دنیای‌اقتصاد- یک روز پس از افتتاح اولین شعبه‌های بانک قرض‌الحسنه مهر با مشارکت بانک‌های دولتی در سراسر کشور توسط رییس‌جمهوری، مسوولان صندوق‌های غیردولتی قرض‌الحسنه طی نشستی در سازمان اقتصاد اسلامی از آیین‌نامه جدید دولت برای قرض‌الحسنه‌ها انتقاد کردند

در این نشست، احمد کریمی اصفهانی، رییس جامعه انجمن‌های اسلامی اصناف و بازار با بیان اینکه آیین‌نامه جدید برای قرض‌الحسنه‌ها قابل‌پذیرش نیست، از برپایی یک همایش سراسری توسط صندوق‌های غیردولتی در آینده نزدیک خبر داد. یکی از سخنرانان این نشست هم ضمن اشاره به افتتاح بانک قرض‌الحسنه مهر توسط رییس‌جمهوری اظهار داشت که متاسفانه این بانک به جای اینکه یک بانک مردمی باشد، با سهامداران عمده بانک‌های دولتی شکل گرفته و ابراز نگرانی کرد که رویکرد آن به احتمال قریب به یقین به رویکردی تجاری تبدیل شود.

خبر مربوط به این نشست انتقادی را در صفحه بانک و بیمه (۱۳) و اخبار مربوط به افتتاح بانک قرض‌الحسنه مهر را در ادامه و صفحه بانک و بیمه (۱۳) بخوانید. سهم بانک‌های دولتی و خصوصی از سهام بانک قرض‌الحسنه

نخستین بانک قرض‌الحسنه کشور که روز پنج‌‌شنبه گذشته توسط ریاست جمهوری افتتاح شد، اولین نهاد پولی کشور است که صرفا فعالیت غیرانتفاعی خواهد داشت.

در اساسنامه این بانک پیش‌بینی شده است که هیچ‌کدام از سهامداران بانک قرض‌الحسنه، حق برداشت سود را ندارند و کلیه فعالیت‌های این بانک غیرانتفاعی خواهد بود.

در واقع این بانک، اولین بانکی است که بدون دریافت سود از تسهیلات‌‌گیرندگان فعالیت خواهد کرد و برای پوشش هزینه‌های خود تنها ۴درصد کارمزد دریافت می‌کند.در عین حال، غلامرضا مصطفی‌پور، مدیرعامل بانک قرض‌الحسنه در گفت‌وگو با خبرنگاران تاکید کرده است که این بانک در ارائه خدمات بانکی، یک بانک تمام عیار است و از افتتاح حساب جاری تا ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی و صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی و گشایش اعتبار را انجام خواهد داد تا از این طریق هزینه‌های خود را پوشش دهد.

داوود دانش‌جعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در حاشیه مراسم افتتاح بانک قرض‌الحسنه ضمن اشاره به میزان سهم بانک‌های سهامدار در این بانک به دلایل تشکیل نخستین بانک قرض‌الحسنه کشور اشاره کرده است.

