خرما گران شد - ۱۶ بهمن ۸۶
یوسف بهمن‌آبادی
خرما هم به جمع کالاهایی پیوست که ساعتی قیمتشان بالا می‌رود.

به‌رغم اینکه تقاضا برای خرما در ماه رمضان نسبت به الان بسیار بالاتر بوده، اما این کالای بهشتی در این فصل سال افزایش زیادی یافته است و به گفته یکی از فروشندگان، قیمت‌ها ساعتی شده است. او به قیمت خرمای دشتستان اشاره کرد و گفت: این نوع خرما ده روز پیش هزار تومان بود. اما در حال حاضر، به 2هزار تومان افزایش یافته است. انواع دیگر خرماها نیز چنین افزایشی را تجربه کرده‌اند. به اعتقاد این فروشنده، عمده‌فروشان قیمت‌ها را افزایش داده‌اند و افزایش کلی قیمت‌ها به احتمال زیاد ناشی از صادرات بیش از حد است.
افزایش‌های این چنینی موجب می‌شود مردم از این میوه بهشتی که در آیات قرآن و سخنان بزرگان دین هم اشاره زیادی به آن شده محروم شوند.
به عنوان مثال، حضرت‌علی‌(ع) در این خصوص می‌فرماید: «ای مردم نخل خود را گرامی بدارید، چون نخل خرما از زیادی گل آدم آفریده شده است و در نزد خداوند درختی گرامی‌تر از خرما نیست». اما این گرانی‌ها، تا کی ادامه خواهد داشت و مردم در برابر این هیولا، چگونه باید مقاومت کنند تا در واقع، زیر چرخ‌های آن له نشوند؟
وقتی خرما به اعتقاد بسیاری از متخصصان بهداشت و محققان داروهای گیاهی، می‌تواند در برابر بسیاری از امراض ابزاری موثر واقع شود و عاملی برای جلوگیری از سرطان باشد، چطور می‌توانیم مردم سرزمین خود را از خوردن این میوه مقوی محروم کنیم و آن را روانه کشورهای خارجی کنیم؟
چرا مردم ما باید به دلیل گرانی، به خرماهای درجه 2 و 3 گرایش پیدا کنند و این میوه عزیز در کام دیگران بچرخد؟!
اگر هم گاهی وقت‌ها هوس کنند و تصمیم بگیرند خرمای خوب به سبد غذایی خانواده بیاورند با قیمت بالای آن چه کنند؟ و این چنین است که به ناچار در برابر آن کوتاه آمده و رویای خوردن آن را فراموش کنند.
شگردهای فروش
خیلی‌ها هستند که نمی‌توانند خرمای تضمین شده و درجه یک بخرند و به ناگزیر، سراغ خرماهایی می‌روند که فله‌ای کم‌کیفیت است. برخی فروشندگان برای فروش بیشتر کالا (خرما)، روی آنها آب می‌ریزند تا زیر نور لامپ‌های هزاروات بدرخشند و درواقع خریداران را بفریبند. خریداران بی‌خبر از همه جا، وقتی خرماهای خریداری شده را به خانه می‌برند و خوشحال از خرید این میوه، تازه متوجه می‌شوند که خرمای خریداری شده خراب است و می‌بینند که از آنها آب می‌چکد چرا که آن قدر در آب بوده که رو به فاسد شدن و خرابی رفته است.
آیا مردم ما که دارنده چهارمین تولیدکننده خرمای جهان هستند باید از این نوع خرماها مصرف کنند؟! این دیگر چه حکایتی است برای مایی که ادعا می‌کنیم گام‌هایی اساسی برای پیشرفت بهداشت و سلامت کشور برمی‌داریم، آیا زمینه‌های واقعی آن را مهیا کرده‌ایم؟
میلیاردها تومان یارانه برای بنزین ماشین‌ها که همه‌اش آلودگی و مریضی است، اختصاص می‌دهیم اما برای این‌گونه مسائل زندگی بخش، ارزشی قائل نمی‌شویم.
درباره خرما
خرما از جمله میوه‌هایی است که در آن مقدار زیادی فسفر و کلسیم وجود دارد. خرما به علت دارا بودن ویتامین «آ» در رشد و نگهداری کلسیم در بدن نقش مهمی دارد. این میوه از ویتامین B نیز برخوردار است و در تعادل اعصاب و تغذیه بدن نقش زیادی ایفا می‌کند. خرما سرشار از منیزیم و آهن است که در درمان کم‌خونی و تقویت نیروی عضلانی و عصبی و نیز جلوگیری از سرطان اثر بسزایی دارد. خرما قند مناسبی است و خوردن آن رخسار را با طراوت و شاداب کرده و در تقویت بینایی بسیار مفید است.
ارزش غذایی خرما
صد گرم خرمای تازه دارای ۱۶۳کیلوکالری، ۹درصد گرم پروتئین، ۳۸گرم گلوسید، ۳۰میلی گرم فسفر، ۱/۳میلیگرم آهن، ۶۵۰میلیگرم پتاسیم، ۶۵۰میلیگرم منیزیم، ۷۰میلیگرم کلسیم و ۳میلیگرم آهن است. تحقیقات درباره خرما نشان داده که این میوه می‌تواند پیشگیری بسیاری از سرطان‌ها مانند سرطان کولون، معده و غیره را در پی داشته باشد. یکی از خواص خرما ملین بودن آن است. البته اگر ۶ تا ۷عدد خرما را در ۲لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید یا مقداری خرما میل کنید و بلافاصله یک تا دو لیوان آب گرم روی آن بنوشید. خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید اضافی معده است از آنجا که زیادی اسیدمعده باعث ترش کردن و دل‌درد می‌شود، خرما باعث بهبود این وضع می‌شود.
فواید دیگر خرما
*آرامش و شادمانی
*از مواد کربوهیدرات برخوردار است.
بدن با استفاده از آن انرژی و گرمای بالایی را تولید می‌کند.
*میزان بالایی از پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و املاح معدنی گوناگونی مانند کلسیم و سدیم دارد که بدن به آنها احتیاج دارد.
و چنانکه می‌دانیم وضعیت روحی خانم‌ها هنگام زایمان تاثیر زیادی روی راحتی یا سختی وضع حمل دارد و خرما در این زمینه می‌تواند بسیارمفید باشد.
*خرما از جمله موادغذایی است که خیلی سریع هضم و حل و جذب می‌شود.
*خرما از فاصله خوردن تا تبدیل شدن به انرژی فقط بیست‌دقیقه طول می‌کشد.
*خرما احشای درون روده‌ها را نرم و تمیز می‌کند.