مجادله تلویزیونی بر سر طرح استخدام جنجالی

در این میان معاون حقوقی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور در مقابل انتقادات مطرح شده مبنی بر تحمیل بار مالی این مصوبه؛ از منظور شدن این طرح در قالب لایحه بودجه ۹۲ و لحاظ شدن بار مالی آن سخن گفت. موضوع دیگری که در جریان این گفت‌وگو قابل توجه بود، تغییر در شمار استخدامی‌ها توسط دولت بود، براین اساس در حالی که پیش از این طبق جزئیات ارائه شده مجوز استخدام برای جذب ۳۹۰ هزار و ۳۸۶ نفر صادر شده بود، عبدالعلی تاجی طی اظهارات خود ظرفیت جذب استخدامی‌ها را طبق مصوبه دولت بیش از ۵۲۰ هزار نفر اعلام کرد. عبدالرضا عزیزی رییس کمیسیون اجتماعی مجلس هم در مقابل از موضع مجلس در این باره دفاع کرد.

استخدام بیش از ۵۲۰ هزار نفر در قالب طرح مهرآفرین

به گزارش خبرگزاری فارس، «عبدالعلی تاجی» در این برنامه با اشاره به تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری که سال ۸۶ تصویب و از فروردین ۸۸ اجرا شد، عنوان کرد: قبل از آن، قانون برنامه چهارم توسعه سهمیه استخدامی برای برنامه پنجم توسعه را تعیین کرد که در طول برنامه ۱۰۰ هزار نفر استخدام جدید صورت گیرد.

تاجی با تاکید براینکه در قالب طرح «مهر آفرین» بیش از ۵۲۰ هزار نفر استخدام خواهند شد، توضیح داد: بخشی از استخدام‌ها در استان‌های جدید‌التاسیس، شهرهای جدید، فرمانداری‌های جدید و واحدهای عملیاتی مناطق کمتر توسعه یافته که با کمبود نیرو مواجه است، خواهد بود. قرار نیست همه ۵۲۰ هزار نفر در چند ماهه باقیمانده دولت استخدام شوند؛ از این تعداد حدود ۹۰ هزار نفر در وزارت بهداشت و درمان و ۵۰ هزار نفر در وزارت آموزش و پرورش و در طول برنامه پنجم به کار گرفته خواهند شد.

در این خصوص، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه طرحی که دولت در پایان عمر خود ارائه داده، آثارغیر قابل پیش‌بینی خواهد داشت، عنوان کرد: سال ۹۱ چقدر خروجی نیروی کار و بازنشسته خواهد بود؟ از طرفی باید بار مالی استخدام‌های جدید که هر سال از سوی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی با همکاری معاونت توسعه مدیریت رییس‌جمهور به صورت لایحه بودجه پیش‌بینی شود و به مجلس ارائه و بار مالی آن تصویب شود.

عبدالرضا عزیزی ادامه داد: به فرض اگر ۶۰ هزار خروجی در این سال وجود دارد دولت می‌تواند ۲۰ هزار نفر استخدام جدید داشته باشد و سوال من این است که سال ۹۱ چقدر خروجی نیروی انسانی از دولت وجود دارد که می‌خواهد ۵۲۶ هزار نفر استخدام کند و هزار و ۵۰۰ نفر را در طرح مهرآفرین در نهاد ریاست‌جمهوری به کار گیرد؟

به دنبال طرح این مباحث، تاجی عنوان کرد: در بند «ج» ماده ۲۴ به ازای خروج هر سه نفر در مشاغل تصدیگری یک استخدام جدید و در مشاغل حاکمیتی در ماده ۸ به ازای خروج هر نفر یک استخدام جدید انجام می‌شود. از طرفی برای مناطق کمتر توسعه یافته براساس بند «ج» ماده ۱۶ قانون برنامه چهارم توسعه مجوز استخدام و نیز برای آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی به کارگیری معلمان حق‌التدریس از این ماده مستثنی شده‌اند.

به گفته وی؛ در ماده ۸ قانون مدیریت خدمات کشوری مشاغل حاکمیتی شامل برنامه‌ریزی، نظارت و سیاست‌گذاری در همه دستگاه‌های اجرایی ذکر شده و بقیه مشاغل تصدیگری است.

