لیلا لطفی- هواپیماهای توپولوف ۲۰۴ اردیبهشت‌ ۸۸ وارد ایران می‌شوند. به گفته رییس سازمان هواپیمایی کشوری قرار است تا پانزده روز آینده مشکل بانکی پرداخت منابع از سوی ایران به روسیه برطرف شود. با گشایش اعتبار و ارائه پیش‌پرداخت از سوی ایران پیش‌بینی شده بود ۱۸ ماه بعد روسیه هواپیماها را تحویل دهد. حدود یک‌ماه پیش قرارداد خرید ۵ فروند توپولوف بین ایران و روسیه ۲۰۴ بسته شد. این قرارداد در حضور وزرای راه و ترابری ایران و حمل‌ونقل روسیه بین شرکت‌های ایران ایرتور و ایلوشین امضا شد.

ارزش هواپیماهای خریداری شده در قرارداد ۱۰۰میلیون دلار ذکر شده است؛ ولی تاکنون به دلیل اینکه گشایش اعتبار اتفاق نیفتاده، ایران ایرتور نتوانسته است اولین پیش‌پرداخت را تحویل طرف روسی دهد. چند روز پیش برای حل این مشکل حسین خانلری به دیدن طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی رفته بود و خواهان برطرف شدن مشکل یاد شده شد. در این دیدار نیز به گفته خانلری، مظاهری قول مساعد داد تا پانزده روز آینده این مشکل حل شود. پیش‌بینی می‌شود شرکت ایران ایرتور با باز شدن خط اعتباری موردنظر، ۲۵درصد از کل ارزش هواپیماها را پرداخت کند. ارزش هر هواپیما حدود ۳۰ تا ۳۵میلیون دلار برآورد شده است.

دنیای‌اقتصاد در گفت‌وگو با حسین خانلری، رییس سازمان هواپیمایی درباره اثرات تحریم به خرید هواپیماهای روسی، روند اصلاح ساختارها، بحث آزادسازی قیمت بلیت و تاخیر هواپیماها و ضعف مدیریت سازمان و شرکت‌های هواپیمایی صحبت کرد.

با روس‌ها به توافق رسیده‌ایم

با نگاهی به گذشته خرید هواپیما از سوی شرکت‌های هواپیمایی ایرانی و حتی سازمان هواپیمایی کشوری پیش‌بینی می‌شود قرارداد خرید هواپیماهای روسی ناکام بماند. پیش‌بینی می‌شود روس‌ها به رغم دریافت پیش‌پرداخت هواپیماها و همچنین وعده‌هایی که دادند همانند چین در زمان تحویل انصراف بدهند.

البته خانلری این‌گونه نمی‌اندیشد. او می‌گوید: بعید می‌دانم روس‌ها از تحویل هواپیما انصراف بدهند. زیرا مدت‌ها است ایران با روس‌ها در مورد خرید هواپیماهای توپولوف به نتیجه مثبت رسیده است. پیش از این قرارداد، ایران هواپیماهای توپولوف خریداری کرده است.

او در ادامه می‌افزاید: در هر قراردادی سعی دو طرف احترام متقابل است، در نتیجه هر دو خود را ملزم به اجرای مفاد قرارداد می‌دانند.

تا پایان سال ۸۷ هما را واگذار می‌کنیم

با تصویب مصوبه‌ای در خصوص واگذاری سهام شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، این شرکت باید سال ۸۷ واگذار شود. درخصوص روند اجرای این مصوبه خانلری می‌گوید: وزارت راه و ترابری سازمان هواپیمایی و شرکت‌ها تلاش می‌کنند سازوکارهای واگذاری را فراهم کنند، زیرا آنچه مدنظر سازمان و شرکت‌ هما است اجرای مفاد اصل۴۴ است. خانلری در ادامه توضیحی نداد روند اصلاح ساختارها به کجا رسیده اما امیدوار بود که پایان سال ۸۷ واگذاری سهام اتفاق بیفتد.

زمان برای آزادسازی مناسب نیست

آزاد نبودن قیمت بلیت هواپیما از دید کارشناسان یکی از عوامل تاثیرگذار بر زیان‌ده بودن شرکت‌های هواپیمایی و ارائه ضعیف خدمات به مسافران به‌شمار می‌آید. خانلری در پاسخ به اینکه آیا سازمان به دنبال آزادسازی نرخ خدمات شرکت‌های هواپیمایی است؟ می‌گوید: این موضوع از دید مردم قابل قبول نیست. میزان خدماتی که شرکت‌های هواپیمایی می‌دهند در حدی نیست تا قیمت‌ها آزاد شود.

رییس سازمان هواپیمایی می‌افزاید: هر زمان شرکت‌ها بتوانند خدمات خود را افزایش دهند و به لحاظ کیفی تقویت کنند، می‌توانند قیمت‌های خود را آزاد کنند زیرا آن زمان مردم حاضرند برای سفر با هواپیما هزینه بیشتری بپردازند.

تاخیرها به عوامل مختلفی وابسته است

برخی نمایندگان مجلس معتقدند تحریم ایران برای مدیران دولتی و خصوصی مفری برای توجیه عملکرد ضعیفشان است. عضو هیات‌رییسه کمیسیون عمران و نماینده مردم ایلام از این دست نمایندگان است که معتقد است تاخیرپردازها و ارائه خدمات پایین در هواپیماها نتیجه مدیریت ضعیف است.

خانلری در پاسخ به این دیدگاه می‌گوید: باید تاخیرپروازها و شیوه ارائه خدمات شرکت‌های هواپیمایی را در یک مجموعه دید تحریم، شیوه مدیریت و منابع موجود عواملی هستند که بر تاخیر پروازها و ارائه سایر خدمات تاثیر می‌گذارند. درنتیجه نمی‌توان به تنهایی بر ضعف مدیریت شرکت‌های هواپیمایی تاکید کرد.

ظرفیت فرودگاه کیش بیش‌از ۲میلیون مسافر است

ظرفیت فعلی پذیرش مسافر در فرودگاه بین‌المللی کیش سالانه بیش از دو‌میلیون مسافر است.

بشیر خلیلی مدیرعامل شرکت توسعه بندر و فرودگاه درکیش در حاشیه بازدید خبرنگاران اعزامی از تهران به کیش، درباره امکانات فرودگاه بین‌المللی کیش، گفت: به منظور افزایش ظرفیت پذیرش مسافر توسعه فرودگاه کیش در دست اقدام است و از سال آینده عملیات پایانه جدیدی در این فرودگاه آغاز می‌شود.

او از بهره‌برداری از باند شمالی فرودگاه بین‌المللی کیش تا یک ماه آینده خبر داد و گفت: با افتتاح این باند بلافاصله مرمت و بازسازی باند جنوبی فرودگاه کیش آغاز خواهد شد.

خلیلی یادآور شد: عملیات اجرایی ساخت پایگاه سوخت رسانی فرودگاه بین‌المللی کیش از روز دهم آبان ماه آغاز شده زیرا با توجه به تردد هوایی زیاد در این فرودگاه، ذخیره سوخت در مخازن یکی از برنامه‌های توسعه فرودگاه است.