تمکین از اجماع اصلاح‌طلبان با محوریت سیدمحمد خاتمی

دنیای اقتصاد- محمدرضا عارف با بیان اینکه اصلاح‌طلبان حذف‌شدنی نیستند و اگر حذف شوند مطمئنا کشور با مشکلات جدی رو‌به‌رو می‌شود، می‌گوید: «رسانه‌های اصلاح‌طلب باید فضا را اصلاح کنند و اگر می‌خواهیم شکست نخوریم باید به اجماع برسیم. من هم اگر اصلاح‌طلبان با محوریت آقای خاتمی به هر اجماعی برسند، صددرصد تمکین می‌کنم.» این سخن معاون اول دولت اصلاحات را می‌توان موضع اکثر فعالان اصلاح‌طلب به شمار آورد، چرا که همگی بر این عقیده اند که باید در جریان اصلاحات اجماعی صورت بگیرد و یک نامزد واحد، خروجی این اجماع باشد. پیش‌تر نیز نجفقلی حبیبی، رییس دوره‌ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گفته بود که «جریان اصلاحات، جریانی ریشه‌دار است و وابستگی آن‌ به نظام کاملا مشخص است. ما معتقدیم اگر مشکلی در کشور وجود دارد، باید از راه اصلاح امور حل شود.» وی افزوده بود که تحریم انتخابات اصلا در میان اصلاح‌طلبان مطرح نیست. هیچ جریانی از اصلاح‌طلبان به دنبال تحریم نیست، ممکن است گروهی نخواهند کاندیدایی برای انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کنند که البته این به معنای تحریم انتخابات نیست، اما از سوی دیگر ممکن است شرایط به گونه‌ای رقم بخورد که جریان اصلاحات نتواند آن‌گونه که باید در انتخابات شرکت کند.

در همین حال، سید محمد خاتمی اخیرا گفته است: هم دلمان برای کشور و مردم می‌سوزد و هم خطرات بزرگی جامعه، نظام و مردم را تهدید می‌کند، اما هنوز شرایط حضور اصلاح‌طلبان به عنوان کاندیدا دادن چندان فراهم نیست، چشم‌اندازی هم برای فراهم آمدنش نمی‌بینیم.

اما با همه این اوصاف اصلاح‌طلبان در تلاش برای رسیدن به یک تصمیم واحد برای انتخابات آتی مصمم هستند تا «کنگره بزرگ اصلاح‌طلبان» را در روزهای ۲۷ و ۲۸ دی ماه برگزار کنند. پیش تر سید محمد خاتمی با ابراز امیدواری برای برگزاری کنگره بزرگ اصلاح‌طلبان گفته بود که امیدوارم شرایطی مهیا شود که همه آنهایی که دل در گرو این انقلاب دارند و قلبشان برای نظام و مردم می تپد؛ بتوانند با تمامی قوا درعرصه سیاسی کشور فعال باشند و برگزاری همین کنگره می تواند خود علامت و نشانه ای ولو کوچک از سوی حاکمیت برای حضور همه سلایق در انتخابات باشد.

روز گذشته رییس دوره‌ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات بار دیگر از احتمال دیدار اعضای این شورا با سید محمد خاتمی طی امروز خبر داد و گفت که هدف از این جلسه مباحث انتخاباتی و برگزاری کنگره اصلاح‌طلبان خواهد بود.

عارف: اجماع حول خاتمی را قبول داریم

در همین راستا آن‌گونه که ایسنا گزارش داده است ، محمدرضا عارف در دیدار جمعی از روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای به اظهارات برخی افراد که به تحریم انتخابات و مشارکت نکردن در آن تشویق می‌کنند و خود را منسوب به اصلاح‌طلبان می‌دانند اشاره کرد و افزود: این‌گونه اظهارات را به صلاح کشور نمی‌دانم، زیرا با توجه به جایگاهی که برای خودمان در انقلاب و نظام قائل هستیم، تحریم مساله‌ای منتفی شده است. اصلاح‌طلبان برای اینکه به نتیجه برسند، باید به صحنه بیایند و برای اینکه در صحنه انتخابات بازنده تلقی نشوند باید اجماع کنند.وی نگاه اصلاح‌طلبی را میانه‌روی و اعتدال دانست و اظهار کرد: طبیعی است که همه با این تفکر موافق نباشند، ولی وقتی به جمع‌بندی رسیدیم باید احترام و تمکین کنیم. اصلاح‌طلبی یعنی اصلاحات در داخل نظام، زیرا در منش اصلاح‌طلبان و شخصیت‌هایی همچون آقای خاتمی، رودررویی با نظام هیچگاه وجود نداشته و ندارد.

عارف با بیان این اعتقاد که «در حال حاضر حذف اصلاح‌طلبان، از سوی برخی کاملا طراحی شده است»، تاکید کرد: اصلاح‌طلبان حذف‌شدنی نیستند و اگر حذف شوند مطمئنا کشور با مشکلات جدی رو‌به‌رو می‌شود. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خطاب به رسانه‌ها گفت: رسانه‌های اصلاح‌طلب باید فضا را اصلاح کنند و اگر می‌خواهیم شکست نخوریم باید به اجماع برسیم. من هم اگر اصلاح‌طلبان با محوریت آقای خاتمی به هر اجماعی برسند، صددرصد تمکین می‌کنم.