تاجی در پاسخ به این سوال رییس کمیسیون اجتماعی مجلس که تعداد مجوز استخدام طی هر سال در سقف اعتبارات مصوب بودجه همان سال مجاز بوده و معاونت توسعه مدیریت و معاونت برنامه‌ریزی باید سال ۹۰ بودجه را به مجلس ارائه می‌کرد، تا بار مالی استخدام در سال ۹۱ دیده شود، گفت: فرآیند استخدام در طول زمان انجام می‌شود مشاغل حاکمیتی و تصدیگری شناسایی شده و پست‌های بلاتصدی معین شده است و در بند ۴ که دولت را ملزم می‌کند سالی ۲ درصد نیروی انسانی خود را کم کند نیز رعایت شده است. در ابتدای دولت نهم ۴/۲ میلیون نفر نیروی رسمی و پیمانی در دولت وجود داشت که هم‌اکنون به حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده است.

وی در پاسخ به سوال عزیزی که نیروی انسانی کنونی فعال در دولت را ۷/۲ میلیون نفر می‌داند، گفت: ۶۰۰ هزار نفر از طریق بازنشستگی و بازخرید خدمت در دستگاه‌های دولتی خارج شده است و در تبصره ماده ۳۲ و ماده ۲۴ قانون مدیریت خدمات کشوری استخدام‌ها را در مورد نیروی رسمی می‌داند و در حالی که تاکنون حدود ۶۰۰ هزار نفر از بدنه دولت خارج شده است.

تاجی: مصوبه دولت وحی منزل نیست

در ادامه معاون حقوقی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور با اذعان به اینکه این مصوبه دولت برمبنای اصل ۱۳۸ و ۱۲۷ قانون اساسی بوده و این مصوبه مهرآفرین برای اینکه خلاف قانون نباشد به رییس مجلس نیز ابلاغ شده است، تصریح کرد: براساس اصل ۷۲ قانون اساسی مصوبات مجلس برای اینکه خلاف شرع و قانون اساسی نباشد و مرجع رسیدگی به آن شورای نگهبان است مورد بررسی قرار می‌گیرد و برای مصوبات دولت هم اصل ۱۳۸ قانون اساسی می‌گوید باید تصویب‌نامه‌های دولت در اختیار رییس مجلس قرار بگیرد.

تاجی افزود: ما مدعی نیستیم که مصوبه دولت وحی منزل است، اما می‌گوییم تا زمانی که به موجب قانون مصوبه دولت ملغی نشده بنابراین لازم‌الاجرا است.

بار مالی استخدام‌ها در بودجه ۹۲ دیده می‌شود

در ادامه تاجی در پاسخ به سوال عزیزی در مورد بار مالی استخدام‌های جدید، عنوان کرد: مجوز استخدام فقط برای سال جاری نیست و در طول برنامه پنجم انجام می‌شود و همانطور که گفتم در ابتدای دولت ۲.۵ میلیون نیرو بود که هم‌اکنون به ۱.۹ میلیون نفر کاهش پیدا کرده است. سال ۹۰ و ۹۱ تعداد قابل توجهی حداقل ۱۰۰ هزار نفر از دولت خارج شدند و استخدام‌های جدید تا پایان سال ۹۱ کمتر از تعداد خروجی‌های دستگاه‌های اجرایی دولتی است و بخشی از استخدام‌ها به سال ۹۲ منتقل می‌شود. معاون حقوقی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور افزود: در بند «و» برای پرداخت حقوق و مزایا اعتباراتی پیش‌بینی شده است و نیروهایی که از دولت خارج می‌شوند، اعتبار آنها جایگزین استخدام‌های جدید می‌شود اگر ۱۰۰ هزار نفر استخدام شوند و حقوق هر کدام ماهانه ۵۰۰ هزار تومان، در ماه ۵۰ میلیارد تومان و در طول سال ۶۰۰ میلیارد تومان بار مالی خواهد داشت، اما تاکید می‌کنم نیروی انسانی که سال ۹۱ از دولت خارج می‌شود بیشتر از نیروی جدیدی است که قرار است در سال جاری استخدام شود. وی تاکید کرد:‌ برای سال ۹۲ هم در لایحه بودجه پیش‌بینی اعتبار برای استخدام جدید صورت می‌گیرد. تاجی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر من دوستان مجلس مبانی حقوقی استخدام‌ها را بررسی کنند و دولت هم اگر ایرادی در آن باشد، ایراد را برطرف می‌کند.