داریوش قنبری ساختار جدید بودجه‌نویسی را غیر اصولی دانست و گفت: مجلس هرگز زیر بار نمی‌رود و بودجه را به شکل فله‌ای در اختیار دولت قرار نمی‌دهد. نماینده مردم ایلام در مجلس، در گفت‌وگو با «ایسنا»، با انتقاد از ساختار جدید بودجه‌نویسی برای سال ۸۷، اظهار کرد: در حالی که یکی از شعارهای اصلی دولت بودجه‌ریزی عملیاتی بود (یکی از لوازم اصلی بودجه‌نویسی عملیاتی اصل شفاف بودن آن است)، هدف جدید دولت درباره خلاصه کردن شش‌هزار ردیف در حدود ۶۰ ردیف چیزی جز ابهام و غیرشفاف بودن نیست که با اصول بودجه‌نویسی عملیاتی فاصله بسیار دارد.

وی افزود: خلاصه کردن ردیف‌ها با این شدت و عمق، دست دولت را در هزینه کردن بودجه به شکل کامل باز می‌گذارد و از طرف دیگر دست مجلس را برای نظارت بر بودجه می‌بندد و در مجموع اگر نگوییم این مساله غیرقانونی است، باید بگوییم که کاملا غیراصولی و غیرمنطقی است.

قنبری با اشاره به این که نمایندگان مجلس درباره کاهش تبصره‌ها مشکل خاصی ندارند، اما کاهش ردیف‌ها را غیرقابل قبول می‌دانند، گفت: حرف مجلسی‌ها در خصوص ردیف‌ها افزایش آنها است نه کاهش آنها و به همین خاطر نمایندگان بر روی این مساله حساسیت به خرج می‌دهند؛ چرا که حذف ردیف‌ها باعث از بین رفتن استقلال بعضی نهادها و سازمان‌هایی می‌شود که الان در حال فعالیت هستند و این استقلال آنها را زیر سوال می‌برد و باعث بی‌هویتی و ضعف کارکرد آنها می‌شود.

وی با ابراز نگرانی مجلس درباره تبدیل این نهادها به نهادهایی بی‌خاصیت و به دور از فلسفه وجودیشان اضافه کرد: اگر دولت روی همین طرح اصرار داشته باشد و آن را همین‌طور به مجلس بفرستد، مجلس هرگز زیر بار نخواهد رفت و بودجه یک دوازدهم را تعیین خواهد کرد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با بیان این که در خصوص این شکل تدوین بودجه سال ۸۷ بین مجلس و دولت اختلاف‌نظرهای جدی و عمیق وجود دارد، گفت: مجلس هفتم که در مواردی از منافع مجلس به نفع دولت گذشته است و نمونه‌های آن بسیار است. اکنون بر سر حمایت از دولت بین نمایندگان آن اختلاف جدی‌تر شده است و بسیاری از حامیان دیروز دولت به منتقدان امروز آن در مجلس شورای اسلامی تبدیل شده‌اند.

وی افزود: همان هیات رییسه‌ای که قبلا مدافع سیاست‌های دولت بودند، اکنون انتقادات جدی بر عملکرد دولت وارد می‌دانند که نمونه بارز آن در بحث لایحه بودجه سال ۸۷ مشاهده می‌شود.

مشکل محدودیت زمانی

در صورت برطرف شدن محدودیت زمانی آیین‌نامه داخلی مجلس، لایحه بودجه ۸۷ به صورت کامل تصویب می‌شود؛ در غیر این صورت احتمال بررسی چند دوازدهمی بودجه قوت می‌گیرد. ابوالفضل کلهر، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس، با اشاره به تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه ۸۷ در گفت‌وگو با «ایسنا»، افزود: با وجود تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه ۸۷ تلاش نمایندگان تصویب کامل لایحه بودجه است تا دست دولت برای اجرای وظایفش خالی نماند.