به گفته وی، مردم می‌توانند منابعی که تحت عنوان قرض‌الحسنه در بانک نگهداری می‌کنند را نزد بانک قرض‌الحسنه سپرده‌گذاری کنند و‌ این بانک نیز می‌تواند منابع قرض‌الحسنه را در جهت اهداف قرض‌الحسنه که شامل ایجاد اشتغال، هزینه تحصیل، درمان و دیگر نیاز‌هایی که در این تعریف می‌گنجد، مورد استفاده قرار دهد. وی اضافه کرد: در گذشته این نوع فعالیت (قرض‌الحسنه) با دیگر فعالیت بانک‌ها ممزوج بود و با فعالیت‌های سرمایه‌گذاری دیگری که از سوی بانک‌ها صورت می‌گرفت، درنتیجه حدود منابع سرمایه‌گذاری در بانک‌ها روشن نبود و برخی بانک‌ها بخشی از منابع قرض‌الحسنه را به پرداخت و بخشی دیگر را در جهت‌های دیگری صرف می‌کردند. به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی با بحث‌هایی که با دولت صورت گرفته است، قرار بر این شد فعالیت قرض‌الحسنه حداقل در یک بانک نمونه از دیگر فعالیت‌های بانکی تفکیک شود و این بانک مجوز تاسیس خود را از بانک مرکزی اخذ کرد. وی متذکر شد: آیین‌نامه تاسیس بانک‌های قرض‌الحسنه توسط کلیه متقاضیان به تصویب شورای پول و اعتبار رسید و هدف این بود که متقاضیان دولتی و خصوصی که قصد دارند بانک‌هایی صرفا در جهت پرداخت قرض‌الحسنه ایجاد کنند، بتوانند از این آیین‌نامه استفاده و بانک‌های جدیدی تاسیس کنند. دانش‌جعفری با بیان اینکه این بانک، اولین بانکی است که با سرمایه بانک‌های دولتی و خصوصی که در‌حال‌حاضر در بازار ایران فعال هستند، تاسیس شده است، اضافه کرد: میزان سهمی‌ که هر یک از بانک‌های دولتی و خصوصی در این بانک دارند متناسب با سهمی‌ است که در بازار بانکی ایران در اختیار دارند. به عنوان مثال به بانک ملی عنوان شده که وقتی ۳۰‌درصد بازار بانکی ایران را در اختیار دارد، باید ۳۰‌درصد بانک قرض‌الحسنه مهر ایران را نیز در اختیار بگیرد.

وی ادامه داد: بخشی از سرمایه این بانک نقدی و بخشی دیگر اموال و دارایی‌ها همانند شعبه بوده که توسط بانک‌ها تامین شده است. به گفته او، در‌حال‌حاضر دو هزار واحد دسترسی برای مردم ایجاد شده که ۳۰۰ مورد آن شعبی مستقل هستند و کار آنها صرفا قرض‌الحسنه است و ۱۷۰۰ مورد نیز در قالب فعالیت مشترک دیگر بانک‌ها به ویژه دولتی صورت می‌گیرد، این در حالی است که این باجه‌ها نمایندگی بانک قرض‌الحسنه هستند. وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه باجه‌ها و شعب در سراسر کشور پراکنده هستند، تصریح کرد: تعداد باجه و شعبه‌ای که به هر استان اختصاص یافته با وضعیت منابع قرض‌الحسنه آن استان و جمعیت و مساحت استان متناسب است.

دانش‌جعفری، ایجاد بانک قرض‌الحسنه را فعالیتی جدید عنوان کرد که مقدمه تفکیک فعالیت قرض‌الحسنه با فعالیت سرمایه‌گذاری است و گفت: بانک‌هایی که صرفا قصد دارند در زمینه سرمایه‌گذاری فعالیت کنند، وظیفه دارند منابع وجوه را از افرادی که دارای منابع زیاد هستند، گرفته و برای نیاز‌هایی که به امر سرمایه‌گذاری مربوط می‌شود اختصاص دهند، طبیعتا سود سرمایه‌گذاری نیز در فرآیند آن مشخص می‌شود، اما بانک‌های قرض‌الحسنه بابت پرداخت منابع قرض‌الحسنه خود سودی دریافت نمی‌کنند و فقط کارمزدی بابت هزینه‌های جاری، عملیاتی و اداری خود دریافت می‌کنند.

وی با بیان اینکه هر چقدر این بانک منابع قرض‌الحسنه از بازار تهیه کند، آن را با شرایط آسان در اختیار متقاضیان قرار خواهد داد و کارمزد چهار‌درصدی از آن‌ها دریافت می‌کند، گفت: ابعادی که در حکم رییس‌جمهوری است، متنوع است و یکی از آن‌ها بحث قرض‌الحسنه است با این مضمون به میزانی که مردم از منابع قرض‌الحسنه در اختیار بانک‌ها قرار می‌دهند به همین میزان در اختیار متقاضیان قرار گیرد.