دنیای اقتصاد - «بدعت بیمه‌ای» عنوان یادداشتی از محسن ایزدخواه بود که در ۲۹مهرماه سال جاری در صفحه ۶روزنامه چاپ شد. وی در این یادداشت استدلال کرده بود که اقدام سازمان تامین اجتماعی درخصوص بازنشستگی پیش از موعد ۱۵نفر از کارکنان شیر پگاه غیرقانونی است، اما سازمان یادشده با ارسال پاسخی که در ۱۴آبان‌ماه در همین صفحه مندرج شد، به این یادداشت واکنش نشان داد. اینک پاسخ ایزدخواه یکی از مدیران ارشد سازمان تامین اجتماعی در دولت خاتمی به پاسخ این سازمان را پیش رو دارید: ۱ - مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی باید بداند و آگاه باشد که هیچ ارتباطی بین قانون تسهیل نوسازی و بازسازی صنایع و نیز قانون نحوه تاثیر سوابق منتقله به سازمان تامین اجتماعی برای نقض یکی توسط دیگری وجود ندارد و اساسا این دو قانون مکمل یکدیگرند.

احاله دادن اقدامات غیر قانونی به حوزه کارشناسی سازمان، جفا به کارشناسان و دلسوزان این سازمان است که با تمام وجود با پوست و استخوان خود از این سازمان صیانت کرده‌اند. اگر برداشت شما قانونی است، اجرای قانون که مصوبه هیات‌مدیره نمی‌خواهد، بنابراین طرح آن در هیات‌مدیره حاکی از حداقل وجود نظرات متفاوت بوده و هست، هر چند فرآیند کار ممکن است از پایین به بالا باشد، ولی دستور غیر‌مکتوب از بالا به پایین است.

۲ - اگر برداشت مدیرعامل قانونی است، چرا فقط در مورد ۱۵‌نفر از کارکنان شیر پگاه با اوصافی که قبلا گفته شد، باید عملیاتی شود و آن هم در یک کارخانه محدود. پیش‌بینی‌های آن سازمان نشان می‌دهد نزدیک به ۳۰۰‌هزار نفر، سوابق انتقالی به سازمان تامین اجتماعی دارند، بنابراین چرا یک دستورالعمل عمومی صادر نشده است و فقط به یک شعبه از بیش از ۵۰۰‌شعبه تامین اجتماعی در سراسر کشور چنین دستورالعملی ابلاغ شده است.

۳ - مجموعه استدلال‌های بیان شده در پاسخ سازمان تامین اجتماعی معطوف به این مساله است که موافقت با بازنشستگی ۱۵‌نفر از کارکنان شیر پگاه در چارچوب قانون مقررات تسهیل نوسازی صنایع کشور بوده و داشتن ۲۵‌سال سابقه پرداخت حق بیمه شرط لازم و کافی است، این در حالی است که عبارت حق بیمه عنوانی است که در صندوق‌های بیمه‌ای صرفا در قانون تامین اجتماعی کاربرد دارد و اینکه در ماده ۱۰ قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل نوسازی صنایع کشور، بازنشستگی را منوط به داشتن بیش از ۲۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه کرده است، از بدیهیات است. اما ایراد وارده اقدام غیرقانونی سازمان است که از همین نکته از موی باریک‌تر، ساری و جاری شده است و در تشخیص سوابق پرداخت بیمه و زمان آثار سوابق منتقله در احراز شرایط بازنشستگی با توجه به قانون نحوه تاثیر سوابق منتقله مصوب ۹/۲/۱۳۸۰ به بیراهه کشیده شده است، چرا که در این قانون به صراحت اعلام می‌دارد: «با انتقال حق بیمه یا کسور بازنشستگی و مابه‌التفاوت بر اساس محاسبات بیمه ای آن طبق قوانین و مقررات موجود صرفا در تعیین مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و بازماندگان قابل احتساب می‌باشد، مشروط بر آنکه افراد مزبور در زمان بازنشستگی دارای حداقل سابقه پرداخت مندرج در قانون تامین اجتماعی هستند.» که این حداقل ۱۰‌سال تعیین شده است.

۴ - خوشبختانه مدیرعامل فعلی سازمان تامین اجتماعی قبل از حضور در سازمان تامین اجتماعی در سازمان بازنشستگی افتخار خدمت داشتند ! در خصوص قانون نحوه تاثیر سوابق خدمت غیردولتی در احتساب حقوق بازنشستگی و وظیفه مستمری کارکنان دولت در دستگاه قبلی ایشان به صراحت اشاره شده «که انتقال حق بیمه یا کسور بازنشستگی پرداختی سهم مستخدم و کارفرما به صندوق بازنشستگی مربوط به مستخدم در حالات بازنشستگی و وظیفه از کارافتادگی صرفا در تعیین حقوق با مستمری بازنشستگی و وظیفه قابل احتساب است مشروط بر آن که مستخدمان مزبور (در حالت بازنشستگی) دارای ۲۰‌سال سابقه خدمت دولتی باشند.» حال این سوال مطرح است که چرا ایشان در دوران تصدی خود در سازمان بازنشستگی چنین تفسیر غیرقانونی در خصوص برخورداری متقاضیان بازنشستگی انجام نداده‌اند. آیا در این سازمان کارشناس حقوقی وجود نداشت یا اینکه کارشناس مورد نظر پیدا نشد.

۵ - در پاسخ سازمان، توصیه شده بود که اینجانب شایسته بود قبل از انتشار مقاله یادشده، اطلاعات لازم را از سازمان کسب می‌کردم در این رابطه باید اضافه کنم اینجانب پس از انتشار مصوبه هیات‌مدیره و ایجاد نگرانی در میان بیمه شدگان با یکی از مشاوران سازمان تماس حاصل کردم و جویای جایگاه قانونی این مصوبه شدم و وی زمانی را برای بررسی و پاسخ تعیین کردند، از این رو، به‌نظر می‌رسد اطلاع ندادن وی نیز ناشی از دوگانگی و اختلاف‌نظر شدید بین کارشناسان سازمان میان واقعیت‌ها و خواسته‌های دستوری بوده است، اما آنچه که مسوولیت و رسالت فراموش شده سازمان تامین اجتماعی را در دو ساله اخیر سنگین کرده است. اطلاع‌رسانی غیرصحیح و شفاف در خصوص مهم‌ترین چالش‌ها و مسائل سازمان تامین اجتماعی است؛ چرا که بزرگ‌ترین رسالت سازمان‌های بیمه‌ای، شفاف‌سازی و اعتماد‌سازی بین بیمه‌شدگان است. انتظار دارد سازمان تامین اجتماعی هر چه سریع‌تر حداقل مصوبات هیات‌مدیره را در ۲‌ساله اخیر انتشار دهد تا برای جامعه بیمه‌شدگان و علمی کشور بسیاری از واقعیت‌ها و تصمیمات غیر کارشناسی آشکار شود. در پایان بار دیگر به مدیریت عالی سازمان توصیه می‌کنم که این پست و مقام‌ها رفتنی است و خود در این دو ساله شاهد فراز و فرودهایی حداقل در این سازمان بوده‌اید. بنابراین آنچه جاودان خواهد ماند خدمت صادقانه به بیمه شدگان و پاسداری و صیانت جوانمردانه از حقوق آنها است.