یک مقام وزارت خارجه درباره برخی شایعات مبنی بر مذاکره ایران و آمریکا بر سر افغانستان گفت: مذاکره‌ای با آمریکا یا در ارتباط با آمریکا در سفر سعید جلیلی به افغانستان صورت نگرفته است. احمد سبحانی، مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه که در سفر سعید جلیلی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی کشورمان به کابل وی را همراهی کرد، در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه تاکنون سه سفر در سطح شورای امنیت ملی کشورمان به هند و افغانستان انجام شده است و روابط راهبردی با این کشورها از سوی ایران مورد توجه بوده است، گفت: دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی با همراهی وزارت خارجه کشور سعی دارد به روابط خارجی دو کشور کمک کند. دوستی مان را به هندی‌ها نشان داده‌ایم

سبحانی گفت: با وجود فشارهای بین‌المللی برای جلوگیری از خرید نفت ایران از سوی هند، اما آنها به خرید نفت و ارسال پول آن به ایران ادامه دادند که این هم به نفع ما و هم دوستان هندی بوده است. این مقام وزارت خارجه ادامه داد: ما در زمانی که نقل و انتقال پول نفت به دلیل مشکلات تحریم بانکی از سوی هند به ایران قطع شد، دوستی خود را به هندی‌ها نشان دادیم و انتقال نفت به هند را قطع نکردیم؛ چرا که اگر این اتفاق می‌افتاد پالایشگاه‌های‌ آنها دچار مشکل می‌شد و دوستان هندی به خوبی متوجه این رویکرد و اقدام مثبت ایران هستند. مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه با بیان اینکه در سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور به هند بحث‌های اقتصادی و امنیتی مطرح و تفاهم‌هایی به دست آمد، افزود: هند از بازیگران مهم منطقه‌ای است و روابط مثبت و مطلوب با این کشور برای ایران بسیار حائز اهمیت است. سبحانی با اشاره به سفر سعید جلیلی به افغانستان که برای اولین‌بار در دوره مسوولیت وی انجام شده است، گفت: ما مذاکرات خوب و صریحی با مقامات افغان داشتیم و درباره آنچه که فکر می‌کنیم به امنیت منطقه کمک می‌کند گفت‌وگو کردیم.

پس از خروج نیروهای بیگانه به افغان‌ها کمک می‌کنیم

مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه درباره برخی اخبار مبنی بر مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مساله افغانستان در یک ماه گذشته و تشدید این اخبار با سفر غیرمنتظره دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به افغانستان، اظهار کرد: در سفر سعید جلیلی به کابل مذاکره‌ای با آمریکا یا در ارتباط با آمریکا صورت نگرفته است، اما ما نظرات خود را درباره حضور کشورهای بیگانه در این کشور به طور صریح اعلام کردیم. ایران حضور بیگانگان را به نفع امنیت منطقه نمی‌داند. حضور آنها آتش را در منطقه شعله‌ورتر کرده است.

این مقام وزارت خارجه درباره آمادگی ایران برای کمک به افغانستان در خروج نیروهای فرامنطقه‌ای از این کشور، اظهار کرد: سیاست اصولی ایران این است که نیروهای فرامنطقه‌ای باید هر چه سریع‌تر از افغانستان خارج شوند، اما تاکنون درخواستی در این زمینه دریافت نکرده‌ایم. سبحانی درباره استقرار پایگاه‌های نظامی دائمی آمریکا در افغانستان، خاطرنشان کرد: ما و کشورهای منطقه از استقرار پایگاه‌های دائمی آمریکا در افغانستان نگرانیم. از طرفی به نظر آمریکایی‌ها اهداف خاصی را از استقرار پایگاه‌هایشان در این کشور دنبال می‌کنند که همه کشورهای همسایه را نگران می‌کند. مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش تا چه اندازه به تامین امنیت از سوی افغان‌ها پس از خروج آمریکایی‌ها و ناتو از این کشور مطمئن هستید، تصریح کرد: افغان‌ها مدعی‌اند از وقتی تامین امنیت ۷۵ درصد از کشور به آنها واگذار شده است، امنیت بهتر از قبل تامین شده است. ما نیز معتقدیم امنیتی که به خاطر حضور بیگانگان به وجود آید پایدار نخواهد بود در عین حال که حضور آمریکایی‌ها و نیروهای فرامنطقه‌ای دیگر خود باعث ناامنی است.