مساله مردم معاش روزانه و کسب و کارشان است
اکنون مساله اجتماعی جامعه ما مبحث امنیت اجتماعی نیست و نباید در این بحث اسیر افراط و تفریط شویم.

مشاور رسانه‌ای رییس جمهوری:
مساله مردم معاش روزانه است نه امنیت اجتماعی
به طور قطع بحث امنیت اجتماعی مساله مهمی برای هر جامعه است و در هر جامعه‌ای حکومت با هر ساختاری باید یک فضای حداقلی امنیتی را تامین کند.
مهدی کلهر، مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به این‌که اکنون مساله اجتماعی جامعه ما مبحث امنیت اجتماعی‌ نیست، ادامه داد: من حداقل امسال 15 سفر برای پیگیری مصوبات استانی دولت داشتم و با مردم تمام نقاط و روستاها ارتباط دارم، واقعا مساله مردم کشور ما مسائلی که روی منطقه خیلی کوچکی از شهر تهران و بعضی از شهرها وجود دارد، نیست. مساله مردم معاش روزانه و کسب و کارشان است.
مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری اضافه کرد: بعضی از اوقات دست‌هایی از خارج می‌بینند که وقتی این جامعه به توفیقی می‌رسد، یک‌سری مسائلی را که نسبت به بقیه امور آن‌قدر عمده نیستند، برجسته می‌کنند و شاید برخی از حوزه‌ها را هم در این قضایا دخیل می‌کنند تا اجرای یک ‌طرح را دچار تنش ‌کنند.
وی گفت: در تمام دنیا پلیس براساس قانون، یک کف قانونی را برای امنیت اجتماعی اجرا می‌کند و نباید از آن انتظار داشت که سکوت کند و بگذارد که راه‌هایی برای بیگانه و دشمن باز شود و جامعه را تحریک کند، درباره طرح امنیت اجتماعی نیز همین طور است.
کلهر ادامه داد: متاسفانه دست‌هایی از بیرون در کار است و باید هم نیروی انتظامی هوشیار و زیرک باشد و هم عناصری که در دولت هستند به این موضوع توجه کنند، بحث بدحجابی که مطرح می‌شود این بچه‌ها تربیت شده خارج از کشور نیستند اینها در کشور ما به دنیا آمدند، توسط آموزش و پرورش ما تعلیم دیدند، در دانشگاه‌های ما تحصیل کردند و تحت تاثیر حوزه‌های علوم دینی، فرهنگی و هنری ما بودند و صدا و سیمای ما آنها را تربیت کرده است؛ پس نباید تمام خطاها، کوتاهی‌ها، نابلدی‌ها و ناآگاهی‌های خودمان را به عنوان کسانی که در عرصه فرهنگ تاثیرگذاریم، نادیده بگیریم و در آخر کار فقط به پلیس بگوییم که تنها راه‌حل این است که آن‌ها این مشکل را حل کنند.
وی اظهار کرد: ما این مشکل را از قبل از انقلاب نیز داشتیم. بعضی اوقات از در دروازه داخل نمی‌شویم، اما بعضی از اوقات از ته سوزن عبور می‌کنیم گاهی از نظر تایید و تشویق، تاج بر سر یک نفر می‌گذاریم و گاهی نیز گردنش را می‌زنیم. این واقعا در عرصه فرهنگ بدترین شیوه است.
کلهر ادامه داد: من فکر می‌کنم هم‌اکنون عرصه در اختیار دو طیف افتاده؛ یعنی کسانی که سخت مخالف این طرح هستند‌ و گروهی که نقطه مقابل هستند و فکر می‌کنند تمام کوتاهی‌هایشان را در عرصه دانشگاه، فرهنگ و غیره پلیس باید حل کند.
وی گفت: ما به محض اینکه می‌بینیم چهره شهر در یک هفته مناسب شد، می‌گوییم طرح موثری بود. این تاثیر به سرعت، تخریب با سرعت را هم به همراه دارد. علمای اجتماعی از این سرعت صورت‌سازی خیلی راضی نمی‌شوند، زیرا معتقدند آتش زیر خاکستر هنوز وجود دارد. مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری اضافه کرد: ما باید این مسائل را از عرصه جریانات سیاسی خارج کنیم، مساله حقوقی این قضیه قطعا درست است و صحبت‌های الهام به عنوان سخنگوی دولت نیز صحیح است‌، اما مسائل حقوقی آن نباید رسانه‌ای شود؛ بلکه باید در عرصه خصوصی‌تری حل شود و این مسوولیت را نیز‌ بالاخره باید یک ارگان بر عهده بگیرد.