خط امام (ره) معتدل‌ترین جریان سیاسی

عارف در پاسخ به پرسشی درباره برخی شروط انتخاباتی از جمله آزادی برخی زندانیان گفت: همواره گفته‌ام نظام در طی ۳۰ سال گذشته نشان داده که به هیچ‌وجه تحمل شرط را ندارد.

وی، خط امام(ره) را معتدل‌ترین جریان سیاسی در کشور دانست و با بیان اینکه «تنها راه حل مسائل کشور اعتدال و میانه‌روی است»، اظهار کرد: پایبندی به اخلاق و صداقت برای من مهم است، همانطور که امنیت ملی و جایگاه اصلاح‌طلبان نیز مهم است. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ابراز امیدواری کرد که با برگزاری یک انتخابات پرشور و در چارچوب قانون راه برای تعالی کشور و پاسخگویی به نیازهای مردم فراهم شود.

محمدرضا عارف در ادامه با توجه به نقش رسانه در اثرگذاری بر مخاطب گفت: زمانی یک روزنامه می‌تواند جایگاهش را میان مخاطبان پیدا کند که اثرگذاریش بالا باشد. این فعال سیاسی در ادامه با اشاره به توقیف برخی روزنامه‌ها افزود: وقتی روزنامه‌ای بسته می‌شود این سوال مطرح می‌شود که آیا کسی به وضعیت اقتصادی کارکنان آن رسانه فکر می‌کند؟ زندگی این عزیزان چگونه اداره می‌شود؟

اصلاحات پایبند به آرمان‌های انقلاب است

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برابر پرسشی در ارتباط با دغدغه این روزهای اصلاح‌طلبان پاسخ داد: دغدغه اصلاح‌طلبان اجرای برنامه توسعه و پیشرفت کشور است. این را می‌توان در سند چشم‌انداز دید. در اوایل انقلاب دو دیدگاه در مدیریت کشور مطرح بود. دیدگاه نخست اعتقادی به برنامه نداشت، اما دیدگاه مقابل معتقد به برنامه بود. برای مثال در وزارت علوم اصرار داشتیم که باید کشور در چارچوب برنامه حرکت کند. در نهایت دیدگاه برنامه‌ای حاکم و کشور دارای برنامه‌های توسعه پنج‌ساله شد.

وی یادآور شد: دولت اصلاحات به مرور به این نتیجه رسید که نمی‌توان فقط در یک افق پنج ساله جلو رفت؛ بنابراین کشور نیاز به افق بالاتر دارد. از این رو سند چشم‌انداز در دولت دوم آقای خاتمی مطرح و خوشبختانه در مجمع تشخیص مصلحت با استقبال خوبی رو‌به‌رو شد و با اصلاحاتی به تصویب رسید و از سوی مقام معظم رهبری به عنوان میثاق ملی برای اجرا ابلاغ شد.

این فعال سیاسی، اصلی‌ترین جریان انقلاب را اصلاحات دانست و ادامه داد: عملکرد این جریان نیز گویای اصالت و نقشش بوده است. گاهی رقبا می‌خواهند این جایگاه را از اصلاح‌طلبان بگیرند و متاسفانه برخی دوستان هم غافل از این نگاه رقبا، در مسیر آنها قرار می‌گیرند. وی با طرح این ادعا که «چه کسی می‌تواند بیش از اصلاح‌طلبان ادعای ارزش‌های انقلاب را داشته باشد و چه کسی بیش از اصلاح‌طلبان می‌تواند وفاداری‌اش را به انقلاب ثابت کند؟» گفت: ما پایبند به ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب و پیشرفت و اعتلای کشورمان هستیم. دغدغه‌هایمان پاسخگویی به نیازهای مشروع و منطقی مردم است و این را وظیفه ذاتی خودمان می‌دانیم.

تلاش برای کاندیداتوری میرمحمود موسوی؟

سایت خبری انتخاب نوشت: شنیده‌ها از تلاش اصلاح طلبان برای کاندیداتوری «میرمحمود موسوی» حکایت دارد.

بر اساس این گزارش؛ طی هفته‌های اخیر، اصلاح‌طلبان در حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی رییس‌جمهور سابق کشور، به بحث و تبادل نظر جدی در مورد انتخابات آتی ریاست‌جمهوری می‌پردازند. شنیده شده در این جلسات، میرمحمود موسوی برادر میرحسین موسوی نیز حضور دارد.

این گزارش می‌افزاید: دو گروه از اصلاح‌طلبان، تمایل به کاندیداتوری میرمحمود موسوی دارند، هر چند تعدادی از گروه‌های دیگر - که نمایندگانی در این جلسات دارند - به شدت مخالف این ایده هستند.

میرمحمود موسوی از نسل نخستین دیپلمات‌هایی است که پس از انقلاب اسلامی وارد دستگاه دیپلماسی کشورمان شده و همانند بسیاری از آنها اکنون به دور از فعالیت‌های اجرایی مشغول پژوهش و فعالیت علمی است. موسوی که اکنون در معاونت پژوهشی وزارت خارجه مشغول پژوهش است در کارنامه خود ماموریت در پاکستان و هند به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران و نیز مدیر کلی آسیای غربی وزارت خارجه را دارد.