وی آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را دیگر مانع بررسی و تصویب سریع لایحه بودجه ۸۷ دانست و اظهار کرد: محدودیت زمانی‌ای که آیین‌نامه داخلی مجلس برای بررسی و تصویب لایحه بودجه ایجاد کرده است با تلاش رییس مجلس و نمایندگان برطرف می‌شود. فرآیند زمانی چاپ لایحه، مدت زمان در اختیار نمایندگان، کمیسیون‌های تخصصی، کمیسیون تلفیق و صحن علنی و تعطیلات مجلس باید به گونه‌ای تغییر کند که مجلس فرصت رسیدگی به لایحه را داشته باشد.

نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در عین حال خاطرنشان کرد: اگر زمان‌بندی آیین‌نامه‌ای تغییر نکند، احتمالات زیادی در نحوه بررسی لایحه بودجه به وجود می‌آید. از جمله بررسی لایحه در سال آینده یا تصویب چند دوازدهمی لایحه، گر چه تلاش نمایندگان این است که تاخیر دولت را به گونه‌ای جبران کنند.

نماینده مردم شهریار تاکید کرد: اگر مانع قانونی و آیین‌نامه‌ای محدودیت زمانی رسیدگی به لایحه رفع شود، با وجود انتخابات اسفندماه، نمایندگان تلاش می‌کنند بودجه را به صورت کامل تصویب کنند؛ مگر در این بین اتفاق پیش‌بینی نشده و اجتناب‌ناپذیری بیافتد.

به گزارش دنیای اقتصاد، پیش از این رییس مجلس با اعلام آغاز زمان‌بندی بررسی لایحه بودجه سال آینده گفته بود که این لایحه تا ۲۳بهمن به صحن علنی مجلس می‌آید و تا اول اسفند نهایی و به دولت ابلاغ خواهد شد.آن هم در خصوص بودجه تصویب نمی‌کند، گفت: مجلس با این کار راه نظارت خود را بر نحوه مصرف بودجه می‌بندد و بحث اصلی و جدی مجلس بحث ردیف‌ها است که دو سال گذشته هم به خاطر کمبود وقت ناشی از دیر آمدن لایحه بودجه مجلس بحث و بررسی آنها ابتر ماند؛ به طوری که هم در کمیسیون تلفیق و هم در صحن برای بحث در خصوص ردیف‌ها مشکل داشتیم.

امید به کمترین تغییر

معاون حقوقی و امور مجلس رییس جمهوری گفت: دولت امیدوار است لایحه بودجه سال ۱۳۸۷کل کشور با کمترین تغییرات به تصویب نهایی مجلس رسیده و برای اجرا در اختیار دولت قرار گیرد. احمد موسوی در گفت‌و‌گو با «ایرنا»، افزود: این لایحه پس از صدها ساعت کارشناسی تدوین، جمع‌بندی و تصویب شده و به نمایندگان مجلس تقدیم شده است.

وی با بیان این که لایحه بودجه سال ۱۳۸۷کل کشور در فضایی بسیار صمیمی تقدیم مجلس شد، تصریح کرد: لایحه بودجه کل کشور یک مجموعه به هم پیوسته ‌و هماهنگ‌ است که ‌پس از بررسی‌های کارشناسی لازم توسط معاونت برنامه‌ریزی رییس‌جمهوری به تصویب دولت رسیده است و جابه‌جایی عمده در ارقام و ردیف‌ها، می‌تواند توازن بودجه را به‌ هم بزند.

موسوی در ارتباط با برخی انتقادها به لایحه بودجه نیز گفت: ضرورت اصلاح شیوه بودجه‌نویسی در حدی بود که گمان می‌کنم بسیاری از کسانی که منتقد روش تغییر شیوه بودجه‌نویسی بودند، پس از ملاحظه و بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۸۷ از این اقدام مهم و ارزشمند و شجاعانه دولت حمایت کنند.