دنیای اقتصاد- شورای امنیت سازمان ملل به دلیل اختلاف‌نظرهای جدی آمریکا و متحدانش با چین و روسیه تا اوایل سال آینده تحریم‌های جدیدی را علیه ایران وضع نخواهد کرد.

تاخیر در تصویب قطعنامه سوم تحریم‌ها علیه ایران به دنبال یک گفت‌وگوی تلفنی ۹۰‌دقیقه‌ای بین مدیران سیاسی ۱+۵ رخ‌ داد که نشان دهنده اختلاف عمیق بین این بازیکنان اصلی است. تعویق تحریم ایران تا پایان سال‌ میلادی

واشنگتن: به تلاش برای تصویب قطعنامه ادامه می‌دهیم

لندن: اختلافات عمیقی در میان اعضای ۱+۵ وجود دارد

دنیای‌اقتصاد- شورای امنیت سازمان ملل به دلیل اختلاف‌نظرهای جدی آمریکا و متحدانش با چین و روسیه تا اوایل سال آینده تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اتخاذ نخواهد کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: تاخیر در تصویب قطعنامه سوم تحریم‌ها علیه ایران به دنبال یک گفت‌وگوی تلفنی ۹۰‌دقیقه‌ای بین مدیران سیاسی آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان که نشان دهنده اختلاف عمیق بین این بازیکنان اصلی بود، رخ داد.

ونگ گوانگیا، نماینده چین در سازمان ملل با تایید این مساله گفت که زمان زیادی در ماه دسامبر باقی نمانده است و گفت‌وگوها هنوز در پایتخت‌ها ادامه دارد.

وی در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس گفت: من فکر می‌کنم احتمال این که شورای امنیت در ماه ژانویه به این مساله بپردازد، بیشتر است.

ونگ هفته گذشته گفت که یافته‌های برآورد جدید جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره ایران سوالاتی را درباره تحریم‌های جدیدتر علیه تهران به وجود می‌آورد.

وی گفت: من فکر می کنم ما همگی باید با این فرضیه شروع کنیم که همه چیز تغییر کرده است.

روسیه و چین که هر دو حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل دارند، با بی‌میلی با اعمال دو قطعنامه تحریماتی پیشین علیه تهران حمایت کردند، اما کرملین که از تلاش‌های آمریکا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران ناخرسند است و گفته است که این امر تنها اختلاف با ایران را بیشتر خواهد کرد.

جان ساورز، نماینده انگلیس در سازمان ملل، به خبرنگاران گفت: متاسفانه به عقیده من احتمال اینکه بتوانیم در سال ۲۰۰۷ به پیشرفتی دست یابیم وجود ندارد. ما در سال ۲۰۰۸ مجددا به این مساله خواهیم پرداخت.

شبکه خبری «العالم» به نقل از نماینده انگلیس در سازمان ملل گزارش داد: احتمال اینکه قدرت‌های جهانی در گفت‌وگوهای خود درباره تحریم‌های جدید علیه ایران به توافق برسند، وجود ندارد.

جان ساورز، نماینده انگلیس در سازمان ملل به واسطه «اختلافات عمیق» پیشرفت را در بین قدرت‌های جهانی در زمینه بن بست هسته‌ای با ایران در سال میلادی جاری رد کرد.

وی گفت که هنوز «اختلاف نظرهای عمیقی» بین انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا از یک طرف و روسیه و چین از طرف دیگر وجود دارد.

ساورز گفت که این کشورها نمی‌توانند در زمینه این که تحریم‌ها با توجه به خودداری ایران از پیروی از درخواست سازمان ملل برای توقف برنامه هسته‌ای‌اش باید شامل چه باشند، به توافق برسند.

نماینده انگلیس در سازمان ملل گفت: من فکر می‌کنم این احتمال که در سال ۲۰۰۷ به پیشرفتی دست یابیم، وجود نداشته باشد.

برآورد جدید جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هسته‌ای اوضاع را پیچیده‌تر کرده است. این گزارش، برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا با فرضیات سیاست آمریکا مبنی بر اینکه ایران به دنبال تسلیحات هسته‌ای است، در تضاد است.

ساورز به خبرنگاران گفت: ما در سال ۲۰۰۸ مجددا به این مساله برمی‌گردیم.

وی علاوه‌بر آن، مذاکرات بین نمایندگان شش قدرت جهانی در سازمان ملل را در سال‌جاری میلادی منتفی دانست. چین و روسیه تمایلی به اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران ندارند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ساورز با تهدید خواندن ایران مدعی شد: مهم نیست چه تعابیری از برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا درباره برنامه هسته‌ای تهران حاصل می‌شود، ما همگی می‌دانیم برنامه هسته‌ای ایران چه تهدید امنیتی بزرگی محسوب می‌شود و به واسطه پافشاری آنها در عدم پیروی از درخواست‌ شورای امنیت برای توقف برنامه هسته‌ای‌اش و توسعه حساس‌ترین فن‌آوری هسته‌ای (غنی‌سازی اورانیوم) این تهدید همچنان ادامه دارد.

نخست‌وزیر انگلستان نیز با وجود انتشار برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد که اعمال تحریم‌ها علیه ایران هنوز لازم است.

گوردون براون، نخست‌وزیر انگلیس که خواستار تحریم‌های شدیدتر علیه صنایع نفت و گاز ایران است، روز پنجشنبه مدعی شد که دولت ایران توضیحات کاملی درباره دلیل غنی‌سازی اورانیوم ارائه نکرده است.

