علل افزایش تورم به روایت بانک مرکزی
دنیای اقتصاد- چند روز پس از هشدار طهماسب مظاهری، رییسکل بانک مرکزی در مورد رشد فزاینده نقدینگی، بانک مرکزی در گزارشی، ۶دلیل را علت افزایش سطح عمومی قیمتها در ماههای اخیر اعلام کرد؛ نرخ تورم از ۸/۱۲درصد در فروردین به ۸/۱۵درصد در یکسال منتهی به شهریورماه افزایش یافتهاست. از سوی بانک مرکزی اعلام شد
۶دلیل افزایش سطح عمومی قیمتها در ماههای اخیر
دنیای اقتصاد- چند روز پس از هشدار طهماسب مظاهری، رییسکل بانک مرکزی در مورد رشد فزاینده نقدینگی و استمداد وی از مردم و همه کسانی که به اقتصاد کشور علاقهمند هستند، برای کنترل آن، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در گزارشی، ۶دلیل را علت افزایش سطح عمومی قیمتها در ماههای اخیر اعلام کرده و به بررسی شواهد و دلایل افزایش سطح عمومی قیمتها، تغییرات شاخص بهای گروههای اصلی تشکیلدهنده CPI (شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی)، تحولات اداری و قیمتهای نسبی پرداخته است. متوسط قیمت کالاها و خدمات مصرفی در شهریورماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن به ۸/۱۵درصد رسید.براساس گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم یا متوسط قیمت کالاها و خدمات مصرفی در فروردینماه امسال ۸/۱۲درصد، اردیبهشتماه ۶/۱۳درصد، خردادماه ۲/۱۴درصد، تیرماه ۸/۱۴درصد و در پایان مردادماه امسال به ۴/۱۵درصد رسیده بود.
گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی حاکی است، رشد بالای نقدینگی طی سالهای اخیر بهخصوص سالهای ۸۴ و ۸۵ به میزان ۲/۳۴درصد و ۴/۳۹درصد، جذب نشدن این نقدینگی توسط سایر بازارها مانند بازار طلا، سکه، ارز، خودرو و تلفن همراه طی سالهای اخیر و حتی خروج نقدینگی از این بازارها، تداوم رکود در بازار سرمایه و خروج نقدینگی از این بازار طی سالهای ۸۳ تا ۸۵ و نیز طولانی شدن و تعمیق دوره رکود سالهای ۸۱ تا ۸۴ و رشد کمتر شاخص بهای مسکن از رشد شاخص کل CPI طی سالهای مذکور از جمله مهمترین عوامل افزایش سطح عمومی قیمتها است.
به گزارش بانک مرکزی، گسترش فعالیت موسسات اعتباری غیربانکی فاقد مجوز از بانک مرکزی و صندوقهای قرضالحسنه در چند سال اخیر نیز از جمله دلایل افزایش سطح عمومی قیمتها و بروز تورم بوده است.
در این گزارش، افزایش ناگهانی و شدید قیمت نهادهای تولید مسکن به ویژه فولاد، سیمان، دستمزد و مجوزهای قانونی در سال ۸۵ و ۸۶ از دیگر عوامل موثر در نرخ رشد قیمتها اعلام شده است.این گزارش بانک مرکزی میافزاید: شواهد افزایش سطح عمومی قیمتها در ماههای اخیر حاکی از آن است که رشد شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی که از آن به عنوان نرخ تورم یاد میشود، از خرداد ماه سال ۸۴ روند نزولی داشت و تا تیرماه سال گذشته ادامه یافت و در خرداد و تیرماه سال گذشته نیز به حداقل میزان خود طی چند سال اخیر رسید.
اما این نرخ از مردادماه سال ۸۵ همواره روند افزایشی داشته و در مردادماه همان سال به ۴/۱۵درصد بالغ گردید که بالاترین میزان طی دو سال اخیر است. نرخ رشد نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مردادماه جاری به ۳/۱۷درصد رسید که بالاترین نرخ رشد این شاخص در چند ماه اخیر است.
در پایان این گزارش بانک مرکزی آمده است: در یک سال اخیر یعنی فاصله زمانی مرداد ۸۵ تا مرداد ۸۶، رشد شاخص بهای گروههای مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها و خوراکیها و آشامیدنیها بیشترین سهم را در افزایش شاخص کل داشته است.
ارسال نظر