حفاظت از محیطزیست در خدمت ایجاد اشتغال
بسیاری از شرکتها با این توجیه که حفاظت از محیط زیست، نابودکننده اشتغال است، اعتنایی به آن نمیکنند. این توجیه تا حدودی درست است، ولی از طرف دیگر فنآوریهای بیخطر برای محیط زیست ایجادگر شمار زیادی فرصتهای شغلی هستند. تاسیسات تولید انرژی از مواد طبیعی و گیاهی در آلمان
برنامه حفظ محیط زیست سازمان ملل متحد نیز که در همایش بالی ارائه شد، به این موضوع اشاره کرده است. بر این اساس حفاظت از محیط زیست، نه تنها باعث ایجاد هزینههای اضافی نمیشود؛ بلکه فرصتهای شغلی نیز ایجاد میکند. به گفته یانوس پاستسور، مدیر برنامه حفظ محیط زیست سازمان ملل در همایش بالی، در حوزه محیط زیست، تنها در ایالات متحده، طی دو سال گذشته بیش از ۵میلیون فرصت شغلی ایجاد شده است و اروپا نیز در این مورد ظرفیت قابل توجهی دارد.
یانوس پاستسور در این باره میگوید: «در سال ۲۰۲۰ آلمان در بخش محیط زیست شاغلانی بسیار بیشتری نسبت به صنعت خودروسازی خواهد داشت. در تمام اروپا بهینهسازی مصرف انرژی به میزان ۲۰درصد، میتواند حدود یکمیلیون فرصت شغلی ایجاد کند.
بخش حفاظت از محیط زیست سازمان ملل و سازمان بینالمللی کار (آی.ال.او) همواره هیاتهای حاضر در همایش بالی را به فراهم آوردن زمینههایی برای رشد اقتصادی سازگار با محیط زیست فراخواندهاند. به گفته پتر پوشن، از سازمان بینالمللی کار، پیشنیاز چنین رویکردهایی، علاقهمندی دولتها به این مساله و توافقنامهای در زمینه کاهش پخش و نشر گازهای گلخانهای است. پوشن سپس میافزاید: «نگرانی از این امر که حفاظتهای اقلیمی از بین رفتن فرصتهای شغلی را در پی دارد، کاملا بیدلیل است. برعکس تدابیری از این دست برای حفظ محیط زیست، فرصت بزرگی برای اشتغالزایی به همراه خواهند داشت. این مشاغل که با عنوان شغلهای سبز شناخته میشوند، نه تنها ترازنامه اقتصاد در حفاظت از اقلیم زمین را مثبتتر میکنند؛ بلکه باعث میشوند که حراست از جو زمین با توسعه اقتصادی نیز دمسازی پیدا کند؛ امری که به ویژه برای کشورهایی حائز اهمیت است که تازه گام در راه توسعه و رفاه گذاشتهاند.» به این ترتیب، آن چنان که مقام وابسته به سازمان بینالمللی کار هم تاکید دارد، حفاظت از اقلیم زمین در خدمت مبارزه با بیکاری قرار میگیرد؛ زیرا سرمایهگذاری در تدابیر مربوط به حفاظت از اقلیم زمین و محیط زیست، نهتنها به سود شرکتها و اقشار متوسط است، بلکه فرصتهایی برای افزایش درآمد آنهایی ایجاد میکند که امروز در زیر خط فقر و با درآمدی کمتر از روزی یک دلار روزگار میگذرانند.
اگر این افکار به توافقنامه حفاظتهای اقلیمی و برنامه سالهای پس از ۲۰۱۲ راه یابند، سود و حاصلی دوگانه به بار خواهد آمد و جهان هم مجبور نیست که یک بار برای سازگاری با تحولات اقلیمی و یک بار هم برای مبارزه با فقر هزینه بپردازد؛ اما در عین حال باید به کسانی که ممکن است شغل خود را به دنبال اجرای تدابیر لازم برای حفاظت اقلیمی از دست بدهند، کمک کرد. بخش حفظ محیط زیست سازمان ملل، سازمان بینالمللی کار و مجمع بینالمللی اتحادیههای کارگری اعلام کردهاند که برنامههای مشترکی برای کمک به شاغلانی که مشمول چنین مواردی میشوند، در دست تهیه دارند.
ارسال نظر