تخم‌مرغ 3 تومان ارزان شد

راهنمای روز- گزارشگران اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی، یکبار دیگر قلم و کاغذ به دست، بازار خرده‌فروشی مواد خوراکی را زیرپا گذاشتند تا جمال گزارش هفتگی قیمت‌ها در هفته منتهی به ۱۲بهمن‌ماه به روی همگان روشن شود. این گزارش هم، مانند سایر گزارش‌هایی از این دست، پر است از لغات «افزایش» و «ثابت» و تک‌وتوک «کاهش».

نکته جالب در این نوع گزارش‌ها، بازی با لغات است. چرا که این لغات هستند که در شرایط سخت کمک‌حال کارشناسان و تحلیل‌گران اقتصادی می‌شوند. برای این مدعی کافی است نگاهی کوتاه به گزارش این هفته بیاندازید تا به نقش شگرف لغتی چون «کاهش» پی ببرید.

در بخشی از گزارش اخیر اداره آمار اقتصادی آمده است: «قیمت تخم‌مرغ کاهش یافت و شانه‌ای ۳۱هزار الی ۳۶هزار ریال فروش رفت.»

اگر با هم سری به گزارش هفته ماقبل بزنیم در آن گزارش آمده است: بهای تخم‌مرغ افزایش یافت و شانه‌ای ۳۲هزار الی ۳۶هزار ریال فروش رفت.

یک حساب سرانگشتی ساده کافی است تا ما را به کاهش ۱۰۰تومانی هر شانه تخم‌مرغ می‌رساند! یعنی هر دانه تخم‌مرغ حدود ۳تومان ارزان شده است! مبارک است!!

در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات قیمت پنیر غیرپاستوریزه و کره پاستوریزه نسبت به هفته قبل نوسان اندکی یافت و بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. قیمت تخم‌مرغ کاهش یافت و شانه‌ای ۳۱۰۰۰ الی ۳۶۰۰۰ریال فروش رفت.

در گروه برنج، به جز قیمت برنج داخله درجه یک که ثابت بود، قیمت سایر انواع برنج افزایش یافت. در گروه حبوب قیمت لوبیا چیتی و لوبیا قرمز بدون تغییر بود و بهای عدس، لپه، نخود و لوبیا چشم‌بلبلی افزایش ولی بهای لوبیا سفید و نخود کاهش یافت.

خواربارفروشی‌های مستقر در میادین زیر نظر شهرداری اقلام حبوب عرضه شده را حدودا کیلویی ۲۷۱۰ تا ۳۹۰۰ریال پایین‌تر از قیمت انواع مشابه در فروشگاه‌های سطح شهر می‌فروختند.

در هفت مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری تهران انار، انگور، لوبیا سبز و کدو سبز عرضه نشد ولی بقیه اقلام میوه و سبزی تازه را که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره‌بار شهرداری می‌فروختند. میوه‌فروشی‌های سطح شهر نیز اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه می‌کردند که در گروه میوه‌های تازه بهای سیب زرد لبنان ثابت بود و قیمت نارنگی، پرتقال درجه یک و درجه دو و انار افزایش ولی بهای انگور، سیب قرمز لبنان و لیمو شیرین کاهش داشت.

در گروه سبزی‌های تازه بهای سبزی‌های برگی، بادنجان، کدو سبز، لوبیا سبز و خیار افزایش ولی قیمت سیب‌زمینی و پیاز کاهش یافت.

بهای گوجه‌فرهنگی بدون تغییر بود. در این هفته قیمت گوشت گوسند، گاو و گوساله بالا رفت ولی بهای گوشت مرغ پایین آمد.

در هفته مورد بررسی، قیمت قند کاهش داشت و بهای شکر ثابت بود. قیمت چای خارجی و انواع روغن نباتی بالا رفت.

گروه‌های مواد خوراکی

۱ و۲- لبنیات و تخم‌‌مرغ

در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات بهای پنیر غیرپاستوریزه نسبت به هفته قبل ۲/۰درصد افزایش ولی قیمت کره پاستوریزه ۲/۰درصد کاهش داشت. قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. قیمت تخم‌مرغ ۷/۲درصد کاهش یافت.

۳ و۴- برنج و حبوب

در هفته مورد بررسی، بهای برنج وارداتی غیرتایلندی ۰/۱۰درصد، برنج داخله درجه دو ۱/۱درصد و برنج وارداتی تایلندی ۴/۰درصد افزایش یافت. قیمت برنج داخله درجه یک بدون تغییر بود. در گروه حبوب قیمت عدس به میزان قابل ملاحظه‌ای معادل ۷/۱۵درصد، لپه نخود ۹/۰درصد و لوبیا چشم‌بلبلی ۴/۰درصد افزایش ولی بهای نخود ۷/۲درصد و لوبیاسفید ۴/۱درصد کاهش داشت. قیمت لوبیا چیتی و لوبیا قرمز بدون تغییر بود.

۵و ۶- میوه‌ها و سبزی‌های تازه

در هفته مورد گزارش، در گروه میوه‌های تازه قیمت نارنگی ۹/۳درصد، پرتقال درجه یک و درجه دو به ترتیب ۶/۱درصد و ۲/۳درصد و انار ۱/۰درصد افزایش ولی قیمت انگور ۱/۶درصد، سیب قرمز تخم‌لبنان ۹/۰درصد و لیموشیرین ۳/۰درصد کاهش داشت. بهای سیب زرد تخم لبنان ثابت بود. در گروه سبزی‌های تازه بهای سبزی‌های برگی به میزان قابل‌ملاحظه‌ای معادل ۹/۱۴درصد، بادنجان ۹/۷درصد، کدو سبز ۴/۷درصد، خیار ۱/۶درصد و لوبیا سبز ۵/۳درصد افزایش یافت. قیمت سیب‌زمینی ۹/۱درصد و پیاز ۶/۱درصد کاهش داشت. بهای گوجه‌فرنگی بدون تغییر بود.

۷ و۸- گوشت قرمز و گوش مرغ

در این هفته، قیمت گوشت گوسفند ۸/۳درصد، گوش گاو و گوساله ۰/۱درصد افزایش یافت. بهای گوشت مرغ ۰/۷درصد کاهش داشت.

۹، ۱۰و۱۱- قند، شکر، چای و روغن‌نباتی

در هفته مورد گزارش، قیمت شکر ثابت بود و بهای قند ۱/۰درصد کاهش داشت. قیمت چای خارجی ۱/۱درصد و بهای روغن‌نباتی جامد و مایع هر یک معادل ۱/۰درصد افزایش داشت.