مخالفت دولت با طرح توقف هدفمندسازی
دنیای اقتصاد- یک روز پس از تصویب فوریت طرح توقف فاز دوم هدفمندی یارانهها در مجلس، دولت مخالفت خود را با این طرح اعلام کرد. ارگان مطبوعاتی دولت، آن را تصمیمی «فاجعهبار» و «مختلکننده درمان اقتصاد کشور» دانست و نوشت: تعویق اجرای فاز دوم به هیچ وجه به صلاح کشور نیست. نمایندگان مجلس هم به نقل از معاون پارلمانی رییسجمهور گفتند که دولت مخالفتش با این طرح را اعلام کرده است و جمشید پژویان، رییس شورای رقابت نیز توقف اجرای فاز دوم هدفمندی در شرایط تحریم را «اشتباهی بزرگ» برشمرد. به دنبال تصویب فوریت طرح در مجلس ابراز شد
مخالفت دولت با توقف فاز دوم یارانهها
ارگان رسمی دولت: توقف فاز دوم هدفمندی فاجعهبار است
پژویان: توقف اجرای فاز دوم در شرایط تحریم اشتباه بزرگی است
دنیای اقتصاد ـ تصویب فوریت طرح نمایندگان مجلس برای توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، با واکنش مخالف دولت همراه بود. مخالفتی که برخی ناظران و نمایندگان مجلس آن را غافلگیرکننده دانستهاند.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه در قالب بررسی طرح اصلاح قانون بودجه ۹۱ به فوریت طرح توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها رای دادند که در صورت تصویب نهایی آن، پرونده اجرای فاز دوم در سال جاری به طول کامل بسته خواهد شد. این طرح با هدف جلوگیری از کاهش قدرت خرید و سختتر نشدن معیشت مردم در حالی به تصویب رسید که پیش از آن مسوولان دولت اعلام کرده بودند که اجرای فاز دوم و افزایش قیمتها فعلا در دستور کار نیست. اما تنها یک روز پس از تصویب فوریت طرح مجلس، مخالفت ضمنی دولت با این تصمیم اعلام شد.
طبق طرح مورد نظر مجلس، توقف اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها در سال ۹۱ با ممنوعیت افزایش قیمت کالا و خدمات در سال جاری همراه خواهد بود که در این خصوص میتوان گفت: تا حدودی دیدگاه دولت و مجلس همسو است؛ چرا که پیش از این دولت اعلام کرده بود که امسال تصمیم به افزایش قیمت و اصلاح دوباره نرخ حاملهای انرژی ندارد.
غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که از طراحان این طرح به شمار میرود، روز یکشنبه، شرایط اقتصادی را مهمترین عامل این تصمیمگیری دانسته و با اشاره به نوسانات قیمتی ارز اعلام کرده بود: «قانون هدفمندی یارانهها باید در شرایط ثبات اقتصادی اجرایی شود، اما اکنون در شرایطی هستیم که ناگزیریم مرحله دوم اجرای هدفمندی یارانهها را متوقف کنیم؛ چراکه سرنوشت آن معلوم نیست و مشخص نیست که این قانون چگونه قرار است اجرا شود.»
ابهام در رویکرد دولت برای اجرای فاز دوم
به دنبال تصویب فوریت این طرح در مجلس، روز گذشته روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت، طی گزارشی توقف فاز دوم هدفمندی را «فاجعه بار» اعلام کرده و به دفاع از دستاوردها و اهداف آن در کشور پرداخت.
این روزنامه در تیتر نخست خود زیر عنوان «درمان اقتصاد کشور مختل میشود»، ضمن تاکید بر موفقیت دولت دراجرای قانون هدفمندی یارانهها، نوشت: «در شرایطی که اقتصاد ایران تحت شدیدترین تحریمها بیش از پیش به مصرف بهینه منابع و صرفهجویی منطقی نیازمند است، نمایندگان مجلس خواستار توقف فاز دوم هدفمندی یارانهها شدند.»
روزنامه ایران همچنین زیر عنوان «توقف فاز دوم هدفمندی فاجعه بار است» با تعدادی از استادان دانشگاه نیز گفتوگوهایی داشت که این افراد ضمن انتقاد از طرح مجلس، توقف اجرای فاز دوم را به صلاح کشور ندانستهاند. در همین ارتباط «محمد جلیلی» استاد دانشگاه در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: زمانی که خبر تصویب یک فوریت طرح توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را شنیدم شوکه شدم. وی با اشاره به اینکه هدفمندی یارانهها طرحی بنیادی و اساسی است و برای کشور ضرورت دارد، افزود: توقف و حتی به تعویق انداختن اجرای فاز دوم هدفمندی به هیچ عنوان به صلاح کشور نیست.
