برداشتهای متفاوت از آییننامه داخلی مجلس باعث شد
سایه ابهام بر سر سوال از رییسجمهور
دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: روایت «متفاوت» نمایندگان مجلس در برداشت از ماده ۲۱۲ آییننامه داخلی مجلس درباره موضوع سوال از رییس جمهور، موجب شد تا طرح سوال از احمدی نژاد تا زمان بازگشایی دوباره مجلس یعنی ۱۴ آبان، در هالهای از ابهام بماند. از یک سو، علی مطهری به عنوان طراح اصلی سوال از رییسجمهور با استناد به ماده ۲۱۲ آییننامه داخلی مجلس، معتقد است: «پس از بررسی طرح سوال در کمیسیونها و اتمام مهلت یک هفتهای سوال کنندگان برای بررسی موضوع و باز گرداندن سوال به هیات رییسه دیگر امکان پس گرفتن امضاها وجود ندارد.» از دیگر سو، جواد جهانگیرزاده عضو هیات رییسه مجلس هم با استناد به همین ماده، میگوید: «تا زمانی که رییس مجلس سوال را در صحن علنی اعلام وصول کند، امکان پس گرفتن امضاها وجود دارد.» این در حالی است که مهلت یک هفتهای نمایندگان سوالکننده برای اعلام قانع نشدن از پاسخهای فرستادگان رییسجمهور تمام شده، اما با توجه به تعطیلات یک هفتهای مجلس و سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه، قرائت طرح سوال از رییسجمهور در صحن علنی مجلس یک هفته به تعویق افتاده است.
حالا باید تا بازگشایی مجدد مجلس منتظر ماند و دید که کدام روایت «درست» است. هرچند، اوایل این هفته، لطفالله فروزنده معاون پارلمانی رییسجمهور در مصاحبهای اعلام کرد که ۴۰ امضا از این طرح پس گرفته شده و بنابراین باید از دستور کار مجلس خارج شود. دومین طرح سوال از احمدی نژاد، درباره مسائل ارزی و واردات گندم و خودرو با ۱۰۲ امضا ۱۹ مهرماه تقدیم هیات رییسه مجلس شد. پس از بررسی این سوال در کمیسیون مجلس، امضاکنندگان سوال اعلام کردند که از پاسخ نمایندگان رییسجمهور قانع نشدهاند. براساس آییننامه داخلی مجلس، پس از اعلام وصول طرح سوال در صحن علنی، رییسجمهور یک ماه فرصت دارد برای پاسخ در صحن علنی مجلس حضور یابد.
آییننامه چه میگوید؟
مواد ۲۱۲ و ۲۱۳ آییننامه داخلی مجلس که مربوط به سوال از رییسجمهور بود، در ابتدای سال جاری و پس از برگزاری اولین سوال از رییسجمهور، اصلاح شد.
در بخشی از ماده ۲۱۲ آمده است: پس از طرح سوال نمایندگان از رییسجمهور، رییس مجلس موضوع را در اسرع وقت به کمیسیونهای تخصصی مربوطه ارجاع میدهد و کمیسیون موظف است حداکثر ظرف یک هفته با حضور نماینده معرفی شده رییسجمهور به آن کمیسیون و نماینده منتخب سوال کنندگان تشکیل جلسه دهد. در این جلسه نماینده رییسجمهور پاسخ مقتضی را از طرف رییسجمهور ارائه خواهد کرد تا به نمایندگان سوالکننده گزارش شود. پس از یک هفته از طرح سوال در کمیسیون یا کمیسیونها چنانچه هنوز یک چهارم کل نمایندگان مجلس از سوال خود منصرف نشده باشند، رییس مجلس موظف است در اولین جلسه سوال یا سوالات آنان را قرائت و فورا برای رییسجمهور ارسال کند. این سوال یا سوالات ظرف ۴۸ ساعت تکثیر و در دسترس نمایندگان قرار میگیرد. در تبصره این ماده نیز آمده است: پس از ارسال سوال یا سوالات برای رییسجمهور کاهش امضا سبب خروج سوال یا سوالات از دستور نمیشود.
