نگاه
وظیفه اخلاقی کشورهای غنی در قبال حفاظت از جو زمین
چگونه میتوان از فاجعه در جو زمین جلوگیری کرد؟ کشورها در چه موارد مشخصی میتوانند برای کاهش تولید دیاکسید کربن با هم به توافق برسند؟ اینها پرسشهای اصلی مورد بحث در اجلاس جهانی حفاظت از جو زمین بودند. سازمانهای غیردولتی در حاشیه برگزاری اجلاس بالی انتقاد کردند و گفتند که کشورهای صنعتی باید هنوز هم همت بیشتری از خود نشان دهند، از جمله برای تعیین اهدافشان هم به وضعیت کشورهای در حال رشد توجه بیشتری داشته باشند.
مسوولیت کشورهای صنعتی
«کشورهای صنعتی ثروتمند باید پول بیشتری در اختیار بگذارند تا کشورهای فقیر جهان بتوانند با پیامدهای تغییر جو زمین کنار بیایند». این درخواستی بود که سازمان جهانی کمکرسانی اوکسفام در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد در باره جو زمین در بالی مطرح کرد. در گزارشی که اوکسفام منتشر کرده است، میخوانیم که کمک مالیای که تاکنون بر سر آن توافق شده اهانتآمیز است. به گفته کیت راورث، کارشناس جو زمین در سازمان اوکسفام، کشورهای فقیر بیشترین صدمه را از تغییرات جوی میبینند، تغییراتی که باعث آن کشورهای صنعتی هستند.
کیت راورث میگوید: «کشورهای فقیر بسیار آسیبپذیرند. این کشورها از توفان، سیل و خشکی بیشتر رنج میبرند. ماهیگیری و کشاورزی آنها صدمه میبیند. کشورهایی که بیشترین آسیب را دیدهاند، فقیرترین کشورهای جهان هم هستند و وسیلهای در اختیار ندارند تا از پس این مشکلها برآیند. کشورهای صنعتی سالها دی اکسید کربن تولید کردهاند و در عین حال ثروتمند شدهاند. این وظیفهای اخلاقی است که حتی در کنوانسیون جو زمین هم درج شده است که کشورهای ثروتمند باید به کشورهای فقیر کمک کنند تا بتوانند با واقعیت جدید کنار بیایند».
کمکی معادل هزینه کرم ضدآفتاب آمریکاییها
کیت راورث میگوید پولی که تا کنون در اختیار کشورهای در حال رشد قرار گرفته است تا خود را با تغییرات جوی تطبیق دهند به هیچ وجه کافی نیست. به گفته این کارشناس چنین تطبیقی هر سال دست کم ۵۰میلیارد دلار هزینه برمیدارد.
کیت راورث در این مورد توضیح میدهد: «کشورهای در حال رشد تنها برای تطبیق فوری با پیامدهای تغییر جو نیاز به دست کم یک تا دومیلیارد دلار دارند. کشورهای غنی تاکنون ۶۷میلیون دلار را آماده کردهاند. این پولی است که در آمریکا مردم در یک ماه فقط برای کرم های ضدآفتاب خرج میکنند. چطور ممکن است که با چنین مقدار پولی همه کشورهای در حال رشد بتوانند با پیامدهای تغییر جو مقابله کنند؟»
ارسال نظر