کلهر با اشاره به این‌که هنجارها قابل تغییر هستند، افزود: لازم است دو نکته در این‌جا مورد بررسی قرار گیرد، اول مسائل قانونی است به این معنا که هنجارها قابل تغییر هستند برای مثال همین کت و شلوار که امروز می‌پوشیم در صدسال پیش در کشور ما ناهنجاری بود، به عبارتی بسیاری از رفتارهایی که امروز ما داریم و به نظر نمی‌رسد که هنجارشکنی باشد شاید ۵۰ سال پیش این به عنوان ناهنجاری‌های اجتماعی تلقی می‌شد، نکته دوم بحث عرف اجتماعی است، عرف متدینان با عرف عمومی و عرف مثلا مناطقی که بیش‌تر تحت تاثیر فرهنگ غرب هستند با هم متفاوت است.
وی ادامه داد: در بخش شرح قوانین و محدوده‌های حقوقی دچار ابهامات و تحریف‌های ابری هستیم که خیلی روشن نیستند. اینها وقتی که دست ضابطان قانون مثلا پلیس و نیروی انتظامی می‌آید با سلیقه خودشان تعریف می‌شود، که باید شفاف‌سازی شود.
کلهر با اشاره به اثرات سوء برخی آگهی‌های تبلیغاتی اظهار کرد: نکته دیگری که باید اینجا مورد نقد و بررسی قرار گیرد، بحث تبلیغات است.، شما در جریان هستید که حتی راجع به اوباش وقتی بحث می‌شود و مصاحبه‌‌هایی که با آنها قبل از اعدام شده و پخش می‌شود را اگر مورد توجه قرار دهیم برای کسانی که اهل فن هستند و این مصاحبه‌ها را دیدند، روشن می‌شود که حتی همان‌هایی که دست به سرقت بانک زدند و اعدام شدند و به جزای عملشان رسیدند از لحاظ تربیتی تحت تاثیر تبلیغاتی بودند که سال‌هاست متاسفانه از تمام رسانه‌های ما پخش می‌‌شود، با این روش‌ها داریم مردم را لاتاری باور و شانس باور می‌کنیم.
مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهور افزود: انتظار ما بیشتر باید از پلیس به عنوان آخرین حلقه برای پایین‌ترین سطح حفظ قانون باشد، ما خیلی جاهای دیگر کوتاهی کردیم و در نهایت تمام نقص‌ها و بی‌توجهی‌ها را به صورت‌ آوار می‌خواهیم سرنیروی انتظامی خراب کنیم چه در تایید، چه در تکذیب و اینکه کار را انجام می‌دهند.
وی گفت: راه‌حل مشکلات به وجود آمده جای دیگری است،‌ من با صراحت اعلام می‌کنم در نشست روابط عمومی‌های یکی از مهم‌ترین بانک‌های کشور هم گفتم که شما با تبلیغاتتان در تخریب فرهنگ جامعه طی این سال‌ها نقش جدی داشتید. شما به جای اینکه تلاش‌باوری، کارباوری، دانش‌آوری و آموزش‌باوری را به نسل جوان یاد ‌دهید، به جای این‌ها به جوانان لاتاری‌باوری، شانس‌باوری، اقبال‌باوری و بخت‌باوری را آموختید و کسی که می‌خواهد خانه‌دار شود به تنها چیزی که فکر نمی‌کند کار کردن است او می‌خواهد فقط حساب پس‌انداز کند یا رب گوجه‌فرنگی بخرد تا صاحبخانه شود.
کلهر ادامه داد: من معتقدم با تخریب فرهنگی طی سال‌های اخیر و بی‌توجهی که صدا و سیما هم بسیاری از آن‌ها ‌را پخش کرده و هنوز هم از آسمان دارد اتومبیل می‌ریزد، اینها واقعا باعث می‌شود که یک جوان بالاخره برای پولدار شدن به ذهنش بزند که باید مسلسل بردارد و برود بانک بزند.
مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهور با تأکید بر کار تحقیقاتی و علمی در زمینه مسائل سوء ‌اجتماعی گفت: سال‌ها هیچ‌کدام از مسوولان و حتی در نیروهای انتظامی کاری را که سردار مقدم در بحث امنیت اجتماعی شروع کردند، جرات ورود به آن را نداشتند من اطلاع دارم با کار تحقیقاتی و علمی ایشان کار خوبی صورت گرفت، اما چون ما بسیاری از مشکلات و مسوولیت‌های حوزه‌های دیگر را همیشه دوست داریم که بیاندازیم در زمین دیگران و آنها حل‌ کنند. ما دائم می‌گوییم نیروی انتظامی بد عمل کرده است و قطعا یک جاهایی بوده که یک اتفاقاتی افتاده همین‌که می‌گویند خودشان تشخیص دادند، جای ۳ تا قوه عمل کردند این نقص از یک جای دیگری است به نظر من کار را نباید تعطیل کرد ولی باید اصلاح کرد.