مطهری: امضاها قابل پس گرفتن نیست
علی مطهری، طراح اصلی طرح سوال از رییسجمهور از تحویل مجدد این طرح به هیات رییسه مجلس با ۸۳ امضا خبر داد.
وی در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: طرح سوال را روز یکشنبه تحویل هیات رییسه دادیم و از دیروز هم امضاها قابل پس گرفتن نیست. قاعدتا باید این طرح در اولین جلسه علنی مجلس قرائت و به رییسجمهور ابلاغ شود.
جهانگیرزاده: پس گرفتن امضا ممکن است
اما جواد جهانگیرزاده، عضو هیات رییسه مجلس با تایید ارائه طرح سوال از رییسجمهور با ۸۳ امضا به هیات رییسه، درباره امکان پس گرفتن امضاها یا افزایش آن، گفت: طبق آییننامه مجلس امکان کاهش امضاهای این طرح تا زمانی که رییس مجلس این طرح را در صحن علنی اعلام وصول می کند، وجود دارد. وی افزود: پس از بررسی سوال در کمیسیون برنامه و بودجه و پس از آنکه تعدادی از امضاهای آن کم شد، این طرح مجددا با افزایش امضاها روز یکشنبه به هیات رییسه مجلس تقدیم شد.
تکلیف، یکشنبه مشخص میشود
محمد دامادی، سخنگوی کمیته طراحان سوال از رییس جمهور هم گفت: تکلیف سوال از رییسجمهور یکشنبه (۱۴ آبان) در جلسه علنی مجلس مشخص میشود. وی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا از تعداد امضا کنندگان طرح سوال از رییسجمهور کم شده است یا نه؟ اظهار کرد: طبق آخرین اطلاعاتی که من دارم، تغییر جدیدی ایجاد نشده است و سوال فعلا دست هیات رییسه است. دامادی گفت: در حال حاضر هیات رییسه باید در مورد تغییرات در امضاکنندگان سوال پاسخ دهد و بعد از تعطیلات مشخص میشود که آیا سوال هنوز به تعداد کافی متقاضی دارد یا خیر.
دفاع مطهری از بازدید احمدینژاد از اوین
علی مطهری گفت: به اعتقاد من بر اساس ماده ۱۱۳ قانون اساسی، رییسجمهور می تواند از زندان اوین سرزده بازدید کند.
وی در گفتوگو با خبرگزاری مهر در مورد نامهنگاریهای رییسجمهور و رییس قوه قضائیه بر سر بازدید از زندان اوین گفت: اصل ۱۱۳ قانون اساسی قابل برداشتهای مختلفی است ولی ملاک عمل تفسیر شورای نگهبان است و این شورا میگوید آنچه از این اصل عنوان شده (رییسجمهور مسوول اجرای قانون اساسی است) و این منحصر به قوه مجریه است.
وی افزود: تفسیر شورای نگهبان مبنای کار است، ولی در این قانون ذکر شده که رییسجمهور علاوه بر اینکه در قوه مجریه مسوول اجرای قانون اساسی است وظیفه نظارت بر قوه قضائیه و مجلس را هم در حد تذکر دارد. البته برداشت آقای احمدینژاد بیش از این است و میگوید من قانونی را که به تشخیص خودم منطبق بر قانون اساسی نباشد، امضا و اجرا نمیکنم که این غلط است. این نماینده مجلس گفت: اینکه رییس قوه و رییسجمهور مکاتباتی داشتند بحث حقوقی و فقهی است، با این حال، به اعتقاد من رییسجمهور حق دارد حتی به طور سرزده از زندان اوین بازدید کند و چنانچه مواردی را مشاهده کرد، تذکر دهد.
ارسال نظر