انتقاد از سیاست‌های اقتصادی و فرهنگی دولت نهم

دنیای اقتصاد - دهمین کنگره حزب مشارکت روز گذشته در شرایطی در مجتمع فرهنگی امیرالمومنین برگزار شد که به گفته رییس برگزاری این کنگره «دستگاه‌های دولتی در امر برگزاری کنگره سنگ‌اندازی کردند.» حزب مشارکت اجازه برگزاری دهمین کنگره حزب در محل قبلی «اریکه ایرانیان» را نیافت و به گفته حسین کاشفی به دلیل برخی فشارها ناچار شدند، کنگره را در محل مجتمع فرهنگی امیرالمومنین که فضای کوچک‌تری نسبت به محل نشست قبلی داشت، برگزار کنند. به دلیل کوچک بودن سالن و ازدیاد جمعیت هم بسیاری از حضار جایی برای نشستن پیدا نکردند و به اجبار ایستاده، سخنرانی دبیر کل را شنیدند.

مهمترین موضوع دهمین کنگره حزب مشارکت بررسی وضعیت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور طی دو سال اخیر بود. محسن میردامادی دبیرکل حزب مشارکت در مراسم افتتاحیه کنگره با اشاره به ۱۰سال فعالیت مستمر و فراگیر حزب در شرایط پرفراز و نشیب سیاسی ایران تاکید کرد: «از زمانی که اکثریت پارلمان را در اختیار داشتیم تا امروز که حزب از داشتن رسانه و تریبون ارتباط با افکار جمعی محروم است و حتی برای برگزاری کنگره سالانه خود تحت بیشترین فشارها است و همه راه‌های تامین منابع مالی آن مسدود می‌شود، امید به رویش و رشد نهادهای مدنی و سازمان‌‌یابی فرزندان انقلاب اسلامی و اصلاح‌طلبان مسلمان را در کشور عینیت می‌بخشد.

میردامادی گفت که به برکت ۸ سال حاکمیت نسبی اصلاحات در این مرز و بوم جامعه مدنی آنچنان زمینه و عمقی یافته است که قادر است در برابر این تند بادهای شدید، اما موسمی و گذرا مقاومت کند.

دبیرکل حزب مشارکت افزود: پس از قریب ۳۰‌سال از آن انقلاب پر امید و آرمآنهای والا متاسفانه نباید، نگرانی عمیق خود را از قلب مفاهیم مقدس آن انقلاب پنهان داریم و نگوییم که شاهد فروکاستن «عدالت» این نیاز همیشگی و اولیه همه انسانها به مصادیقی بسیار جزئی و «آزادی » به ابزاری برای تامین مصارف تبلیغات خارجی شده‌ایم، که اگر این جفاها در حق آن آرمانها و مفاهیم را خوب بازشکافی کنیم چیزی جز ظلم در حق دین و ملیت و انقلاب نیست.

وی با اشاره به اینکه ما امروز در شرایطی هستیم که از نظر یکدستی جریان حاکم بر تمامی امور کشور در تاریخ انقلاب اسلامی بی‌نظیر است، گفت: حتی افراد و گروه‌های همسو و خودی‌های جریان غالب نیز درجه‌بندی شده‌اند و میزان نزدیکی آنها به قدرت بر اساس میزان حل آنها در این کانون انحصار تنظیم شده است.

میردامادی افزود: آنچه امروز کشور ما با آن روبرواست، با کمال تأسف زوال جامعه اخلاقی، رواج ظاهرسازی و بی‌انصافی، اضمحلال سرمایه‌های اجتماعی، تخریب بنیان‌های اقتصادی، انزوای ایران در جامعه جهانی با شکل‌گیری تصویری ماجراجو از آن و به طور خلاصه چشم‌اندازی نگران‌کننده و به دور از شاخص‌های امید به آینده است.

وی افزود: از دل رادیکالیسم و تنگ نظری در عرصه بین‌الملل به جای ابتکار عمل انفعال بوجود می‌آید و به جای استفاده از فرصت‌های جدید‌ بین‌المللی، فرصت‌سوزی شکل می‌گیرد و «کمونیسم» که به تعبیر امام راحل به موزه‌های تاریخ سپرده شده بود، محور جدیدی از توجهات جدید بین‌المللی کشور ما می‌شود و معدود دولت‌های کمونیستی برای انعقاد عقد اخوت محوریت می‌یابند.

دبیرکل حزب مشارکت افزود: جامعه ما از یاد نمی‌برد که دولت اصلاحات به‌رغم آنکه ادعای ویژه‌ اقتصادی نداشت، توانست در این وادی موفق‌ترین گام‌های خویش را بر دارد و در سایه سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های مبنایی و درست تحولی در حوزه معیشت عمومی به وجود آورد و به‌رغم همه انتقادها و مقابله‌ها امید به بهبود شاخص‌های اقتصادی و امید به آینده را افزایش داد. مردم ما در آن دوران این امید را داشتند که حداقل با کنترل نقدینگی، مهار تورم، رشد اقتصادی و تسهیلات ارائه شده، امکانی برای اینکه صاحب مسکن شوند، شغلی برای جوانشان ایجاد شود و زندگی آبرومندانه‌ای داشته باشند به وجود آید.

