سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان چگونگی آزادی ۴۸ زائر ایرانی را از دست گروه‌های مسلح در سوریه تشریح کرد. به گزارش ایسنا، رامین مهمانپرست در گفت‌وگو با شبکه العالم در خصوص آزادی زائران ایرانی از دست گروه‌های مسلح در سوریه گفت: با کمک سوریه و کشورهای منطقه تلاش زیادی انجام شد تا این افراد که به هدف زیارت به سوریه رفته بودند، آزاد شوند و به آغوش خانواده‌های‌شان برگردند. وی افزود: ما این اتفاق را در جهت مقابله با یک روش نادرست و غیرانسانی، موضوع همکاری بین ایران و سوریه و کشورهای منطقه می‌دانیم و شاید این اقدام به تلاش‌ها برای حل بحران سوریه و گفت‌وگوهایی که اکنون در حال انجام است به هیچ وجه ارتباطی نداشته باشد.

مهمانپرست تاکید کرد: ربودن انسان‌های بیگناه برای اعمال فشار سیاسی به نظام روش غیر انسانی است و باید به کمک سایر کشورها از اینگونه اقدامات جلوگیری کنیم.

وی با تاکید بر ضرورت دفاع از حقوق مردم سوریه و جلوگیری از صدمه دیدن مردم بیگناه این کشور، اظهار کرد: ما معتقدیم درگیری‌ها باید متوقف شود، زیرا افزایش درگیری‌ها و خشونت‌ها جان مردم را به خطر می‌اندازد و صدمات بیشتری را به مردم سوریه یا اتباع سایرکشورها که درسوریه هستند، وارد می‌کند.

مهمانپرست ادامه داد: باید به آرای مردم سوریه احترام بگذاریم تا سرنوشت خود را خودشان معین کنند؛ بنابراین بهترین شاخص برای احترام به حقوق ملت سوریه، یک انتخابات عادلانه و در شرایط مناسب است که هرجریانی را که بخواهند بتوانند برای آینده انتخاب کنند.

وی تاکید کرد: همه کشورها موظفند شرایطی را فراهم کنند که مردم سوریه در یک انتخابات عادلانه بتوانند نظر خود را بدهند.

سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان گفت: باید جلوی مداخله خارجی را بگیریم و زمینه را برای گفت‌وگوهای ملی فراهم کنیم و به هیچ کشوری اجازه ندهیم به جای ملت سوریه تصمیم بگیرد؛ راهکار حل مشکلات سوریه، سیاسی است و باید در این زمینه همه کمک کنند.

گامی در جهت طرح بشار اسد

مهمانپرست خاطرنشان کرد: شاید بتوانیم آزادی زائران ربوده شده ایرانی در مقابل آزادی تعدادی از افراد دیگر را در جهت راه‌حل پیشنهادی بشار اسد یک گام مثبت ارزیابی کنیم.

مهمانپرست افزود: اسد اعلام کرد یکی از موضوعاتی که برای راه‌حل سیاسی در دستور کار قراردارد، عفو عمومی و آزادی زندانیانی است که دست‌شان به خون مردم سوریه آلوده نشده و از آن جایی که تعداد آزادشدگان از جانب دولت سوریه در همین چارچوب تلقی می‌شدند؛ این اقدام گامی مثبت از سوی بشار اسد برای ایجاد فضایی مناسب برای اجرای طرح پیشنهادی است.

وی ادامه داد: گروگانگیری افراد بیگناه نشان‌دهنده حقانیت و مشروعیت یک جریان مخالف نیست، واتفاقا نشان دهنده آن است که اگر چنین جریان‌هایی بخواهند حاکم شوند حاضرند به هرروشی دست بزنند؛ و همین امر در ذهن مردم به عنوان یک نکته منفی باقی خواهد ماند.

مهمانپرست گفت: آزادی ۴۸ زائر ایرانی در برابر تعدادی از زندانیان به سیاست دولت سوریه برمی‌گردد؛ بشار اسد از این فرصت برای پیشبرد راه‌حل بحران سوریه استفاده و سعی کرد با این همکاری فضای لازم برای اجرای طرح سیاسی وی فراهم شود.

سخنگوی وزارت امورخارجه تاکید کرد: این اقدام فرصتی ایجاد کرد که بتوانیم به سمت راه حل سیاسی بشار اسد حرکت کنیم.

مهمانپرست درخصوص نقش قطر و ترکیه در آزادی زائران ایرانی، اظهار داشت: ماهم شنیدیم که در میان آزادشدگان چند نفر از اتباع ترکیه یا اتباع برخی کشورهای دیگر غیر سوری حضور داشتند. اینکه کشورهای مختلف کمک کردند تا ۴۸ زائر ایرانی از دست ربایندگان آزاد شوند به ارتباط این کشورها با برخی گروه‌های مسلح در داخل و خارج از سوریه باز می‌گردد.

مهمانپرست تاکید کرد: بعضی از کشورهای منطقه بر گروه‌های مسلح نفوذ دارند و این را هم پنهان نکرده و اعلام می‌کنند که به آنها سلاح می‌دهند.

مهمانپرست گفت: در آزاد شدن زائران ایرانی نقش دولت سوریه از همه پررنگ‌تر بود؛ سوریه با آزاد کردن تعداد قابل توجهی از زندانیان توانست برای باز کردن فضای مناسب در داخل سوریه و همچنین آزادی زائران قدم موثری بردارد. وی ادامه داد: در کنار این مساله کشورهای دیگری با این گروه‌ها مرتبط بودند؛ توصیه ما همیشه بر این است که باید از این ارتباط و نفوذ برای توقف درگیری‌ها و ایجاد ثبات و آرامش در سوریه استفاده کرد.

مهمانپرست هشدار داد: تلاش برای تشدید و گسترش درگیری‌های مسلحانه که جان مردم را به خطر می اندازد و زمینه دخالت بیگانگان را فراهم می‌کند با ادعای حمایت از حقوق مردم و ادعای دموکراسی در سوریه کاملا در تضاد است.