عکس یادگاری با مرتضی ممیز

عصر روز یکشنبه‌ای که گذشت دوستان و هم سن و سال‌های ممیز راس ساعت مقرر در تالار بتهوون خانه هنرمندان جمع شده بودند تا در مراسم بزرگداشت وی، پس از گذشت دوماه از دومین سالروز درگذشتش، حاضر باشند. عکس: ایسنا

آرماندو میلانی با تصویر مرتضی ممیز عکس یادگاری می‌گیرد

آرماندو میلانی، گرافیست نامی و دوست ایتالیایی ممیز هم به تهران آمده بود. او نمونه‌هایی از آثار خود و گرافیست‌های نامی جهان را نشان داد و سخنرانی کرد. جوان‌ترها که عموما دانشجویان هنر و گرافیک بودند با تاخیری یک ساعته به سخنرانی می‌رسیدند که خود با ۴۵ دقیقه تاخیر آغاز شده بود.

به گزارش ایسنا، آرماندو میلانی به‌همراه میهمانان داخلی و خارجی، سفیر ایتالیا، روبرتو توسکانو، نماینده فرهنگی این کشور - فیلیچیتا فرارو - یاد و خاطره ممیز را گرامی داشتند. امر‌‌ا... فرهادی، عضو هیات امنای بنیاد ممیز، یادداشت خانواده ممیز را برای میهمانان خواند.

افسانه ممیز، همسر مرتضی ممیز، گفته بود: خوشحالم از این‌که دومین نمایشگاه گرافیک را با عنوان «از چشم تا قلب» با آثار هنرمند ایتالیایی آرماندو میلانی همزمان با سالگرد مرتضی ممیز برگزار می‌کنیم؛ البته این برگزاری با تاخیر دوماهه همراه بود. علت این تاخیر برمی‌گردد شاید به بی‌تجربگی ما که می‌بایست گالری مرتضی ممیز را از قبل رزرو می‌کردیم که نکردیم؛ در نتیجه نوبت ما برای برگزاری این نمایشگاه این زمان شد!

او چنین عنوان می‌کرد: این نمایشگاه که انشا‌ا... هرساله از طرف بنیاد مرتضی ممیز با همکاری خانواده و دوستان ممیز برگزار خواهد شد در جهت معرفی هرچه بیشتر گرافیک دنیا به ایران و بالعکس و آشنایی نسل جوان گرافیست با گرافیک جهان و ارتقای سطح گرافیک در ایران که از اهداف و خواسته‌های مرتضی ممیز و نیز بنیاد مرتضی ممیز است، برگزار می‌شود. همکاری و مشارکت شما دوستان می‌تواند در جهت هر چه بهتر شدن کیفیت کار در آینده موثر باشد.

آرماندو میلانی گرافیست ۶۵ساله ایتالیایی که ۲۰ سال گذشته را در آمریکا، فرانسه و ایتالیا گذرانده است، با موهای جو گندمی و به زبان ترکیبی ایتالیایی و انگلیسی از کسانی که در مراسم حضور داشتند قدرشناسی کرد و گفت: مرتضی ممیز را در جلسات مختلفی که ایکوگرادا ملاقات کرده و با او آشنا شده است.

او گفت: مرتضی ممیز را به‌خاطر طراحی خلاقانه و حس انسان دوستانه‌اش دوست داشته و گمان می‌کند این خصوصیات یک طراح خوب است. میلانی تاکید کرد: اگر می‌خواهید نجات پیدا کنید، حرف زدن تنها راه حل است. یک طراح برای به‌دست آوردن یک زندگی خوب باید بجنگد.

به‌گفته میلانی، عنوان «از چشم تا قلب» برای نمایشگاه به این خاطر انتخاب شد که یک طراح وقتی لوگو یا نشانی را طراحی می‌کند، به‌دنبال اینست که پیامی را برساند و انتقال پیام برای او مهم و راه درستی برای این کار است که باعث می‌شود طرح در یاد و خاطره و تاریخ بماند.

او به‌عنوان نتیجه‌گیری از ارزش‌های طراحی حرفه‌ای گفت و افزود: امروزه طراحانی هستند که نامی از آن‌ها برده نمی‌شود، اما در تاریخ جاودانه هستند.

میلانی توضیح داد: طراح می‌تواند با استعاره از ارتباطات و عناصر به‌نوعی ضد و نقیض و از طنز تلخ و هر عنصر غیر‌منتظره‌ای استفاده کند و سعی این است که این عناصر گویا باشند.

او افزود: ۱۵هزار سال قبل انسان غارنشین توانایی خواندن یا نوشتن را نداشت، ولی با طرح و خط‌هایی که وجود داشت، می‌توانستیم منظور او را دریابیم. این روند در طراحی امروزه هم وجود دارد که در طراحی لوگو از آن استفاده می‌شود.

میلانی ادامه داد: انسان‌ غارنشین از این تصاویر برای تزیین غارها استفاده کرد و این در کشورهای خارجی هم رایج است و فکر می‌کنم تا امروز هیچ تغییر کیفیتی نداشته است. ۲۵۰۰ سال پیش کنفسیوس گفته است هیچ کلامی وجود ندارد که همه‌چیز را کنترل کند و یک طراح این کار را برای یک زندگی بهتر برعهده دارد.

میلانی سپس با ارائه توضیحاتی آثاری را از هنرمندان دهه ۶۰ دنیا نشان داد.

وی اذعان کرد: تمام کارهایی را که نشان دادم از فرهنگ‌ها و کشورهای مختلف هستند، ولی همه آن‌ها یک وجه اشتراک دارند که یک مفهوم را به بیننده انتقال می‌دهند و در مخاطب تعجب به‌وجود می‌آورند و او را جذب می‌کنند و تاثیر گذارند.

میلانی پس از ۳۰ سال طراحی تصمیم گرفته است با موضوع اخلاق و انسانیت کار کند و به تمامی موضوعاتی که به انسان‌ها و فرزندان او و مشکلاتی که در کمین آن‌ها است برمی‌گردد، بپردازد؛ نمونه کارش را به‌ حاضران نشان داد و نمونه‌های بیشتر آن در نمایشگاه او ارائه شده بود.

او سال‌ها پیش نام فامیلی خودش را روی یک اتومبیل قدیمی دیده و با آن عکس یادگاری می‌گیرد؛ از دوستانش هم در سراسر جهان می‌خواهد که اگر مورد مشابهی دیدند تصویری برای او ارسال کنند. تلفیق عکس مرتضی ممیز و مرلین مونرو، ارسالی پیر گرافیک ما بوده است.

آرماندو میلانی عکس‌های یادگاری‌اش را هم با طراحان نامی جهان نمایش داد.

با پایان سخنرانی جمعیت به گالری مرتضی ممیز رفتند تا شاهد کارهای میلانی باشند. در این نمایشگاه که آثار در دو بخش جداگانه تدارک دیده شده است، در یک بخش آثار طراحی‌ها، قلم فلزی‌ و در بخشی دیگر ۴۰ لوگو و ۴۰ پوستر میلانی عرضه شده است.

نگارخانه ممیز خانه هنرمندان ایران تا ساعاتی طولانی پس از گشایش این نمایشگاه، مملو از طراحان گرافیک، هنرمندان نقاش، فیلم‌ساز، عکاس و نمایندگانی از سفارت‌خانه‌های کشورهای اروپایی در تهران بود.