میردامادی تاکید کرد، طبق سند چشم‌‌انداز ۲۰‌ساله، کشورمان می‌توانست به یکی از قطب‌های مهم اقتصادی منطقه تبدیل شود، به شرط آنکه برنامه‌های توسعه و اراده ملت، محور و بنای چرخش امور باشد، نه اقدام‌های مقطعی غیرکارشناسانه و تبلیغات فردی.

دبیرکل حزب مشارکت با بیان اینکه امروز مردم ما در برابر خود سرابی می‌بینند که نه در آن مسکن، نه فرصت و امنیت شغلی و نه توشه‌ای متناسب با رشد تورم وجود دارد و چه بسا در سایه این گسترش فقر، ایمان خود را هم ببازند، افزود: آمارهای اقتصادی منتشر شده به‌خوبی این اضمحلال را نشان می دهد.

وی افزود: به‌رغم هزینه و تزریق حدود ۱۲۰‌میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت و گاز در دو سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ به اقتصاد کشور و بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری‌های پیشین، نرخ رشد اقتصادی کشور در این دو سال ارقام ۴/۵ و ۳/۵درصد گزارش شده است که در مقایسه با نرخ متوسط رشد اقتصادی سالانه حاصل از اجرای برنامه سوم یعنی ۵۵/۵درصد، کاهش نشان می‌دهد و این در حالی است که درآمد حاصل از فروش نفت و گاز در تمام مدت ۵‌سال برنامه سوم معادل ۱۲۰‌میلیارد دلار بوده است.

میردامادی اظهار کرد: شاخص نسبت سرمایه‌گذاری به تولید در سال های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ تفاوت معناداری با سال‌های اجرای برنامه سوم نشان نمی دهد و به عبارتی روشن با وجود بهره‌مندی کشور از این درآمد افسانه‌ای و هزینه آن، اقتصاد ایران همچنان از معضل کمبود سرمایه‌گذاری در پاسخگویی به نیاز اشتغال و انباشت ۳ میلیون نفر بیکار و افزایش فقر رنج می‌برد. دبیرکل جبهه مشارکت به ارائه آمار و ارقام اقتصادی پرداخت و افزود: افزایش نقدینگی ۱۰۰ درصدی ظرف ۲‌سال در حالی که جناح حاکم با تکیه بر سیاست تثبیت قیمت‌ها از هنگام در اختیار گرفتن مجلس هفتم مدعی کنترل و مهار نرخ تورم شده است، نرخ تورم را از ۲/۱۵درصد در سال ۱۳۸۳ پس از یک دوره کوتاه سیر نزولی مجددا در سال ۱۳۸۶ با افزایش مواجه کرده و تا پایان شهریور ماه طبق گزارش بانک مرکزی به ۸/۱۵درصد رسیده است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال حداقل به ۲۰‌درصد برسد. هزینه مسکن که در سبد هزینه‌ خانوارهای ایرانی بیشترین سهم را دارد در دو سال گذشته تا حدود ۱۰۰ درصد افزایش داشته بگونه‌ای که خانه‌دار شدن برای زوج‌های جوان به آرزویی دست نیافتنی بدل شده است.

وی در ادامه سخنانش به بحران مدیریت در کشور اشاره کرد و افزود: حذف تقریبا همه مدیران با تجربه و کار آزموده و یا به کار گرفتن کسانی که اصولا با بینش‌ها و سیاست‌های رسمی همخوانی ندارند، اما به هر دلیل بدون کوچک‌ترین باور و اعتقادی به سلامت و صحت این سیاست‌ها حاضر به همکاری شده‌اند وضعیت استثنایی و اسفناکی را در کشور رقم زده است.

میردامادی افزود: در شرایطی که بحران‌های داخلی و خارجی به‌طور جدی نگران کننده است، برگزاری انتخابات آزاد می‌تواند نقطه عطفی باشد تا آب رفته به جوی بازگردد و به همت این مردم، بحران‌ها پشت سر گذاشته شود و مشکلات همه جاگیر کاهش یابد.

وی در چنین شرایطی، تنها خواست جبهه ‌مشارکت‌ ایران‌ اسلامی از دولت و شورای نگهبان را برگزاری انتخاباتی آزاد و سالم دانست و گفت: در چنین انتخاباتی در چارچوب برنامه‌ها و سیاست‌های ائتلاف اصلاح‌طلبان با تمام توان شرکت خواهد کرد و نتیجه هر چه باشد منشاء خیر و برکت برای ملت و مورد احترام ما خواهد بود.