آنچه در بیست و سومین جشنواره موسیقی فجر گذشت
ساز مسوولان کوک نبود
با آنکه تنها چند روز از پایان بیست و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر میگذرد، اما همچنان حرف و حدیثها در ارتباط با اتفاقات جشنواره ادامه دارد.
سعیده خدابخش
با آنکه تنها چند روز از پایان بیست و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر میگذرد، اما همچنان حرف و حدیثها در ارتباط با اتفاقات جشنواره ادامه دارد. عکس: ابراهیم نوروزی-فارس
جشنواره موسیقی فجر امسال در حالی به پایان رسید که با حاشیههای زیادی همراه بود به خصوص در نخستین شب برگزاری مراسم که برنامههای جشنواره با مشکلات زیادی روبهروشد. در نخستین شب برگزاری برنامههای جشنواره اولین سخنرانی به علت خارج بودن موضوع مورد بحث سخنران با آنچه که در جدول برنامهها اعلام شده بود و همچنین اجرای موسیقی و آواز توسط وی با اعتراضات شدیدی مواجه شد علاوه براینها استقبال کم فروغ، نقص صدابرداری و کمبود تجهیزات در بیشتر سالنها همچون فرهنگسرای بهمن به خوبی ملموس و محسوس بود. در این میان بسیاری از برنامهها بروشور نداشتند و برخی گروهها از جمله ارکسترسازهای بادی تهران که در سالن اریکه ایرانیان به اجرای برنامه پرداخت بروشوری کاملا شخصی تکثیر کرده بودند که مورد استفاده قرار گرفت.
پاپ در بخش رقابتی!
اخبار مربوط به موسیقی پاپ هم که در طول جشنواره با استقبال عموم مواجه شد در نوع خودش شنیدنی است.
با آنکه معاون امور هنری ارشاد در مراسم اختتامیه بیست و سومین جشنواره موسیقی فجر گفت که ورود موسیقی پاپ بعد از سالها به جشنواره به توصیه وزیر بوده و مسوولان جشنواره در تمام مصاحبههایشان براین نکته تاکید داشتند که برای اولین بار در بیست و سومین دوره از جشنواره موسیقی فجر، موسیقی پاپ به بخش رقابتی جشنواره راه پیدا کرده، اما پری ملکی از پیشکسوتان عرصه موسیقی در مصاحبهای با رد این ادعای مسوولان جشنواره عنوان کرد که سالها است موسیقی پاپ در بخش رقابتی شرکت داشته و حتی از نظر سطح کیفی در درجه بالاتری نسبت به این دوره قرارداشته است.
البته در این میان بسیاری هم معتقد بودند که با قرارگرفتن موسیقی پاپ در بخش رقابتی گروههایی که مشکل گرفتن مجوز برای برگزاری کنسرت داشتند توانستند به راحتی در طول جشنواره برنامه اجرا کنند و تمامی بلیتهای مربوط به برنامههای گروههای پاپ هم از قبل به فروش رفته بود.
این امر البته باعث خوشحالی گروههای پاپ شد تا آنجا که مجتبی کبیری در آخرین روز اجرای گروههای پاپ از وزارت ارشاد به خاطر اینکه به گروههای موسیقی پاپ فرصت حضور در این دوره از جشنواره را داده سپاسگزاری کرد.
گروه موسیقی «خشایار اعتمادی»، «حمید عسگری»، «آریان» و «مجتبی کبیری»، «گپ»، «مانی رهنما» و «ریوگلسرخی» از جمله گروههای موسیقی بودند که در بخش جنبی بیست و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر حضور داشتند و «آریان» تنها گروه موسیقی بود که در دو شب با استقبال فراوان مخاطبان روبهرو شد.
بانوان، بازهم سردرگم
اما در بخش بانوان هم ناهماهنگیها همانند سالهای پیش اعتراض شرکتکنندگان را برانگیخت. از یک سو بسیاری از پیشکسوتان موسیقی بانوان به دلیل آنکه دعوتی از آنها نشده در جشنواره شرکت نکردند از سوی دیگر گروهی هم به تصور اینکه باید از طریق فراخوان در جشنواره شرکت کنند از حضور در این دور از جشنواره موسیقی سرباز زدند، در این میان پری ملکی از پیشکسوتان موسیقی معتقد بود که چون از گروههای پیشکسوت موسیقی بانوان دعوتی به عمل نیامده در نتیجه بسیاری فکر کردهاند که از طریق فراخوان باید در جشنواره شرکت کنند که به همین دلیل از شرکت سرباز زدند.
آهنگساز برجسته، صفارهرندی را نشناخت
اما در ادامه اتفاقات جالب جشنواره یکی از جالبترین و در عین حال عجیبترین اتفاقات این بود که «ح-ع» از آهنگسازان برجسته کشور صفارهرندی، وزیر ارشاد را نشناخت و این اتفاق تا مدتی موجب شگفتی و خنده اصحاب موسیقی بود. چرا که بسیاری بر این عقیده بودند که چطور میشود، این آهنگساز، وزیر ارشاد را که برای تمامی دستاندرکاران هنر نامی آشنا است، نشناسد!
به کلاسیک اصلا توجه نشد
بسیاری از دستاندرکاران و اصحاب موسیقی معتقد هستند که سطح کیفی برخی گروههای موسیقی در بخش رقابتی و جنبی بیست و سومین جشنواره موسیقی فجر پایین بود. در همین ارتباط سرپرست گروه موسیقی «مشرق» در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفته که گروههای موسیقی برای حضور در بیست و سومین جشنواره موسیقی فجر با دقت لازم انتخاب نشدهاند و اغلب قطعات گروههای موسیقی به ویژه در بخش جنبی تکراری یا بازسازی آثار قدما بوده است.
این درحالی است که پیش از این یکی از اهداف جشنواره موسیقی نوگرایی و اجرانشدن آثار تکراری توسط گروهها عنوان شده بود و البته مشایخی هم معتقد است که در این میان به موسیقی کلاسیک بیش از همه بیتوجهی شده است.
ارسال نظر