سناریوهای حضور انتخاباتی اصلاح‌طلبان

دنیای اقتصاد - هر چه به موعد انتخابات یازدهم ریاست‌جمهوری نزدیک می‌شویم، فعالیت‌های انتخاباتی سیاسیون نیز پر رنگ تر از گذشته می‌شود. در این میان بخش‌هایی از اصلاح‌طلبان نیز در تکاپوی حضور در انتخابات هستند و به گفته رییس دوره‌ای جبهه اصلاحات «حضور در انتخابات به معنای اعتقاد به نظام است و باید زمینه شرکت در انتخابات برای همه افراد و گروه‌ها فراهم باشد.» نجفقلی حبیبی البته معتقد است که «ممکن است گروهی از اصلاح‌طلبان نخواهند کاندیدایی برای انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کنند که البته این به معنای تحریم انتخابات نیست، اما از سوی دیگر ممکن است شرایط به گونه‌ای رقم بخورد که جریان اصلاحات نتواند آن‌گونه که باید در انتخابات شرکت کند.»

اظهارات روز گذشته نجفقلی حبیبی در حالی منتشر شده است که اخیرا سید محمد خاتمی هم به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات توصیه کرده بود «باب تعامل و گفت‌وگو با عقلای اصولگرا را باز کند؛ چراکه معتقد است نباید اصولگرا و اصلاح‌طلب را به طور مطلق مقابل هم قرار دهیم.» به اعتقاد خاتمی، «در میان اصولگرایان افرادی هستند اندیشمند، دلسوز و مدافع جمهوریت و اسلامیت نظام؛ هرچند که آنها رقیب ما محسوب می‌شوند، اما هر دو دلسوز انقلابیم و باید گفت‌وگو کنیم و تعامل داشته باشیم.» اکنون نجفقلی حبیبی این پیشنهاد را مثبت و به معنای دور شدن از افراط تعبیر کرده است.

اگرچه اصلاح‌طلبان در تلاشند تا «مجمع بزرگ اصلاح‌طلبان» را در روزهای ۲۷ و ۲۸ دی ماه برگزار کند، برخی کاندیداهای بالقوه این جریان سیاسی، اکنون فعالیت‌هایی را برای حضور در انتخابات آغاز کرده‌اند. در این میان می‌توان به فعالیت‌های انتخاباتی محمدرضا عارف، اسحاق جهانگیری، محسن مهرعلیزاده و محمدعلی نجفی اشاره کرد که اغلب آنان حضور انتخاباتی خود را به عدم کاندیداتوری سید محمد خاتمی منوط کرده‌اند. محمد شریعتمداری نیز که به تازگی اعلام کاندیداتوری کرده است و اسامی افراد نزدیک به جبهه اصلاح‌طلب همچون آیت‌الله ‌هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی و حتی علی‌اکبر ناطق نوری هم در فهرست مورد بررسی گروه‌های اصلاح‌طلب به چشم می‌خورد.

وابستگی اصلاح‌طلبان به نظام مشخص است

در همین راستا رییس دوره‌ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات که در حال حاضر طرح‌ریزی برنامه‌ و فعالیت‌های گروه‌های اصلاح‌طلب را بر عهده دارد، تاکید می‌کند که اصلاح‌طلبان به دنبال تحریم انتخابات نیستند. نجفقلی حبیبی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه حضور در انتخابات به معنای اعتقاد به نظام است، تصریح کرد: تمام تدارکات لازم برای مشارکت گروه‌های سیاسی مختلف که می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند، باید فراهم شود. البته کسانی که ممکن است دادگاه آنها را محکوم کرده باشد، طبق موازین قانونی نمی‌توانند کاندیدای انتخابات شوند، اما سایر افراد باید اجازه شرکت داشته باشند و البته حق رای برای همه محفوظ است.

رییس دوره‌ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات ادامه داد: جریان اصلاحات، جریانی ریشه‌دار است و وابستگی آن‌ به نظام کاملا مشخص است. ما معتقدیم اگر مشکلی در کشور وجود دارد، باید از راه اصلاح امور حل شود.

حبیبی در واکنش به برخی اخبار مبنی بر وجود اختلاف و تشتت میان گروه‌های اصلاح‌طلب، گفت: هر گروه سیاسی حق گفت‌وگو و بیان نظرات خود را دارد. گروه‌های اصلاح‌طلب در مشی کلی یکی هستند، اما ممکن است سلایق متفاوتی در میان آنها وجود داشته باشد که البته این به معنای تشتت نیست. ممکن است گروه‌های مختلف اصلاح‌طلب به طور مثال در زمینه انتخابات دیدگاه‌های مختلفی داشته باشند که اینها از راه گفت‌وگو قابل حل است.

