گروه شهری- مترو تهران تا سال ۸۴ تنها دارای دو خط زیرزمینی و یک خط رو زمینی بود که البته این خطوط هم به طور کامل تکمیل نشده بود، اما از سال ۸۴ تاکنون یعنی ابتدای زمستان سال ۹۱ طول خطوط ریلی شهر تهران به ۱۴۰ کیلومتر رسیده است و تا پایان سال به ۱۵۲ کیلومتر می‌رسد.

این در حالی است که بعد از سونامی نوسانات ارزی قیمت‌های تجهیزات مترو در حدود ۱۰۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد و خبری هم از اعتبارات دولتی نیست. مسعود رنجبریان، مدیرکل برنامه‌ریزی و توسعه شهری معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اعلام این خبر اظهار کرد: دولت در سال ۹۱ هنوز ریالی از بابت بودجه مصوب در بخش عمرانی مترو نداده و تنها ۱۴ درصد از بودجه یارانه‌ای مصوب در بخش بهره‌برداری مترو را آن هم در پایان هشتمین ماه سال جاری پرداخته است.

رنجبریان در ادامه به میزان جابه‌جایی‌ها در این سال‌ها پرداخت و بیان کرد: سهم جابه‌جایی مسافر مترو از ۴/۱ درصد در سال ۸۴ به بیش از ۱۰ درصد در مهرماه سال ۹۱ رسیده است.

با بهره برداری از ۱۴۰ کیلومتر (تا پایان سال ۱۵۲ کیلومتر) مسیر و ۸۲ ایستگاه (تا پایان سال ۸۸ ایستگاه)، متروی تهران توانسته به رکورد جابه‌جایی ۳ میلیون مسافر در روز نیز دست یابد. او با اشاره به وضعیت پرداختی دولت در سنوات گذشته عنوان کرد: این پیشرفت‌ها در حالی رخ داده است که سهم پرداختی دولت هر ساله روند کاهشی داشته، به طوری که در سال ۹۱ هنوز ریالی از بودجه عمرانی مترو پرداخت نشده است.

رنجبریان در توضیح بیشتر افزود: در سال ۹۰ از ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب تنها ۱۹۳ میلیارد تومان در بخش عمرانی مترو از سوی دولت پرداخت شده بود در حالی که در‌‌ همان سال ما پیشنهاد ۹۳۱ میلیارد تومانی را برای بخش عمرانی مترو با توجه به برآورد‌ها و هزینه‌های موجود داده بودیم. اما در سال ۹۱ از ۲۴۴ میلیارد تومان اعتبار مصوب هنوز ریالی در بخش عمرانی داده نشده است. در سال۹۱ تنها دریافتی ما از دولت مربوط به بخش یارانه‌ها بوده که از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب مجلس تنها در حدود ۱۴ درصد آن پرداخت شده است.

او با اشاره به گرانی‌های ناشی از نوسانات ارز تصریح کرد: عدم تخصیص بودجه از سوی دولت به مترو در شرایطی صورت گرفته که در سال ۹۱ با موجی از گرانی‌ها روبه‌رو بودیم، به طوری که میانگین تجهیزات مترو ۱۰۲ درصد افزایش قیمت پیدا کرده است. به عنوان مثال برای خرید یک رام قطار در سال ۹۰ باید ۹ میلیارد تومان هزینه می‌کردیم در حالی که این رقم در سال ۹۱ به ۲۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان رسیده است یعنی ۱۰۲ درصد افزایش.