نزاع داخلی آمریکایی‌ها باعث شد گزارش آژانس‌های جاسوسی زودتر منتشر شود

عکس: ایرنا

وزیر امور خارجه:

به عقلای آمریکا کمک می‌کنیم

وزیر امور خارجه دیروز در مراسم بررسی روند طی شده پرونده هسته‌ای‌جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه امیرکبیر، در پاسخ به سوالی درباره گزارش اخیر‌سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، ۷۰‌درصد مطالب مندرج در این گزارش را منطبق با واقعیات دانست و اظهار کرد: اظهاراتی که از سوی افراد مختلف و مقام‌های آژانس در این باره شده بیانگر این نکته است که این اطلاعات گزارش آژانس درباره فعالیت‌های ایران را تایید می‌کند.

وی با بیان اینکه تایید اطلاعات گزارش آژانس از سوی گزارش‌سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا علامت بسیار خوبی مبنی بر لزوم تداوم همکاری ایران با دیده‌بان هسته‌ای‌سازمان ملل است، افزود: فکر می‌کنیم که کشورهای طرف این پرونده اگر به هر انگیزه‌ای به این حد از اغنا رسیده‌اند که معتقدند باید از این فضا استفاده شود، ما نیز اعلام کرده‌ایم که از آن استقبال می‌کنیم.

وزیر خارجه ادامه داد: بر اساس مساله مزبور ما این آمادگی را داریم که در ادامه فعالیت‌های قانونی خود با کشورهایی که بحث‌هایی پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای ایران دارند، از راهکارهایی که مشکل آنها را حل می‌کند، وارد گفت‌وگو شویم.

متکی تاکید کرد: فکر می‌کنم که گزارش آژانس باید در آمریکا رویکردی مبتنی بر واقع بینی و گردشی به سوی تصحیح سیاست‌های واشنگتن در خصوص ایران را فراهم کند و چنانچه تتمه عقلای آمریکا دراین چارچوب تصمیم عاقلانه‌ای بگیرند، ما هم آمادگی داریم که به آنها کمک کنیم.

وی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان در خصوص مواضع دوگانه روسیه در مواجهه با مساله هسته‌ای ایران به‌ویژه موضوع نیروگاه اتمی بوشهر افزود: در گفت‌وگوهای دو جانبه گلایه‌مندی‌هایی را به همسایه روسی خود گفته‌ایم و دولت روسیه به برداشتن آخرین گام در تکمیل این نیروگاه مصمم است و امیدواریم که هر چه زودتر این تعهدی که ما به عملی شدن آن باور داریم، اجرا کند.

متکی ادامه داد: در خصوص نیروگاه بوشهر علی رغم اینکه روسیه به اتمام این پروژه متعهد بوده و بعضا کار به دلایل فنی با تاخیرهایی مواجهه شده است، ما طی دو سال گذشته به طور جدی پیگیری این موضوع بوده‌ایم و به آنها اعلام کرده‌ایم که چنانچه تعهداتشان عملی نشود، چه تصویری در افکار عمومی جامعه ما ایجاد خواهد شد.

وی در ارزیابی موضع روسیه در بحث هسته‌ای کشورمان گفت: در مجموع کشورهای ۱+ ۵ موضع روسیه تخریبی نبود، بلکه در حد توانمندی و مانور آن کشور‌سازنده نیز بوده و البته این تمام خواست ما نبوده است.

متکی درباره برنامه‌ هسته‌ای تصریح کرد: این پروژه یک پروژه حزبی یا مال این دولت و متعلق به آن دولت نیست، بلکه پروژه‌ای ملی و متعلق به کل کشور است.

وزیر خارجه در پاسخ به سوالی درباره مقایسه عملکرد دولت‌های پیشین در موضع هسته‌ای، اشتراک در استراتژی را خط مشترک دولت گذشته و دولت نهم دانست و با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در باره عملکرد هسته‌ای دولت هشتم افزود: زیباترین توصیف دراین خصوص این بوده که ایشان فرمودند ما در آن مقطع رویکردی را اتخاذ کردیم، می‌توانستید از آن طریق به حقوقتان برسید و این کلام قطعا واقع‌بینانه‌ترین برخورد با این مساله است. وی با اشاره به سیاست دولت نهم در عرصه خارجی که از آن به عنوان «سیاست تهاجمی نرم‌افزارانه» یاد کرد، ادامه داد: ما با این سیاست در دنیا این باور را ایجاد کردیم که در این دوره جدید پافشاری‌جمهوری اسلامی ایران بر حقوق حقه خود جدی بوده است. متکی با اشاره به تحولات موضوع هسته‌ای کشورمان در ماه‌های پایانی دولت هشتم گفت: در تیر ۸۴، بعد از مدت‌ها اعتماد‌سازی اروپایی‌ها یک بسته پیشنهادی به ما دادند که واقعا پوچ بود. خواسته اصلی بسته پیشنهادی این بود که ایران غنی‌سازی را به طور کامل کنار بگذارد.

