جامعه اطلاعاتی آمریکا آخر هفته پس از انتقاد محافظه کاران از گزارش اخیر سیا در مورد برنامه هسته‌ای ایران و اعلامیه وزارت دادگستری آمریکا در مورد انجام تحقیقاتی در زمینه انهدام نوارهای ویدئویی این آژانس اطلاعاتی که بازجویی‌ها از مظنونین ترور را نشان می‌دادند، از دو جبهه مورد حمله قرار گرفت. سرویس‌های اطلاعاتی همچنان می‌کوشند در پی افتضاحی که در مورد ادعای برخورداری رژیم صدام‌حسین از سلاح‌های کشتار جمعی به بار آوردند و توجیه اصلی برای تجاوز تحت رهبری آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳‌ شد، حیثیت و اعتبار خود را به دست آورند.

خبرگزاری فرانسه نوشت: پس از ماه‌ها لفاظی‌های خصمانه از جانب جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا و دیک چنی، معاون وی در مورد تهدید برنامه هسته‌ای ایران، آژانس‌های اطلاعاتی روز دوشنبه با «اطمینان بالا» از توقف برنامه تسلیحات هسته‌ای مخفیانه ایران در سال ۲۰۰۳‌در مواجهه با فشارهای بین‌المللی خبر دادند.

خبرگزاری فرانسه افزود: ارزیابی برآورد اطلاعاتی ملی، برداشت‌های قبلی در سیاست‌گذاری آمریکا را در مورد تلاش ایران برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای، بدون توجه به درخواست‌های بین‌المللی یا تحریم‌ها تغییر داد.

دموکرات‌های کنگره که گفته‌اند اعضای دولت بوش در مورد تهدید ایران اغراق کرده‌اند، اکنون در مقابل منتقدان محافظه کار جمهوریخواه که اظهار کرده‌اند در این گزارش تهدید ایران دست کم گرفته شده است‌، عقب‌نشینی کردند.

سردمدار منتقدین گزارش

جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل بود که در این هفته طی تفسیری نوشت: برآورد اطلاعاتی ملی از جنبه داخلی ضدونقیض بوده و به حد کافی قوی نیست.

خبرگزاری فرانسه نوشت: وی(بولتون) همچنین هشدار داد که رژیم تهران ممکن است برای انحراف جهانیان اطلاعات غلط داده باشد و گفت: خطر ارائه اطلاعات نادرست توسط ایران واقعی است.

یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا روز شنبه در یک بیانیه نامعمول به انتقادات پاسخ داد.

دونالد کر، معاون اول مدیر سازمان اطلاعات ملی گفت‌: وظیفه جامعه اطلاعاتی تولید تجزیه و تحلیل‌های درست و عینی از محل است .

وی در یک بیانیه مختصر افزود: ما نسبت به مهارت‌های بارز خود در تجزیه و تحلیل و نتیجه‌گیری‌های ناشی از آن اعتماد داریم.

همچنین در روز شنبه‌، وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد که به تحقیقاتی در مورد دفتر دیده‌بان داخلی آژانس اطلاعاتی مرکزی برای مشخص کردن نیاز به تحقیقات کامل در مورد نوارهای بازجویی منهدم شده، دست خواهد زد.

مایک هایدن، مدیر سیا در بیانیه‌ای با تصریح اینکه «من از این تحقیقات استقبال خواهم کرد»، افزود: این آژانس با ماموران تحقیق همکاری کامل خواهد کرد.

هایدن در ماه مه ۲۰۰۶‌جانشین پورتر گاس شد که از سپتامبر ‌۲۰۰۴‌ ریاست سیا را به عهده داشت.

قانونگذاران دموکرات ادعا می‌کنند که مخفی‌سازی مدارک مربوط به بدرفتاری و شکنجه مظنونین ترور بنا بر تصمیم قبلی صورت گرفته است.

سناتور تد کندی و دیگر دموکرات‌ها گفتند‌: انجام تحقیقات در مورد تشخیص نقض قانون توسط سیا از طریق انهدام نوارها در سال ۲۰۰۵‌ زمانی که کنگره در حال تحقیق در مورد اعمال شکنجه بود‌، ضروری به نظر می‌رسد.

کودتا علیه بوش

سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل گفت: گزارش اخیر نهادهای اطلاعاتی آمریکا درباره توان اتمی ایران به مثابه کودتایی علیه سیاست‌های «جورج بوش» محسوب می‌شود.

جان بولتون در گفت‌وگو با هفته‌نامه آلمانی اشپیگل افزود: سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا با این اقدام خود، کودتایی را علیه سیاست‌های بوش درباره ایران انجام دادند و به این ترتیب نارضایتی خود را از اقدامات وی ابراز کردند.

بولتون که از مشاوران نزدیک بوش به شمار می‌رفت و تا چندی پیش نیز سمت معاونت وزارت امور خارجه آمریکا را برعهده داشت، پیش از این هم از انتشار گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا مبنی‌بر اشتباه بودن سیاست واشنگتن در قبال برنامه‌های هسته‌ای ایران به شدت انتقاد کرده بود.

میراثی برای دموکرات‌ها

مشاور سابق وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، درباره گزارش NIE درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، با تاکید بر اینکه گزینه نظامی دیگر توجیهی ندارد، اعلام کرد: بوش می‌خواهد توپ مساله هسته‌ای ایران را تا پایان دوره ریاست جمهوری در دست خود نگه دارد و سپس به جانشین خود پاس دهد.

سوزان مالونی، مشاور سابق کاندولیزا رایس در امور خاورمیانه که در حال حاضر از کارشناسان مسائل ایران در انستیتو بروکینگز واشنگتن است، در گفت‌وگو با پایگاه خبری مجله «فوکوس»، تصریح کرد‌: من به بوش توصیه می‌کنم که با ایران وارد مذاکره مستقیم شود؛ دیپلماسی تنها گزینه منحصر به فرد برای حل مساله هسته‌ای ایران است‌.

وی در ادامه درباره رویکرد بوش که به مذاکره مستقیم با تهران فکر نمی‌کند، اظهار کرد: چنین رویه‌ای برای سیاست ما مفید نیست؛ من می‌ترسم که ما در آینده نه از طرف آمریکا و نه از طرف ایران سیگنال‌های مثبتی را دریافت نکنیم.

مالونی درباره لجاجت بوش در پیشبرد سیاست‌های یک‌جانبه خود درباره مساله هسته‌ای ایران اظهار کرد: این طور به نظر می رسد که بوش تصمیم دارد تا پایان دوران ریاست جمهوری‌اش، توپ مساله هسته‌ای ایران را در دست خود نگه دارد و سپس آن را به جانشین خود پاس دهد.