از سوی دیگر سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت مجلس ضمن اشاره به نشست این فراکسیون که عصر یکشنبه با حضور وزیر اقتصاد، معاون پارلمانی رییس جمهور و علی لاریجانی برگزار شد، گفت: وزیر اقتصاد در خصوص مخالفت مجلس با اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها نظر خاصی ارائه نکرد.
رمضان شجاعی کیاسری در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: اما معاون پارلمانی رییسجمهور نظر مخالف دولت را در زمینه توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها اعلام کرده است.
جالب آنکه پیش از این مسوولان دولت از جمله سخنگوی اقتصادی دولت و دبیر ستاد هدفمندی یارانهها، چندین بار اعلام کرده بودند که دولت فعلا تصمیمی برای اجرای فاز دوم هدفمندی ندارد.
در همین خصوص «شمسالدین حسینی» در تیرماه امسال با تاکید براینکه افزایش قیمتها در قالب فاز دوم از دستور کار خارج شده، عنوان کرده بود: گام دوم هدفمندکردن یارانهها در پاییز اجرا نمیشود و گام دوم هدفمندی یارانهها با تلقی افزایش قیمت از دستور کار خارج شده است.
«محمدرضا فرزین»، دبیر ستاد هدفمندی یارانهها نیز شهریور ماه امسال در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» ضمن تاکید بر اینکه فعلا برنامهای برای اجرای فاز دوم در دستور کار دولت نیست، متذکر شده بود که اجرای مرحله دوم نیازمند انجام توافقات جدید میان دولت و مجلس است. اظهارات اخیر سخنگوی اقتصادی دولت مبنی بر لزوم وجود وفاق ملی برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها نیز به نوعی مکمل این رویکرد است که از منظر دولت اجرای فاز دوم نیازمند تعاملات بیشتر میان بخشهای مختلف نظام است.
پژویان: توقف اجرای فاز دوم اشتباه بزرگی است
اما «جمشید پژویان» رییس شورای رقابت دیروز با صراحت از طرح توقف فاز دوم هدفمندی انتقاد کرد. او همواره در مصاحبههای اخیر خود پیرامون موضوع هدفمندی یارانهها و تبعات اقتصادی آن بر این امر تاکید داشته که نباید وضعیت نرخ تورم و رشد آن در کشور را ناشی از اجرای قانون هدفمندی ارزیابی کرد. براین اساس پژویان، توقف فاز دوم هدفمندی یارانهها را اشتباه بزرگی دانست و به ایسنا گفت: تصور میکنم این اقدام مجلس اشتباه بزرگی است به ویژه در شرایط فعلی اقتصاد کشور که با مشکلاتی مانندتحریم روبهرو هستیم و باید بیشتر به اقتصاد داخلی و تولید ملی متکی باشیم.
رییس شورای رقابت با تاکید بر اینکه در این شرایط باید فضای رقابت و کارآیی در اقتصاد افزایش یابد، گفت: البته باید تمهیداتی اندیشیده شود که نتیجه اجرای فاز دوم بهبود و افزایش کارآیی بخش تولید باشد، به گونهای که حرکت بخش تولید به سمت صرفهجویی در مصرف انرژی و بهبود کیفیت باشد.
فتحیپور: دولت هم نمیخواست فاز دوم را اجرا کند
اما روز گذشته با مطرح شدن مخالفتهای دولت با تصویب فوریت طرح مجلس برای توقف اجرای فاز دوم هدفمندی، مباحثی از سوی برخی نمایندگان مجلس مبنی بر همسویی این طرح با دیدگاه دولت مطرح شد.
در این خصوص «ارسلان فتحیپور» رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با فارس، ضمن اشاره به دلیل مخالفت نمایندگان با اجرای فاز دوم در سال جاری، عنوان کرد: اجرای فاز دوم هدفمندی در سال جاری، با سختتر نشدن معیشت مردم و موج گرانیها همراه خواهد بود. دولت هم نمیخواست فاز دوم را در شرایط فعلی اجرا کند.
بنا به گفته وی؛ با توجه به شرایط تورمی و افزایش بیضابطه قیمتها در این شرایط اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها به هیچوجه به صلاح نیست و نمایندگان تصمیم گرفتند به خاطر رعایت وضع معیشت مردم فعلا فاز دوم در سال جاری اجرا نشود.
فتحیپور در پاسخ به این پرسش که آیا میشود فاز دوم هدفمندی را بدون افزایش قیمت حاملهای انرژی اجرا کرد، گفت: لازمه اجرای فاز دوم این است که درآمد بیشتری برای دولت ایجاد شود و این چارهای جز افزایش قیمت حاملهای انرژی ندارد، اما با تصویب نمایندگان در سال ۹۱ اجرا نخواهد شد.
شماره دیروز ارگان مطبوعاتی دولت
ارسال نظر