این که درآمدهای نفتی چگونه خرج شوند، بسته به نوع حکومت‌ها دارد. در نروژ دولت به منافع دراز مدت مردم فکر می‌کند.

هر کس می‌خواهد بداند چرا نروژ این قدر ثروتمند است، باید سری به موزه نفت و گاز در شهر استاوانگر بزند. در این موزه، تاریخ مردم فقیری به نمایش درآمده که زمانی درآمدشان از راه ماهی‌گیری بوده و در دهه شصت قرن بیستم ناگهان زیرپایشان چاه نفت و گاز فوران کرده است. امروز مشکل مردم نروژ این است که با این همه پول و رفاه چه بکنند.

فین کروگ، رییس موزه نفت می‌گوید: «ما باید این ثروت را با درایت و برای رفاه مردم خرج کنیم و باید بیشتر به فکر حفظ درازمدت این منابع باشیم. به همین خاطر هم یک صندوق ارزی نفت بوجود آورده‌ایم و هزاران‌میلیارد کرون در آنجا ذخیره کرده‌ایم.

این ثروت برای آینده است، برای این است که از این منابع بیش از حد برای رفاه امروزمان استفاده نکنیم. به نظر من این سیاست صحیحی است و فکر می‌کنم که مسوولان تا به‌حال با ذکاوت عمل کرده‌اند.»موجودی صندوق ارزی نفت نروژ ۳۰۰‌میلیارد یورو برآورد می‌شود. همه درآمدهای نفتی به این صندوق سرازیر می‌شوند و بخش زیادی از این ثروت در بازارهای جهانی سرمایه گذاری می‌شود. این سیاست دو هدف را دنبال می‌کند: نخست اینکه قدرت پولی نروژ را در شرایطی که ذخایر نفتی دیگر مثل امروز فوران نکنند، یا آنکه قیمت نفت کاهش پیدا کند، تضمین نماید و علاوه بر آن برای نسل های آینده هم چیزی باقی بگذارد.

تنها بخشی از سود حاصله از درآمدهای نفتی برای سرمایه‌گذاری‌های دولتی یا تامین مالی صندوق‌های بازنشستگی صرف می‌شود تا لزومی برای افزایش مالیات‌ها که هم اکنون هم بالا هستند، نباشد. نظارت و مدیریت صندوق ارزی نفت را نورگس بانک برعهده دارد. اما نورگس بانک این اختیار را ندارد که موجودی صندوق را به طور دلخواه سرمایه‌گذاری کند. معاملات این بانک تحت کنترل قانون «التزام به سلامت» است و یک «شورای اخلاقی ملی» بر آن نظارت می‌کند.این شورا به عنوان مثال دو سال پیش ترتیبی داد که صندوق نفت سهم خود را به هفت کنسرسیوم بفروشد که در تولید قطعات سلاح اتمی فعالیت دارند. صندوق از این معامله سود هنگفتی برد.

هارالد اندرسیون، کارشناس ارشد اقتصادی بانک می‌گوید، البته این مهم است که پول از چه راهی بدست آمده باشد، ولی طلای سیاه به تنهایی تامین کننده ثروت ملی نروژ نیست. او می‌افزاید: «ما یک ملت ثروتمندیم و دارای یک بازار کار پویا و این نه فقط به خاطر نفت، بلکه به خاطر استفاده از فن آوری‌های نوین و اصلاحات اساسی است که پشت سر گذاشته‌ایم؛ اصلاحاتی که اقتصاد ما را به روز و سودده می‌کند. اگر همین فردا نفت دریای شمال ته بکشد، شوکی برای اقتصادهای وابسته به نفت خواهد بود؛ ولی نروژ از پس این وضع هم بر می‌آید.»در حال حاضر پول نفت همچنان به صندوق نفت نروژ سرازیر می‌شود و موجودی آن رو به افزایش است. این مساله برای بسیاری از سیاستمداران نروژ یک پشت‌گرمی است که همیشه در آستانه انتخابات، وعده وعیدهایشان به مردم گل می‌کند؛ اما شورای اخلاقی ملی جای زیادی برای دست و دلبازی سیاستمداران باقی نمی‌گذارد.