آمریکا و متحدان آن مدعی‌ هستند که برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران پوششی برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای است. این در حالی است که تهران بارها تاکید کرده است که تنها به دنبال تولید برق است، اما براون مدعی شد که دولت ایران مدرک کافی در این زمینه ارائه نکرده است.

وی گفت: مساله‌ای که بیشترین نگرانی را برای ما به دنبال دارد، غنی‌سازی اورانیوم است. اگر ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم یا تلاش برای این کار در چارچوبی که هیچ‌گونه برنامه‌ای برای استفاده غیر‌نظامی از انرژی هسته‌ای ندارد باشد، این سوال به وجود می‌آید که انگیزه آن چیست و این غنی‌سازی اورانیوم در زمانی بسیار کوتاه می‌تواند به چه اهدافی منجر شود؟

وی افزود: جهان حق دارد به واسطه تحریم‌ها، ایران را به برگزیدن راه درست وادار کند.

براون پافشاری کرد که سوالات درباره نیات ایران همچنان باقی است. نخست‌وزیر انگلیس با ادعای اینکه ایران همچنان در حال نقض معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای است، تاکید کرد که باید به تحریم‌ها ادامه داد.

وی گفت: اقدامات شورای امنیت سازمان ملل به غنی‌سازی اورانیوم و این خطر که غنی‌سازی اورانیوم به دنبال دارد، مربوط است؛ چرا که به سرعت می‌توان از غنی‌سازی اورانیوم به تولید تسلیحات هسته‌ای رسید.

براون با اشاره به برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا که مدعی است تهران یک برنامه هسته‌ای را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است، مدعی شد که این برآورد نشان می‌دهد تهران در حال نقض توافقنامه‌های مربوط به منع اشاعه است. نخست‌وزیر انگلیس در ادامه گفت که چندین «پیشنهاد مهم» برای ایران بر روی میز وجود دارد تا تهران به وسیله آن با حمایت جامعه بین‌المللی اهداف خود در زمینه تولید انرژی هسته‌ای غیرنظامی را دنبال کند.

تلاش‌های واشنگتن

خبرگزاری شینهوا به نقل از سخنگوی کاخ سفید گزارش داد: آمریکا همچنان به همراه شرکا و متحدان خود برای اعمال قطعنامه تحریم‌های سوم شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران تلاش خواهد کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری شینهوا، دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه گفت: متحدان ما؛ یعنی کشورهای ۱+۵ با یکدیگر همکاری می‌کنند تا قطعنامه سوم شورای امنیت سازمان ملل را علیه ایران به پیش ببرند.

وی گفت: اکنون بر عهده ایران است که گامی پیش نهد و درباره برنامه هسته‌ای‌اش کاملا صادق باشد.

به‌‌رغم گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره ایران، جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا، روز سه‌شنبه ایران را خطرناک خوانده و از تهران خواست آنچه را که وی یک برنامه هسته‌ای تسلیحاتی پنهانی خواند، به جهانیان توضیح دهد.

وزیر خارجه دولت جورج بوش نیز با وجود برآورد اخیر جامعه اطلاعاتی آمریکا که حاکی از صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران است، ایران را همچنان خطرناک خواند.

کاندولیزا رایس، در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: آشکار است که هنوز کشورهایی وجود دارند که از نظر اشاعه هسته‌ای مایه نگرانی‌اند. برخورد نکردن با چنین خطراتی یک بی‌مسوولیتی بزرگ به حساب می‌آید. رایس ادعا کرد: راه زیادی وجود دارد تا کره شمالی و ایران از لیست تهدیدهای هسته‌ای دولت بوش خارج شوند.

رایس همچنین اظهارات رییس جمهوری ایران را مبنی بر اینکه نتایج گزارش نهادهای امنیتی آمریکا می‌تواند راه را برای روابط بهتر با آمریکا باز کند، بی‌اهمیت تلقی کرد.

وی بدون توجه به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد: تهران همچنان باید درباره فعالیت‌های سلاح‌های هسته‌ای مخفیانه گذشته خود توضیح دهد و توسعه هسته‌ای را که هشداری برای غرب بوده، متوقف کند.

وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه فرافکنی خود درباره برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران اظهار کرد: از آنجایی که آنها از این گزارش استقبال کرده‌اند، گمان می‌کنم که آنها از همه نکات آن استقبال می‌کنند و این یعنی اینکه آنها حتما برنامه هسته‌ای داشته‌اند و این به آن معنا است که آنها باید به سوالات زیادی پاسخ گویند.

این در حالی است که مقام‌های دیپلماتیک جمهوری اسلامی صریحا تاکید کرده‌اند که تنها بخشی از گزارش NIE با واقعیات تطابق دارد.

وزیر خارجه آمریکا همچنین اعتراف کرد که کشورش با چین و روسیه درباره اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به توافق نرسیده و در این مورد با هم اختلاف دارند.

رایس در گفت‌وگویی با روزنامه یواس ای تودی گفت: ما مطمئنا اختلافات تاکتیکی با روسیه و در بعضی مسائل نیز با چین درباره ماهیت مجازات‌های جدید علیه ایران داریم. وی افزود: با وجود گزارش سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران، اما هنوز همگی تاکید دارند که راهبردهای «فشار و گفت‌وگو» پابرجا است.رایس در این زمینه اظهار کرد: به نظر من، باید نشست دیگری برگزار شود. ما هنوز برخی اختلافات تاکتیکی داریم.