وی افزود: ما حرکت رو به‌ جلو را باز متوقف نکنیم، بلکه باید اصلاح کنیم و شهامت انتقادپذیری را نیز داشته باشیم. سال‌های غفلت و بی‌توجهی داشتیم و شاید از خیلی پیشرفت‌ها عقب ماندیم و باید این‌ها را جبران کنیم و از مردم ‌معذرت‌خواهی کنیم.
وی با اشاره به این‌که راجع به این طرح کار تحقیقاتی و علمی صورت گرفته است، گفت: ما نباید دائم از مردم طلبکار باشیم، باید بیاییم دست به دست هم دهیم و یک جامعه سالم با احساس امنیت بیش‌تر بسازیم.
مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری اضافه کرد: امنیت قضایی‌مان دچار مدلی خاص شده به این معنا که ما چهره‌ موتور‌سواری که کلاه سرش نیست را در رسانه ملی نشان می‌دهیم و آبرویش را می‌بریم‌، اما در عوض وقتی ماشین‌ پژو و زانتیا با سرعت 180 کیلومتر سرعت متوقف می‌شود، نمره ماشین و قیافه راننده را شطرنجی می‌کنیم.
کلهر خاطرنشان کرد: استادان دانشگاه، علمای جامعه‌‌شناس کسانی که رفتارشناسی دارند، اگر کوتاهی کردند بیایند با شهامت قبول کنند و این کار را کنار نگذاریم و بعد دوباره در یک دوره یک حرکت خشن بدون عمق دوباره انجام شود و مشکلاتی را با خود به همراه بیاورد.
مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری ادامه داد: کسی با فرهنگ عفاف مخالف نیست، بحث این است آیا این کاری که نیروی انتظامی اجرا می‌کند این عمل گسترش فرهنگ عفاف در جامعه است یا ضایعات آن بیش از تاثیرش خواهد بود.
کلهر افزود: دست‌هایی از بیرون هستند که می‌خواهند بحث طرح ارتقای امنیت اجتماعی را منحرف کنند، اما اصل مساله واقعیتش این است آتش زیرخاکستری بود که از قبل مانده و کسی جرات نکرده بود به این حوزه نزدیک شود و حالا که نیروی انتظامی شروع کرده حرف و حدیث‌هایی را به وجود آورده است، بالاخره عدم تفاهم و عدم تعریف‌های مشخص هم در این قضیه وجود دارد و نکته مهم دوری از افراط و تفریط در این امر است.
پینگ‌پنگ امنیت اجتماعی
آغازگر مجادله بر سر طرح امنیت اجتماعی، غلامحسین الهام سخنگوی دولت و وزیر دادگستری بود. او با انتقاد از نحوه برخورد ناجا با مردم در قالب این طرح، از نیروی انتظامی خواست با شهروندان برخورد مجرمانه نداشته باشد. این اظهارنظر سخنگوی دولت بر مجریان طرح امنیت اجتماعی گران آمد و آنها را به عکس‌العمل واداشت. نیروی انتظامی اعلام کرده که دولت نمی‌تواند خود را از اجرای این طرح مبرا بداند و از آن انتقاد کند؛ اما وزیر دادگستری دولت نهم یک بار دیگر و این بار با نگارش سرمقاله‌ای در روزنامه ایران، ناجا را ضابط قوه قضاییه دانست و اعلام کرد که نیروی انتظامی هیچ رابطه‌ آمر و مامورانه‌ای با دولت ندارد. الهام باز هم از «برخی برخوردها» انتقاد کرد و خواستار برخورد محبت‌آمیزتر ناجا شد. دو روز بعد رییس پلیس امنیت ناجا پاسخ الهام را داد. حسین اشتری اعلام کرد که طرح جامع عفاف که طرح ارتقای امنیت اجتماعی زیرمجموعه آن است، با امضای شخص رییس‌جمهوری به ناجا ابلاغ شده است. او افزود که اگر لازم باشد اسناد هماهنگی‌های قوای مجریه و قضاییه در این مورد را منتشر خواهد کرد. دوباره سخنگوی دولت واکنش نشان داد و گفت که آنچه اشتری از آن صحبت کند، مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی است و به دولت ربطی ندارد.سرانجام کار به جایی رسید که اسماعیل احمدی‌مقدم پاسخ تندی به اظهارات سخنگوی دولت داد: تاکنون حداقل سه مرتبه طرح ارتقای امنیت اجتماعی با حضور رییس‌جمهوری تشریح شده است و من نمی‌دانم علت انتقادات اخیر برادرم الهام چیست.به گفته فرمانده ناجا، در این باره نامه‌نگاری‌هایی نیز بین دولت و نیروی انتظامی صورت گرفته که در صورت نیاز منتشر خواهد شد.