کدام خودروی کارکرده را بخریم؟
میرمحمد طجوزی
قسمت اول
اگر تا به حال موفق به خرید خودروهای صفر نشده‌اید، اصلا جای هیچ‌گونه ناراحتی نیست؛ چرا که با کمی اطلاعات کافی می‌توانید یک خودروی کار کرده مناسب با نقدینگی خود تهیه کنید.

بیشتر مردم که قادر به تامین پول مورد نیاز برای خرید خودروی دلخواه خود نیستند، اقدام به خرید خودروهای کار‌کرده و به اصطلاح دست دوم می‌کنند.
اما بعضا دیده شده است که در حین خرید و فروش، فروشندگان همواره خریداران را از مشکلات خودروی مورد معامله آگاه نکرده و خریداران به دام خودروهای معیوب و غیرقابل استفاده می‌افتند.
البته گاهی نیز خودروهای کارکرده همچون یک خودروی نو سال‌ها برای خریداران کار کرده و موجب رضایت آنها می‌شوند.
اصولا هنگام معامله خودروهای کارکرده باید چهار اصل را در نظر گرفت تا یک خرید کاملا موفق را پشت‌سر گذاشته و از خودرویی که خریده‌اید کاملا رضایت داشته باشید.
۱ - انتخاب مدل خودرو: در مرحله اول قبل از اینکه وارد بازارهای خرید و فروش این‌گونه خودروها بشوید، حتما خوب فکر کنید که چه ماشینی و با چه قیمتی را می‌توانید تهیه کنید.
2 - مشاوره و رایزنی با فروشنده خودرو: دقیقا دومین مرحله‌ای است که باید برای خرید خودرو صورت بگیرد؛ چرا که بعضی اوقات گفته‌های فروشندگان بسیار حساب شده و مفید خواهد بود.
۳ -مشاهده سند خودرو و استعلام رسمی جهت اطمینان از عدم مشکل قانونی: این کار در هنگام خرید خودرو از واجبات محسوب می‌شود؛ چرا که در صورت عدم رعایت این موضوع احتمالی، سوءاستفاده‌های مالی پیش می‌آید.
4 - بازدید فنی خودرو: این مرحله، تمام مراحل اولیه جهت خرید یک خودروی کارکرده را به پایان می‌رساند و اصلی‌ترین مرحله نیز به حساب می‌آید چرا که سلامت خودرو است که می‌تواند خریدار را با رضایت نگاه دارد.
بهترین انتخاب
دو روش کلی برای جست‌وجوی خودروی کارکرده مورد نیاز وجود دارد؛ یکی استفاده از شبکه‌های اطلاع‌رسانی جمعی همچون روزنامه‌ها، مجله‌ها و سایت‌های اینترنتی است. روش دیگر جست‌وجوی حضوری و بازدید از نمایشگاه‌های خودروی کار کرده است. در هر دو روش باید به نکات اولیه جست‌وجو توجه کرد. این نکات به ترتیب عبارتنداز: مدل خودرو، سال تولید، رنگ خودرو، قیمت خودرو و مشخص کردن زمان بازدید فنی جهت عقد قرارداد اولیه.
مراحل بازدید
قبل از حضور در محل مقرر، از کسی برای همراهیتان دعوت کنید. گاهی شما از واضح‌ترین موارد نیز غافل می‌شوید که وجود یک همراه شما را چه در بازبینی و چه در چانه‌زنی بر سر قیمت یاری می‌کند. دوستی می‌گوید همیشه برای خرید خودروهای کارکرده یک آینه همراه داشته باشید و قسمت‌هایی را که به راحتی نمی‌توانید مشاهده کنید با آینه بررسی کرده و کارتان را آسان‌تر کنید. این قسمت‌ها می‌تواند زیر داشبورد یا صندلی‌ها باشد. البته هیچ‌گاه نباید از وارسی تمام قسمت‌های خودروی انتخاب شده‌تان غافل شوید. بعد از آنکه خودرو وارسی شد برای چک کردن مدارک خودرو، ابتدا به سال تولید خودرو توجه کنید. شماره شاسی، بدنه و موتور را با شماره‌های ثبت شده در مدارک مقایسه کنید. اگر مدارک عاری از هر گونه مشکلی بودند، بازدید فنی را آغاز کنید.فراموش نکنید بازدید خودروی شسته نشده هیچ فایده‌ای ندارد؛ چرا که حتی یک لایه نازک گردوغبار شما را در کنترل و بازدید دقیق بدنه ناموفق خواهد گذاشت. چند متر عقب‌تر روی زمین پشت خودرو بنشینید و با دقت کافی به خودرو نگاه کنید. دقت در تقارن خودرو به راحتی شما را از سالم بودن یا تصادفی بودن خودرو آگاه خواهد ساخت. ستون‌های چهار طرف را وارسی کرده و اندازه آنها را با هم مقایسه کنید. به اندازه‌های استاندارد بدنه خودرو توجه ویژه داشته باشید. هیچ صاف‌کار ماهر و حرفه‌ای نیست که بتواند یک ماشین تصادفی را به شکل روز اولیه و استاندارد شرکت دربیاورد. درها را حسابی باز و بسته کنید و به فاصله درزها خوب دقت کنید. در خودرویی که تصادفی نداشته باشد، فاصله تمام شیارها یکسان است.
وسرانجام بازدید فنی موتور؛ ابتدا موتور و متعلقات آن را در یک نگاه ظاهری با سایر خودروهای مشابه مقایسه کنید. روی موتور نباید اثری از روغن و دیگر آلودگی‌های نفتی باشد.خودرو را روشن کنید و مدت کمی آن را برانید. سپس دوباره موتور را بازرسی کنید. موتور باید همچون گذشته تمیز بوده و دمای آن نیز نباید خیلی زیاد شده باشد. نکته آخر اینکه، درپوش موتور را باز کنید از داخل موتور نباید بخار درآید.