سویا دانه جادویی
چین را میتوان اولین کشوری دانست که استفاده از سویا را در ۵۰۰۰سال قبل به عنوان یک ماده مغذی شناخته و به تمام دنیا صادر کرد.
پس از چینیها محققان روسی نیز به تحقیق در خصوص فواید سویا پرداختند. این محققان دریافتند سویا دارای پروتئین زیاد، اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، روی، ویتامینهای گروه B و فیبر میباشد.
مژگان نعیمی
چین را میتوان اولین کشوری دانست که استفاده از سویا را در ۵۰۰۰سال قبل به عنوان یک ماده مغذی شناخته و به تمام دنیا صادر کرد.
پس از چینیها محققان روسی نیز به تحقیق در خصوص فواید سویا پرداختند. این محققان دریافتند سویا دارای پروتئین زیاد، اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، روی، ویتامینهای گروه B و فیبر میباشد. آنچنان که ثابت شده سویا میتواند در حفظ سلامت قلب، استخوانها، غده پروستات و سیستم ایمنی بدن نقش مهمی را ایفا کند. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد این دانههای اسرارآمیز متن زیر را مطالعه کنید.
سویا چیست؟
سویا از انواع حبوبات است که محل کشت اولیه آن در آسیا بوده، اما تولید انبوه آن در ایالاتمتحده آغاز شد. سویا را میتوان یک دانه همهکاره نامید که از آن میتوان در مواد غذایی مختلف و روغنهای خوراکی استفاده نمود.
آیا سویا برای شما مفید است؟
سویا گذشته از اینکه غذای کاملی، سرشار از پروتئینها است، هیچ نوع کلسترول مضر و چربی در بر ندارد و جزو ترکیبات اشباع نشده به شمار میرود.
اما سویا کارهای بسیار زیاد دیگری را نیز انجام میدهد. در این قسمت فواید سویا که از نظر علمی ثابت شدهاند، شرح داده شده است.
سویا ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد
جایگزینی محصولات حیوانی با سویا باعث افزایش کلسترول خوب نیز در بدن میشود.
این نظریه در سال ۱۹۹۹ در آمریکا ثابت شد و اداره بهداشت حق ترویج و تبلیغ سویا را بر روی اتیکتهای غذایی به شرکتهای آمریکایی واگذار کرد. در همین زمان سویا به عنوان یک رژیم مناسب برای بیماران قلبی معرفی شد.
سویا از بروز سرطان پروستات جلوگیری میکند
در بیش از ۴۰نوع تحقیق مختلف ثابت شده است که سویا باعث بهبود عملکرد پروستات میشود، زیرا حاوی مقادیر زیادی ایزوفلایون است. ایزوفلایون یک نوع آنتی اکسیدان برجسته و موثر در جلوگیری از ایجاد غدد سرطانی در پروستات است. پروتئین سویا از ترشح آنزیمهایی که باعث تحریک رشد نابهنجار سلولهای تشکیلدهنده پروستات میشوند، جلوگیری میکند. میزان پایین سرطان پروستات در مردان آسیایی گویای استفاده آنها از این ماده غذایی بینظیر است.
سویا سلامت استخوانها را تضمین میکند
مطالعات آماری نشان میدهد که مصرف سویا در خانمهای یائسه از بروز پوکی استخوان در آنها جلوگیری میکند. مردان نیز از فواید سویا در این زمینه بیبهره نیستند، زیرا مصرف آن استخوانها را محکم کرده، کمبود مواد معدنی را جبران میکند و باعث کاهش بیماری آرتروز میشود.
مواد غذایی که از سویا بهدست میآیند
پروتئین سویا در مواد مختلفی از جمله موارد زیر به وفور یافت میشود:
شیر سویا: از ترکیب شیر، سویا، آب و مقداری شکر بهدست میآید. حالتی چرب و خامهای دارد و به آن طعمهای مختلفی از جمله فندقی میافزایند. برای کسانی که توانایی هضم لاکتوز (قند شیر) را ندارند، سویا بهترین جایگزین است.
آرد سویا: از دانههای سرخ و کنگره دار سویا میتوان آردی درست کرد که به خوبی آرد سفید در پخت غذاهای مختلف کاربرد دارد.
میزو (خمیر سویا): بیشتر در سوپهای ژاپنی از آن استفاده میشود. با افزودن کمی نمک طعم مطبوعی به خود میگیرد و حاوی مقادیر فراوانی پروتئین سویا است.
جوانه سویا: مانند جوانه گندم میتوان از آن در طعم دادن به انواع سالاد استفاده کرد.
سویا برگر و هات داگ سویا: برای گیاه خواران و آن عده که برای حفظ سلامتی خود از مصرف گوشت قرمز خودداری میکنند در عوض میتوانند سویا را کباب کرده و در انواع مختلف نانهای ساندویچی قرار دهند و از خوردن آن لذت برند.
توفو: نوعی پنیر است که از شیر سویا بهدست میآید و در آسیا برای قرنهای متمادی جایگزین گوشت قرمز بوده. طعمی متعادل دارد و مزه آن تقریبا شبیه به سایر فرآوردههای سویاست.
آجیل سویا: مانند بادام زمینی، نوعی خوراک به شمار میرود، البته خیلی کمچربتر از آن است. سریع پخته میشوند و طعم آن در سالادها بینظیر است.
دانههای سویا: در حالت طبیعی، دانههای سویا به تنهایی مصرف نمیشوند، اما میتوان آنها را مانند دانههای سایر حبوبات پخت و مصرف نمود.
تمپو: نوعی کیک پف کرده مختص کشور اندونزی میباشد که جایگزین مناسبی برای گوشتهای حیوانی محسوب میشود.
بافت پروتئینی سویا: در ابتدا سویا را ایزوله نموده و سپس خشک میکنند تا بافتهای پروتئینی در آن به وجود آیند. همانند گوشت گاو به صورت آبدار و یخ زده به فروش میرسد و معمولا برای تهیه برگرهای گیاهی، سوسیس، هاتداگ و نگتسهای گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. مکملهای سویا، محلولها، قرصها و پروتئینهای تکهای سویا: برای کسانی که همواره در رفتوآمد بوده و وقت چندانی برای صرف غذا ندارند، دانههای سویا در مکملها، نوشیدنیها و قرصهای مختلف قرار گرفتهاند. حتی از پروتئین سویا نوعی آبنبات چوبی نیز درست کردهاند.
میزان مصرف روزانه
به دلیل تمام فوایدی که سویا دارا میباشد، ادارهکل بهداشت و مواد غذایی مصرف حداقل ۲۵گرم پروتئین سویا را به صورت روزانه توصیه میکند که در هر وعده میبایست ۲۵/۶گرم پروتئین سویا مصرف شود. توجه داشته باشید که سویا به خودی خود یک وعده غذایی معجزهآسا نیست و نباید تنها با خوردن آن انتظار زندگی جاودانه داشته باشید. مانند تمام مواد غذایی، سویا نیز باید با مقادیر فراوانی میوه و سبزیجات تازه و سایر گیاهان فیبردار و غذاهای کمچرب استفاده شود.
سویا سلامتی به ارمغان میآورد
هیچ کس انتظار ندارد که شما هر روز توفو بخورید یا شیر سویا سر بکشید، به همین دلیل تنوع زیادی در محصولات سویا وجود دارد. با بهرهگیری از تکنولوژی مدرن، بشر اجازه تولید انواع مختلف فرآوردههای سویا با طعمهای متفاوت را دارد. پس اکنون که به خواص سویا پی بردید، حداقل برای یک بار هم که شده، آنرا امتحان کنید.
ارسال نظر