کارگران همچنان مشغول کارند

گروه‌های مختلف فنی، عمرانی و خدماتی بعد از گذشت حدود پنج ماه همچنان در تئاتر شهر مشغول کارند و تلاش می‌کنند مجموعه را برای جشنواره تئاتر فجر امسال آماده کنند. در فاصله چند روز مانده به آغاز اجرای دو نمایش در مجموعه تئاتر شهر فعالیت‌هایی که آنجا در حال انجام است، این دلگرمی را به اهالی تئاتر می‌دهد که مجموعه برای بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر آماده خواهد شد. گرچه هنوز قسمت‌های زیادی از تئاتر شهر در دست تعمیر است و خاک و مصالح در برخی راهروها و سالن‌ها وجود دارد.

در بدو ورود به تئاتر شهر سراغ سالن اصلی مجموعه می‌رویم و شاهد نصب دکور نمایش «ملاقات بانوی سالخورده» به کارگردانی حمید سمندریان هستیم. خسرو خورشیدی طراح صحنه نمایش نیز از نزدیک ناظر بر نصب دکورها است. کارگران هم در حال تمیز کردن کف سالن هستند و چند بخاری گازسوز در دو طرف سالن باعث گرم شدن فضای داخلی آن شده‌اند.

سید مجتبی حسینی می‌گوید: «هواسازهای سالن‌های اصلی، چهارسو، طبقات دوم و زیرزمین کار می‌کنند، اما سقف کاذب زیرزمین که زیر صندلی‌های سالن اصلی است، هنوز بسته نشده و این خود تنظیم دمای سالن اصلی را با مشکل رو به رو می‌کند. موتورخانه مرکزی هم هنوز به صورت کامل عایق‌کاری نشده که قرار است در روزهای آینده این کار نیز انجام شود.»

بعد از سالن اصلی سراغ زیرزمین و راهروهای پائین می‌رویم. کف راهروها پوشیده شده و نشانی از خاکبرداری اولیه در آن دیده نمی‌شود، اما سقف کاذب هنوز پوشیده نشده و می‌توان کانال‌های هوا و سیم‌کشی‌ها و لوله‌های سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی را دید. کارگران مشغول انجام کار در سرویس‌های بهداشتی و اتاق‌های مختلف این راهروها هستند.

اتاق‌های گریم رنگ شده، ولی برخی هنوز به صورت کامل تمیز و آماده بهره‌برداری نیست. سراغ تالار قشقایی می‌رویم. نور راهرو و ورودی تالار قطع است و گروهی مشغول انجام کارهای سیم‌کشی هستند. به محض ورود به سالن با جایگاه تماشاگران در مقابل خود مواجه می‌شویم. در جایگاه تماشاگران صندلی‌های فرهنگسرای نیاوران نصب شده و گروه بازسازی سالن در حال نصب تخته‌هایی به دیوارهای سالن هستند تا آن را کامل بپوشانند.

اتاق نور و صدای قشقایی نیز در بالای جایگاه تماشاگران نصب شده است. چیزی که جلب توجه می‌کند قوسی است که به جایگاه تماشاگران داده شده است. مجری بازسازی مجموعه درباره این قوس توضیح می‌دهد: «این سالن دارای سکوهایی مستطیل شکل بود. در صورتی که پلان و نقشه تئاتر شهر قوسی است. سالن قشقایی و سایه نیز از این امر مستثنی نبودند. کاربری این سالن‌ها نیز پارکینگ بوده و برای سالن در نظر گرفته نشده بود.»

«تمام کارگردان‌ها اعم از مدیریت فعلی مجموعه اذعان کردند که چیدمان قبلی تماشاگران باعث کج شدن جایگاه و در نتیجه نداشتن دید مناسب برای آنها می‌شد. هم اکنون این مشکل با چیدمان قوسی برطرف شده و طراحی به نوعی بوده که صندلی‌ها پشت سر هم قرار نگیرند تا نشستن تماشاگران مانع دید مناسب افراد پشتی نشود.»

وی درباره استفاده از تاسیسات دست دوم در مجموعه تئاتر شهر می‌گوید: «اینجا تاسیسات اساسی نداشته و چیلرها، برج‌های خنک‌کننده و لوله‌های سرد و گرم تعویض شده‌اند. تنها چیزی که حفظ شده هواسازها بود که از نظر سیستم مکانیکی مشکل خاصی ندارند.»

وارد سالن سایه می‌شویم و آن را خالی از صندلی و کارگر می‌بینیم. دیوارها و کف سالن بازسازی شده و جایگاه اتاق نور و صدا نیز تغییر کرده است. حسینی درباره تعمیرات سالن سایه می‌گوید: «ما کارهای خود را نسبت به تقدم و تاخر سالن‌ها انجام دادیم. مجموعه تئاتر شهر یک فضای محدود و بسته است و ما مجبور بودیم در برنامه‌های خود به ترتیب اولویت سالن‌ها را بازسازی کنیم. سالن سایه نیز همزمان با قشقایی و کارگاه نمایش آماده بهره‌برداری خواهد شد.»

سالن چهارسو، میزبان دکور نمایش «مرغابی وحشی» به کارگردانی نادر برهانی مرند است و ‌هادی عامل به همراه سایر گروه کارگردانی نمایش در سالن حضور دارند. صندلی‌های سالن آماده شده و کارگران در حال انجام کارهای مختصری در قسمتی از سالن هستند. اما اتاق نور و صدا خالی از هر امکاناتی است و مجری بازسازی مجموعه تجهیز اتاق‌های نور و صدا را خارج از وظایف خود و به عهده مجموعه تئاتر شهر می‌داند.

وی تاکید می‌کند: «بخش عمده کار تجهیزات نور بوده که برخلاف تعهدات ما خریداری شده و قرار است در سالن‌های اصلی و چهارسو نصب شود. در حال حاضر سالن‌های چهارسو و اصلی به لحاظ سیستم و امکانات نوری مشابه هم هستند. گروه‌های ما در مجموعه مستقرند تا در صورت بروز مشکلات احتمالی آنها را در سالن‌ها برطرف کنند.»

وقتی از سیدمجتبی حسینی درباره مقاوم‌سازی مجموعه تئاتر شهر جویا می‌شویم با صراحت بیان می‌کند: «بند اول صورت جلسه ما مقاوم‌سازی مجموعه بود که به معاونت هنری وزارت ارشاد ارائه دادیم، ولی معاونت بحث بازسازی ظاهری را مد نظر داشت. در حال حاضر خود ما هم زیر سوال هستیم که چرا برخی تاسیسات را تعویض کردیم.»