واکنش ایران به «کمدی سیاه» بوش
دنیای اقتصاد- به دنبال سخنرانیهای تحریکآمیز جورج بوش در بین اعراب منطقه خلیجفارس در سفری که مجله معتبر نیوزویک آن را «کمدی سیاه» توصیف کرد، منوچهر متکی در گفتوگویی با الجزیره تور خاورمیانهای بوش را شکست خورده دانست. شکست کمدی سیاه بوش
دنیای اقتصاد- منوچهر متکی در گفتوگو با شبکه الجزیره درباره اظهارات ضدایرانی جورج بوش در امارات، سفر وی به خاورمیانه را شکست خورده توصیف کرد؛ سفری که نیوزویک آن را یک «کمدی سیاه» خواند.
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه رییسجمهوری آمریکا تلاش دارد به روابط ایران با همسایگانش آسیب برساند، سفر منطقهای جورج بوش را «شکستخورده» خواند.
وی افزود: آقای بوش به بیهودگی تلاش دارد به روابط ایران با کشورهای منطقه آسیب برساند.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: سفر منطقهای یکهفتهای رییسجمهوری آمریکا برای دستیابی به حمایت علیه برنامه هستهای ایران «یک شکست» است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به نیاز کاخ سفید به جنجالآفرینی افزود: داستان ساختگی و شکست خورده آمریکا در تنگه هرمز نشان داد که هدف آمریکاییها از این داستان، ملتهب کردن فضای موجود در منطقه خلیج فارس به منظور تحقق اهداف دلخواه از سفر بوش به منطقه است.
وی با اشاره به روند رو به گسترش در مناسبات میان ایران و کشورهای منطقه گفت: علاوه بر وجود منافع مشترک میان ایران و این کشورها ریشهها، عقاید، فرهنگ، تاریخ و دین مشترک وجود دارد که آمریکاییها نمیتوانند این مشترکات موجودمیان ایران و همسایگان خود را که روزبهروز مستحکمتر میشود، درک کنند.
متکی افزود: وضعیت هیستریک بوش و اظهارات بیاساس وی در ابوظبی، همگی نشان میدهد که وی در ماموریت خود به منطقه خاورمیانه شکست خورده است.
متکی راجع به اتهامزنیهای بوش به ایران گفت: دلارهای نفتی و آموزشهایی که آمریکا در منطقه هزینه کرده، همگی عامل پرورش افراطگرایی در منطقه شده است.
وی افزود: پس از شش سال میبینیم که آمریکاییها در پشت پرده با تروریستها و افراطیون مذاکره میکنند. آقای بوش بیشترین حمایتها را از این گروههای افراطی کرده است. این سیاستهای آمریکا بوده است که موجب تقویت چنین گروههایی شده است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: افراطگرایی در منطقه به نفع هیچکس و هیچ کشور و مردم آن نخواهد بود. وی افزود: آقای بوش قصد داشت از این سفر فضای ترس از ایران را ایجاد کند.
جورج بوش یکشنبه در ابوظبی ایران را تهدیدی برای امنیت جهانی خوانده و مدعی شد که آمریکا و متحدان عرب آن باید قبل از اینکه دیر شود با یکدیگر متحد شوند تا با این خطر مقابله کنند.
وی با تکرار اتهاماتی که تاکنون نتوانسته مدرکی برای آن ارائه کند ایران را به حمایت از تروریسم، تامین سلاح برای شورشیان طالبان و ایجاد بیثباتی در منطقه متهم و ادعا کرد: ایران برای افراطگرایان تروریست بودجه تامین میکند، صلح در لبنان را به خطر میاندازد، برای طالبان سلاح میفرستد، از پیروی از درخواستهای سازمان ملل خودداری میکند، در تلاش است با لفاظیهای نگرانکننده همسایگان خود را بترساند و با خودداری از شفاف بودن در زمینه برنامه هستهایاش کل منطقه را دچار بیثباتی کند.
بوش در ادامه اتهامات خود ایران را حامی اصلی تروریسم در جهان خواند.
بوش مدعی شد: ایران حامی اصلی تروریسم است و در حالی که مردم کشورش با فشار و سرکوب و سختیهای اقتصادی در داخل کشور روبهرویند، صدها میلیونها دلار برای افراطگرایان سراسر جهان تامین میکند.
رییسجمهوری آمریکا که مدتها است از موضوع فقدان امنیت به عنوان بهانهای برای پیشبرد مواضعاش استفاده میکند، مدعی شد: فعالیتهای ایران امنیت همه کشورهای جهان را به خطر میاندازد. بنابراین آمریکا در حال تحکیم تعهدات امنیتی درازمدت ما در قبال دوستانمان در خاورمیانه و متحد کردن دوستانمان در سراسر جهان برای روبهرو شدن با این خطر میباشد.
