قیمت جهانی مسکن

مترجم: رفیعه هراتی

بازار مسکن آمریکا در بستر بیماری به سر می‌برد. تا ماه اکتبر فروش خانه‌های غیرنوساز بیش از یک پنجم کاهش داشت. تعداد ماه‌هایی که خانه‌های ویلایی به فروش نرفته تا ۵/۱۰ماه افزایش داشته است که بالاترین میزان طی ۲۲ سال گذشته است. به رغم کاهش بی‌وقفه ساخت‌وساز مسکن هنوز خانه‌های فروخته نشده وجود دارند.

قیمت‌ها، معیار سلامت هستند و به نظر می‌رسد بازار آمریکا کمی یا به طور جدی بیمار است بسته به آنکه چه کسی درجه تب آن را کنترل کند. قیمت شاخص او‌اف اچ‌ایی‌او ‌مرکز فایی مایی و فردی مک که واگذارکنندگان دولتی وام مسکن هستند نشان می‌دهد، قیمت‌ها در فصل سوم سال ۸/۱درصد بالاتر از سال گذشته بوده است.

این میزان کمترین افزایش طی۱۲ سال گذشته است. اما این میزان به فروش بالاتر از حد ۴۱۷۰۰۰دلار برای وام‌های کنترل شده مسکن نرسید. قیمت این وام‌ها و همچنین معاملات حمایت شده توسط وام‌های ساب پرایم ارزان هستند. اکنون سرمایه‌گذاری در وام‌های ساب پرایم رو به زوال است.

شاخص اس‌اند‌پی/ کیس شیلر معیاری وسیع‌تر است و بهتر از شاخص او‌اف‌اچ‌ایی‌او چرخه قیمت- مسکن را ثبت می‌کند. این شاخص نشان می‌دهد قیمت‌های داخلی امسال تا فصل سوم سال تا ۵/۴درصد کاهش داشته است. این میزان بیشترین کاهش از زمان آغاز به کار این مجموعه در سال ۱۹۸۷است.

بر مبنای شاخص اسی‌اند‌پی/ کیس شیلر قیمت‌ها در شهرهای بزرگ سریع‌تر سقوط می‌کنند.

کاهش بیشتر قیمت‌ها ترکیبی سمی از بازار آفت‌زده وام مسکن و موجودی متورم ایجاد می‌کند. اطمینان کمی هست که آیا دیگر نقاط جهان به بیماری مستغلات آمریکا مبتلا خواهند شد یا خیر. منحنی سه ماهه مجله اکونومیست از قیمت جهانی مسکن نشان می‌دهد اوضاع آمریکا موجب اندک بیماری در دیگر کشورهای ثروتمند شده است، اما اقتصادهای نوظهور تاکنون مصون مانده‌اند.

بازار مستغلات در بسیاری از قسمت‌های اروپا از نقطه عطف خود عبور کرده‌ است، تورم قیمت مسکن در فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و بلژیک پایین آمده است.

در آلمان که ارزش مستغلات از اواسط دهه ۱۹۹۰ کاهش داشته است، کاهش قیمت طی سال گذشته تشدید شد. شکوفایی بلندمدت بازار مسکن در ایرلند متوف شد. قیمت‌ها در ۱۲ ماه منتهی به ماه سپتامبر تقریبا ۳درصد کاهش داشت. سال گذشته تورم قیمت مسکن بالای ۱۵درصد بود.

در انگلستان نیز نشانه‌های تهدیدآمیز وجود دارد. بر طبق معیار ممتاز مجله اکونومیست قیمت‌ها در ماه نوامبر تقریبا ۷درصد بالاتر از سال گذشته بود.

اما این افزایش سالانه که هنوز در حد سلامت باقی مانده است، گرانی‌های بیشتر در مورد روند اخیر را پنهان می‌کند.

از ماه اکتبر قیمت‌ها تا ۸/۰درصد کاهش یافت که بیشترین میزان کاهش یک‌ماهه از سال ۱۹۹۵ است. داده‌های منتشر شده توسط شرکت هالیفکس، بزرگ‌ترین واگذارکننده وام مسکن در انگلستان، نشان می‌دهد قیمت‌ها در هریک از سه ماه گذشته کاهش یافته است و این بدترین دوره در ۱۲سال اخیر است. تعداد وام‌های مسکن واگذار شده به خریداران مسکن نسبت به بالاترین میزان خود از سال گذشته تا یک‌سوم کاهش یافته است.

مشخص نیست روند ضعیف‌تر در سراسر اروپا چقدر مرهون بحران اعتبارات است.

بانک‌ها که از زیان‌های مربوط به اعتبار آسیب‌ دیده‌اند تمایل و توانایی کمی برای عرضه وام‌های جدید مسکن دارند. اما تقاضا برای وام‌های مسکن به دلیل سیاست پولی سخت‌گیرانه قبل از بحران اعتبار کم شده بود. در این میان، باز مسکن در برخی اقتصادهای نوظهور کاملا تحت‌تاثیر قرار نگرفته‌اند. تورم قیمت مسکن در آفریقای جنوبی دورقمی باقی مانده است. در آسیا ارزش مستغلات در سنگاپور، هنگ‌کنگ و چین به سرعت افزایش یافته است. حتی بازار ژاپن هم کمی رونق داشته است.

این تفاوت در روند بازار جهانی مسکن تئوری «عدم اتصال» را تقویت می‌کند. این تئوری می‌گوید سرنوشت اقتصادی جهان کمتر از گذشته به آمریکا متصل است. تنها بازارهای نوظهور از شیوه متفاوت پیروی نمی‌کنند. در استرالیا و سوئد که قیمت مسکن به سرعت در حال افزایش است، بانک‌های مرکزی نرخ پایه بهره را افزایش دادند، حتی پس از آنکه فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش داد، اما بسیاری از کشورهای ثروتمند طی دهه گذشته قیمت مسکن خود را پابه‌پای یکدیگر تغییر داده‌اند. اکنون بازار مسکن آمریکا بسیار بیمار است و نگرانی از سرایت اوضاع بازار آمریکا به کشورهای دیگر مثل آنفلوآنزا منتشر می‌شود.