هشدار درباره جریان بدلی اصلاحات

این فعال سیاسی در ادامه درباره طرح مناسک (مجمع نخبگان اصلاح‌طلب سراسر کشور) که از سوی مصطفی کواکبیان مطرح شده نیز اظهار کرد: هنوز درباره طرح مناسک بحث‌هایی در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مطرح نشده است، اما دوستان باید مراقبت کنند که شکاف‌ها بیشتر نشده و طرح مناسک منجر به جدا شدن آقای کواکبیان از اصلاح‌طلبان نشود؛ چرا که این به ضرر خودشان خواهد بود.

وی افزود: ما شنیده‌ایم که برخی تلاش‌هایی می‌کنند که جریان بدلی اصلاح‌طلب را درست کنند، امیدوارم دوستان ما مراقب باشند تا در این دام‌ها نیفتند و در مورد آقای کواکبیان چنین اتفاقی پیش نیاید.وی ادامه داد: به طور کلی در جریان اصلاحات شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مرجع فعالیت‌های انتخاباتی خواهد بود و تقریبا همه آن را قبول کرد‌ه‌اند.

گناهمان چیست که بخواهیم توبه کنیم؟

وی با تاکیدبر اینکه معتقدم باید همه جریان‌هایی که علاقه‌مند به نظام هستند، بتوانند در انتخابات شرکت کنند، اظهار کرد: اینکه یک طرف دائما بگوید «شما باید توبه کنید» شرایط درست نمی‌شود، اول ثابت کنند ما گناهکاریم و به ما بگویند گناهمان چه بوده است و آنگاه بدانیم که باید توبه کنیم یا نه. نمی‌شود یک طرف خود را در جایگاه حاکم بداند و به ما بگوید که گناهکاریم.حبیبی در واکنش به برخی اخبار مبنی بر نحوه حضور در انتخابات از سوی اصلاح‌طلبان نیز گفت: تحریم انتخابات اصلا در میان اصلاح‌طلبان مطرح نیست. هیچ جریانی از اصلاح‌طلبان به دنبال تحریم نیست، ممکن است گروهی نخواهند کاندیدایی برای انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کنند که البته این به معنای تحریم انتخابات نیست، اما از سوی دیگر ممکن است شرایط به گونه‌ای رقم بخورد که جریان اصلاحات نتواند آن‌گونه که باید در انتخابات شرکت کند.

شریعتمداری: پرچمدار اعتدالم

در همین حال محمد شریعتمداری نیز به عنوان یکی از کاندیدای مطرح اصلاح‌طلب در انتخابات در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر تصریح کرد: قطعا اگر کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری شوم، تنها کسی هستم که در طول سی سال با بالاترین ارکان قدرت هر دو جناح همکاری نزدیک و بعضا همزمان داشته است؛ بنابراین می‌توانم مدعی پرچمداری اعتدال در جامعه ضربه دیده از تندروی امروز ایران باشم.

وی گفت: اصلاح‌طلبان تند در زندان به‌سر می‌برند که امید دارم هر چه سریع‌تر امکان استخلاص هر یک از آنها اگر جرم مشهود و غیر‌قابل‌عفوی مرتکب نشده‌اند، همراه با رافت اسلامی فراهم شود.

روحانی: حضورم منتفی نیست

همچنین رییس مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفت: بنده حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ را نفی نمی‌کنم و قطعا این انتخابات باید با حضور حداکثری همه گروه‌ها انجام شود.به گزارش خبرگزاری مهر، حسن روحانی با بیان اینکه هر چه فضای کشور را آرام‌تر کنیم و همه گروه‌های زیر پرچم نظام و انقلاب را به حضور در این انتخابات ترغیب نماییم به نفع کشور خواهد بود، افزود: برگزاری انتخابات پرشور با حضور همه سلایق هم منجر به التیام داخلی خواهد شد، به از بین رفتن شکاف‌هایی که در کشور به وجود آمده است، کمک خواهد کرد و هم قدرت ملی را افزایش می‌دهد، بنابراین هر چه بیشتر به سمت وحدت ملی برویم به نفع کشور خواهد بود. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: اگر کسی جرمی مرتکب شده است، باید محاکمه شود و این گونه سر و صداهایی که اکنون در کشور شاهد هستیم به نفع ما نیست.