بوش پیش از سفرش به خاورمیانه که به منظور پیگیری کنفرانس آناپولیس برنامهریزی شده است، از جمله اهداف اصلی خود در این سفر، مهار نفوذ ایران را در منطقه برشمرده بود. برخی از تحلیلگران سخنرانی بوش در امارات متحده عربی را مهمترین سخنان وی در این سفر ۹روزه پیشبینی میکردند. به زعم آنان کاخ سفید پس از ناکامی در تهدید منطقهای جلوه دادن ایران با راهاندازی جنجال بر سر برخورد تنگه هرمز، سعی میکند دشمنی امارات را علیه ایران برانگیزد. به زعم تنظیمکنندگان متن سخنرانی بوش، روابط تهران- ابوظبی به واسطه ادعای امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی مستعد تنش است. اما به نظر میرسد آنان تحلیل نویسندگان متن سخنرانی بوش چندان با واقعیت همخوانی ندارد.
در حالی که بوش سعی کرد تا در سفر به کشورهای منطقه همپیمانی برای خود در جهت رویارویی با ایران بیابد، مقامهای اماراتی اظهار کردند که سخنان بوش ضرورتا موضعگیری امارات را در قبال تهران منعکس نمیکند.
روزنامه الحیات نوشت: در حالی که جورج بوش، رییسجمهوری آمریکا در سخنانی خصمانه علیه ایران این کشور را تروریست معرفی کرد، مقامهای اماراتی در واکنش به این ادعاها تصریح کردند که امارات برای حل مشکل جزایر سهگانه تعامل با ایران را از طریق گفتوگوی مستقیم یا ارجاع مساله به دادگاه لاهه برگزیده است.
به گفته این مقامات، امارات به موضعگیریهای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در حفظ امنیت منطقه و برقراری ثبات در آن و دور کردن آن از جنگ جدید پایبند است و سخنان بوش در قبال ایران، موضعگیری رسمی امارات نیست.
مطبوعات کشورهای خلیج فارس نیز با انتقاد شدید از سیاست جورجبوش، رییس جمهوری آمریکا سخنرانی وی در ابوظبی را که در آن بهشدت به ایران حمله کرد، «تشویشآمیز» و «بیحاصل برای منطقه» توصیف کردند.
روزنامه اماراتی و انگلیسی زبان «گلف نیوز» در این زمینه نوشت: بوش که سعی کرد راهبرد خود درباره خاورمیانه را در چند محور خلاصه کند، سخنرانی نومیدکنندهای ایراد کرد.
این روزنامه نوشت: بوش در ارائه هرگونه راهبرد جدید ناکام ماند و ترجیح داد که سخنان گذشته خود را درباره تحکیم پایههای دموکراسی، آزادی و عدالت در منطقه تکرار کند. سخنان بوش حاوی سیاستهای واقعگرایانهای نبود و چیزی برای ارائه به منطقه هم نداشت. گلفنیوز درادامه همچنین به دور شدن مواضع کشورهای عربی و آمریکا از یکدیگر در زمینه موضوع هستهای ایران اشاره کرد.
روزنامه اماراتی «خلیج تایمز» نیز نوشت: بوش در سخنرانی خود بیش از آن که به امارات توجه کند، به ایران اهمیت داد.
این روزنامه با تاکید بر اینکه امارات یکی از بزرگترین شرکای اقتصادی ایران است، نوشت: امارات و دیگر کشورهای منطقه خواهان وقوع رویارویی جدید میان آمریکا و ایران در خاورمیانه نیستند و منطقه دیگر توان تحمل تنشهای جدید را ندارد.
روزنامه عربستانی «سعودی گازت» هم با انتقاد شدید از سیاستهای بوش نوشت: سخنرانی وی در ابوظبی نشانگر اندیشههای مشوش موجود است که در پی سیاست خارجی کنونی آمریکا بروز کرده. این روزنامه افزود: آن بخش از سخنرانی بوش که در ارتباط با ایران بود، از اضطراب شدید آمریکا در چند روز اخیر نشان دارد ... دولت آمریکا از لحنی هشدارآمیز برای ترساندن کشورهایی استفاده میکند که به اندازه یک نیمکره از آنها فاصله دارد.
این روزنامه در ادامه نوشت: بهرغم سخنرانی تهدیدآمیز بوش، آمریکا همچنان برای مذاکره مستقیم با کشوری که به مدت نیم قرن در امور آن دخالت کرده است، پیششرط قائل میشود. اگر میزان درک بوش از دیپلماسی همین اندازه باشد، بهتر است که از لغتنامه استفاده کند.
برخی مطبوعات عربستان نیز پیش از ورود بوش به خاک این کشور از وی خواستند که ابتدا به دیدگاه عربستان سعودی توجه کند. روزنامه «الوطن» در این زمینه نوشت: بوش نیازمند شنیدن دیدگاه افراد متنفذ است تا بتواند در سیاست خود تجدید نظرکند و موارد اشتباه آن را پیش از آنکه دیر شود، تصحیح کند.
این روزنامه افزود که دیدار بوش از عربستان به وی فرصت شناخت آنچه را که برای حل برخی بحرانهای منطقه ضروری است، خواهد داد.
نمایش دختر بچههای عرب در استقبال از بوش
ارسال نظر