نگاه
چگونه سخن گفتن آموختیم؟ - ۳ دی ۸۶
در افراد چپدست، حدود ۵۰ تا ۶۰درصدشان نیمکره چپ، نیمکره غالب تکلم هست، ولی در ۵۰درصد موارد دیگر که باقی میماند، تقریبا نیمی از آن یعنی ۲۵درصد نیمکره راست غالب است و در نیم دیگر یعنی در ۲۵درصد دیگر هر دو نیمکره با هم تعامل دارند.
بخش پایانی
در افراد چپدست، حدود ۵۰ تا ۶۰درصدشان نیمکره چپ، نیمکره غالب تکلم هست، ولی در ۵۰درصد موارد دیگر که باقی میماند، تقریبا نیمی از آن یعنی ۲۵درصد نیمکره راست غالب است و در نیم دیگر یعنی در ۲۵درصد دیگر هر دو نیمکره با هم تعامل دارند. میتوانیم بگوییم، در افراد راستدست مغز خیلی جانبی یا یکطرفه عمل میکند و بیشتر برای تکلم از طرف چپ استفاده میکند. ولی در افراد چپدست، مغز دوطرفه کار میکند و از هر دو نیمکرهاش استفاده میکند.»او درباره اینکه آیا این موضوع نقشی هم در زندگی و سلامت انسان دارد، خاطرنشان میسازد: «افرادی که سکته مغزی میکنند و راستدست هستند، اگر اختلال تکلم دارند و نمیتوانند بعد از سکته صحبت کنند، ما حتما حدس میزنیم که اینها نیمکره چپشان آسیب دیده. ولی در افراد چپدست، داستان تا حدی برعکس هست. معمولا میگویند، افراد چپدست از سکتههای مغزی زودتر جان سالم به در میبرند، برای اینکه مغزشان دوطرفه عمل میکند و خیلی وابسته به یک نیمکره نیستند.»
سیر تکاملی که به تفاوت میان زن و مرد انجامید
سیر تکامل انسان به گونهای پیش رفت که نه تنها به سیستم عصبی مرکزی مختصاتی ویژه بخشید، بلکه میان آناتومی مغز زن و مرد نیز تفاوتهایی به وجود آورد. دکتر نوروزیان در زمینه تفاوت آناتومی مغز زن و مرد میگوید: «مغز زن و مرد با هم تفاوتهای آناتومیک دارد، از نظر تواناییهای کلامی و دیگر تواناییها. مثلا مردها پرتاب دارت را خیلی بهتر انجام میدهند. اگر از مردی بخواهیم که ۱۸ کتاب را در یک قفسه جوری قرار بدهد که در طبقه اول دو برابر طبقه سوم و در طبقه سوم یکسوم طبقه دوم باشد این کار را مردها بهتر انجام میدهند. ولی اگر ۲۰ تا ۳۰ شی را روی میز بریزید و به خانمها بگویید که سریع آنهایی را که شبیه به هم هستند، پیدا کنند، آنها خیلی زودتر از مردها اینها را پیدا میکنند.
نوروزیان درباره علت وجود این تفاوتها میگوید: «فرضیههای مختلفی داریم. مثلا گفته میشود، اگر چه صد در صد نیست، که این یک چیز تکاملی است. مثلا مردها در دورانهای اولیه مجبور بودند، برای شکار بیشتر پرتاب را تقویت کنند و زنها برای گردآوری غذا و چیزهای دیگر مجبور بودن، این چیزها را پیدا کنند، مثلا دانههای غذایی و چیزهایی شبیه به این، ولی تفاوتهای مغز زن و مرد به معنای تواناییهای کمتر یا بیشتر آنان نیست. این کاملا نشان میدهد، همانطور که در زنها تفاوتهای فیزیکی دیگری داریم، در مغز هم همین مساله وجود دارد.»
انسان، تنها موجودی که واژه میسازد و دروغ میگوید
تطبیق دیگری که انسان را از دیگر موجودات متمایز کرد و او را قادر به بیان کلمات ساخت، توانایی مغز برای تفکیک صداها بود. تنها انسان است که از این توانایی برخوردار است. انسان تنها پستانداری است که نمیتواند همزمان بنوشد و نفس بکشد. این نقیصه در سیر تکامل دستگاه صوتی انسان و حنجره پدید آمد. در حالی که دستگاه صوتی انسان نئاندرتال این خصیصه را نداشت و شبیه به میمون بود. او میتوانست همزمان تنفس کند و بنوشد. در سیر تکامل، Homo sapiens derthalensis (هومو ساپینس نئاندرتالنسیس) که نمیتوانست سخن بگوید، منقرض شد و Homo sapiens sapiens (هومو ساپینس ساپینس) یا انسان اندیشهورز بقا یافت و سخن گفت. سگ تنها میتواند پارس کند، شامپانزه سعی میکند، اصوات بیهدف را مهار کند و موفق نمیشود، اما انسان، این انسان توانا واژه میسازد و دروغ میگوید!
ارسال نظر