذا وارد بدن نشود، جذب این مواد از راه لباس اجتنابناپذیر است.
طبق بررسیها، تفلون و موادشیمیایی که در آن مورد استفاده قرار میگیرد، موجب سرطان، صدمه به اعضای بدن و سایر عوارض جسمی میشود.
اما نگران نباشید، چرا که برخی دیگر از محققان معتقدند تفلون مرغوب حتی اگر درسته هم بلعیده شود، بدون هیچ اثر سویی از بدن دفع میشود؛ البته اگر جزو افراد کنجکاو هستید، از خیر تجربه کردن این مورد بگذرید که ممکن است به قیمت از دست دادن جانتان تمام شود.
آنفلوآنزای تفلونی
جالبتر اینکه گفته میشود، ظروف تفلونی نیز مانند پرندگان آنفلوآنزا دارند؛ به طوری که پخت و پز در تفلون میتواند فرد را بیمار کند.
و این در شرایطی رخ میدهد که این ظروف بیش از حد حرارت ببیند از این رو وقتی تفلون در درجه حرارت بیش از 350 درجه سانتیگراد قرار بگیرد، بخاری از آن متصاعد میشود که حالاتی مانند سردرد، لرز، درد کمر و افزایش درجه حرارت به انسان دست میدهد مثل وقتی که غذا میسوزد البته در پخت و پز معمولی چنین اتفاقی رخ نمیدهد در این درجه حرارت است که ذرات بسیار ریز از ظرف تفلون جدا میشود و وارد ریهها میشود، اما نکته بسیار مهمی که امروز رواج یافته، این است که پساز از بین رفتن پوشش ظروف تفلونی برخی اقدام به بازسازی آن میکنند؛ اما از بازسازی این ظروف به شدت باید اجتناب کرد؛ چرا که نوع ماده مصرفی و نحوه کار واحدهای بازسازی، مورد تایید وزارت بهداشت نیست؛ بنابراین اگر قصد نوسازی ظروف آشپزخانهتان را در سر دارید، بهتر است به سلامتی خود اهمیت دهید و برای خرید ظروفی نو اقدام کنید.
نکات کلیدی
از دیگر سو برای کاهش خطرات این ظروف بهتر است، تنها ظروفی را که در کارخانههایی با مجوز پروانه ساخت از وزارت بهداشت تولید میشوند، انتخاب کنید.برای شستو شوی ظروف تفلون حتما از ابر استفاده کنید و با سیم ظرفشویی به جان قابلمههای تفلونی نیفتید. در ضمن بهتر است برای شستو شو از مایع ظرفشویی استفاده کنید نه پودرهای شوینده. از همه مهمتر اینکه قاشق فلزی را به ته ظروف تفلونی نکشید و برای این کار از قاشقهای تفلونی یا چوبی استفاده کنید.
با این شیوه میتوانید اطمینان حاصل کنید که تکههای تفلون در غذایتان وجود نخواهد داشت.
اما دکتر محمدحسین عزیزی، عضو هیاتعلمی دانشگاه تربیتمدرس در این خصوص میگوید: «از آنجایی که تفلونها جزو گروه پلاستیک به شمار میآیند که به صورت سطحی، بر روی ظروف فلزی کشیده میشود، موجب میشود که از ظرف جدا شود و به مرور زمان به وسیله غذا وارد بدن شود و در درازمدت زمینهای برای بروز سرطان به وجود آید.» او در ادامه میافزاید: «متاسفانه در بازار انواع غیراستانداردی از این ظروف عرضه میشود که البته شرکتهای خارجی با مارکهای مطرح کمتر، دچار این تخلفات میشوند.»
او توصیه میکند که کمتر از این ظروف استفاده شود و ادامه میدهد: «ظروفی از جنس استیل، شیشه یا چینی معمولا کمخطرتر از سایر ظروف شناخته شدهاند. ظروف مسی نیز به دلیل اکسید شدن مواد تشکیلدهندهشان سمی هستند.
از سوی دیگر ظروف روحی و آلومینیوم نسبت به ظروف تفلون ارجحیت دارند؛ چرا که این نوع فلزات سبک هستند و با آب نیز دفع میشوند.»
ارسال نظر