نگاه
بحران بازار بورس و افزایش قیمت نفت
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی کار، یکی از پیامدهای بحران بازار بورس و افزایش قیمت نفت از بین رفتن پنج میلیون فرصت شغلی در سال ۲۰۰۸ میلادی در سراسر دنیا خواهد بود. افزایش قیمت نفت و بحران بازار بورس موجب نگرانی سازمان بینالمللی کار شده است. به گزارش این سازمان، دو سوم جمعیت بالغ دنیا، یعنی نزدیک به سه میلیارد نفر، حداقل پانزده سال است که صاحب شغل و درآمد هستند. در سال گذشته میلادی ۴۵ میلیون فرصت شغلی جدید در سراسر دنیا بهوجود آمده است. سازمان بینالمللی کار در گزارش خود مینویسد که یکی از پیامدهای این بحران اقتصادی کاهش پنج میلیون فرصت شغلی در سال جاری میلادی خواهد بود. براساس آمار ثبت شده در این سازمان، سال گذشته ۱۹۰ میلیون نفر در سراسر دنیا بیکار بودند. کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند که بیشترین ضرر متوجه کشورهای صنعتی خواهد بود و کشورهای در حال توسعه از جمله کشورهای آسیای جنوبی صدمه کمتری خواهند خورد.
دوروتیا اشمیت از سازمان بینالمللی کار، در توجیه این پیشبینی میگوید: «از یک طرف میبینیم که بعضی از کشورها موقعیت ثابتتری دارند و از نظر اقتصادی وابسته به آنچه در آمریکا رخ میدهد، نیستند. از آن گذشته در دنیای امروز هر کشوری با سایر کشورها در ارتباط است. یعنی اگر آمریکا دچار بحران شود روابط اقتصادی اروپا با آسیا در حدی است که این بحران را پشت سر خواهند گذاشت.» حدود یک چهارم از ۴۵ میلیون فرصت شغلی جدید سال گذشته، در کشورهای جنوب آسیا بوده است. هر چند که همه این موقعیتها در حد استانداردهای جهانی یا آنچه که سازمانبینالمللی کار «شان انسانی» میداند، نیستند.
خانم اشمیت توضیح میدهد:«شأن انسانی یعنی این که درآمد کافی باشد تا کسی که به کاری مشغول شده، در فقر زندگی نکند. از سوی دیگر فرصت شغلی باید با سیستم تأمین اجتماعی همراه باشد که اگر فرد کارش را از دست داد زندگیاش به ورطه فقر سقوط نکند. کارمند یا کارگر باید حق و حقوق مشخصی داشته باشد و در شرایط استاندارد کار کند.» با وجود این، آمار نشانگر آن است که ده سال پیش ۶۰ درصد مردم کشورهای جنوب آسیا زیر خط فقر، یعنی با درآمد کمتر از دو دولار در روز زندگی میکردند. با اضافه شدن فرصتهای شغلی جدید، این آمار به نصف رسیده است. اما مشکل اینجاست که در این کشورها هر روز نیروی بیشتری جذب بخش سرویس و خدمات میشوند. دورته اشمیت در رابطه با دلایل رشد این بخش میگوید: «ما هر روز بیشتر غرق محصولاتی میشویم که مارک Made in China خوردهاند، باید بپذیریم: واقعیت این است که مصرف کننده بازاری هستیم که چین هدایتش میکند. به همین جهت سهم بخش خدمات در این منطقه به شدت بالا رفته است.» یکی از اهداف سازمان بینالمللی کار و سازمان ملل کاهش آمار جهانی فقر به نصف رقم کنونی تا سال ۲۰۱۵ میلادی است. تلاش کارشناسان اقتصادی این سازمان ترغیب کشورهای در حال توسعه به تولید بیشتر و سرمایهگذاری بیشتر در بخش صنایع است که راه مطمئنتری برای ایجاد فرصتهای شغلی پایدار است.
ارسال نظر