وی افزود: در ماه‌های پایانی دولت آقای خاتمی، تصمیم بر این شد که اصفهان از تعلیق خارج شود، دولت جدید کارش را با این شرایط آغاز کرد. بلافاصله در شورای حکام علیه ما بیانیه دادند؛ ما هم تعلیق نطنز را برداشتیم. ما در طول سال‌های اخیر همواره به طور منطقی و صادقانه برخورد کردیم؛ اما غربی‌ها به این تحلیل رسیده بودند که اگر پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع دهند، ایران به هم خواهد ریخت؛ اما دیدیم که این گونه نشد.

متکی گفت: ما هیچ‌گاه به دنبال رفتن پرونده به شورای امنیت نبوده‌ایم. وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: دلیل اینکه آنها نتوانستند‌جمهوری اسلامی را بشکنند، حقانیت ایران و قانونمند بودن فعالیت‌های هسته‌ای ما بود.

وی در باره گزارش سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا گفت: این گزارش در ژانویه سال‌جاری آماده شده بود و رییس‌جمهوری آمریکا از ماه‌ها قبل از آن مطلع بود؛ اما درگیری بین جناح جنگ طلب و مخالفانشان باعث شد که این گزارش در زمان فعلی منتشر شود. وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: برخی‌ها گمان می‌کنند ما از این گزارش ذوق زده شده‌ایم؛ در حالی که این طور نیست.

وزیر امور خارجه از اعتراض تهران به سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در پی گزارش سازمان‌های جاسوسی آمریکا از ایران خبر داد و گفت : آمریکا در این گزارش رسما به جاسوسی در ایران اعتراف کرده است.

متکی افزود: بخشی از دم خروس در همین گزارش بیرون افتاد. آنها گفتند که ما از طریق ماهواره‌ها به این اطلاعات دست پیدا کردیم. ما در همان روزی که این گزارش بیرون آمد، به سفارت سوئیس اعتراض کردیم که این کشوری که شما حفاظت از منافع آن را بر عهده دارید، علنا به کار جاسوسی اعتراف کرده، معنی این کار چیست؟

دانشجویی سوال کرد آیا چیزهای دیگر غیر از موضوع هسته‌ای، حق مسلم ایران نیست و آیا تنها راه هسته‌ای شدن سیاست تهاجمی دولت است که وی پاسخ داد: دیپلماسی امر بسیطی است. شما باید آن را رصد کنید و شرایط روز را تحلیل کنید و متناسب با آن رویکردها را انتخاب کنید.‌ جمهوری اسلامی رویکردهای مختلفی را تاکنون اتخاذ کرده است، ما همیشه باید ایستادگی و تدبیر و صلابت داشته باشیم.

متکی خاطرنشان کرد: مطمئن باشید اگر ما ایستادگی نکنیم، آنها هجمه‌هایشان را بیشتر خواهند کرد. شما مسوولان کشور را در حد خودتان دلسوز برای کشور بدانید. اگر در دیپلماسی طرف مقابل احساس کند مرعوب شده‌اید و آمادگی برای تسلیم شدن دارید، آنقدر جلو می‌آیند تا تمام داشته‌های شما را بگیرند. وزیر امورخارجه تصریح کرد: نباید تصور شود که جمهوری اسلامی ماجرا جویی می‌کند، ما فقط به دنبال حقوق خود هستیم. وزیر امورخارجه ادامه داد: من روز پنجشنبه در یک نشست غیررسمی با سفرای اروپایی به آنها گفتم که ایران همیشه به تعهدات خود در برابر اروپایی‌ها عمل کرده است؛ اما اروپایی‌ها همیشه در مقاطع خاص و حساس به تعهداتشان عمل نکرده‌اند.