سیاست ایران تغییر نکرده‌است

به دنبال موضع‌گیری‌های محمود احمدی‌نژاد درخصوص لزوم تغییر در رابطه ایران و آمریکا، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل ضمن اظهار نظر در خصوص رابطه دو کشور، تغییر شرایط در این حوزه را منوط به نظرات مقام معظم رهبری دانست. علی‌اکبر ولایتی در جریان سخنرانی در مراسم افتتاحیه دوره دکترای دانشگاه عالی دفاع ملی و در حاشیه این مراسم درباره تحولات سوریه و نگاه ایران به تداوم مذاکرات با ۱+۵ نیز به تشریح دیدگاه‌هایش پرداخت. وی با اشاره به اینکه در ابتدا تصور بر این بود که در مدت ۲۰ روز سوریه از دست می‌رود از صف‌بندی تازه‌ای در منطقه به دنبال تحولات اخیر خبر داد. مشاور عالی مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه امروز پیروزی نسبی دولت سوریه قطعی است، گفت:‌ پیروزی سوریه، عراق و فلسطین همان پیروزی جمهوری اسلامی ایران است.ولایتی درباره سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال رابطه با آمریکا نیز گفت: «سیاست کلی جمهوری اسلامی مثل گذشته است و هیچ تغییری نکرده و هر تغییری هم در این زمینه بخواهد صورت گیرد باید از طرف مقام معظم رهبری اعلام شود.»

پیش از این محمود احمدی‌نژاد در جریان سفر به نیویورک و در دیدار با گروهی از نخبگان آمریکایی با تاکید بر اینکه «ایران، آمریکا را به رسمیت می‌شناسد»، گفته بود: «جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا چنانچه دولت آمریکا قدمی برای ایجاد تفاهم بین دو کشور بردارد، در ذهنیت منفی خود نسبت به آمریکا تامل کرده و کمک کند تا سریع‌تر روابط دو کشور بهبود یابد.» رییس‌جمهور همچنین در دیدار جمعی از استادان و دانشجویان آمریکایی نیز عنوان کرده بود: «بنده جزو کسانی هستم که معتقدم امکان تداوم این شرایط بین ایران و آمریکا وجود ندارد و باید این وضعیت بهبود یابد.» این اظهارات رییس‌جمهور البته با انتقاد نمایندگان روبه‌رو شد چنان که ۲۶ تن از آنان در تذکری کتبی به رییس‌جمهور نسبت به مواضع وی درباره مذاکره با آمریکا اعتراض کرده و آن را ناسازگار با راهبرد عزت، مصلحت و حکمت جمهوری اسلامی خواندند.

استقبال از مذاکره

به گزارش ایسنا، در عین حال علی اکبر ولایتی در بخش دیگری از سخنانش درباره مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ نیز اظهار کرد: ایران هیچ‌گاه از ابراز تمایل برای مذاکره خودداری نکرده است و هرگاه آنها اعلام کنند که می‌خواهند مذاکره کنند، ما استقبال می‌کنیم.

مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل در برابر این پرسش که «آیا سیاست ایران در مذاکرات تغییر خواهد کرد،» پاسخ داد: سیاست ایران کاملا ثابت است و آنچه که ایران بر آن پافشاری می‌کند، حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای در چارچوب ان‌پی‌تی است و ما به آن متعهد هستیم و این سیاست تغییر نمی‌کند.

وی همچنین درباره خروج گروهک منافقین از لیست گروه‌های تروریستی آمریکا این اقدام را نشانه ورشکستگی سیاسی آنان دانست و اظهار کرد:‌ اینکه یک گروه ضدبشری و تروریستی را از لیست گروه‌های تروریستی خارج کنند و این گروه بدنام و دوره‌گرد سیاسی را بپذیرند، نشانه شکست آمریکا است.

ادامه جنگ سرد در خاورمیانه

ولایتی در ادامه سخنان خود به تحولات سوریه نیز اشاره کرد و گفت: در ابتدا تصور این بود که با اتحادی که علیه دولت سوریه توسط سلفی‌ها، القاعده، آمریکا و برخی کشورهای منطقه ایجاد شده بود کار سوریه در عرض ۱۰ الی ۲۰ روز تمام شود، اما چنین نشد و بحران سوریه علاوه بر اینکه به کشورهای دیگر کشیده شد به داخل شورای امنیت نیز سرایت کرد و قطعنامه‌های شورای امنیت که توسط آمریکا علیه سوریه مطرح شده بود توسط کشورهای روسیه و چین وتو شد. مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل خاطرنشان کرد: این نشان می‌دهد که خطی که در جنگ سرد شهر برلین را دو قسمت کرده بود، امروز در خاورمیانه و دمشق کشیده شده است. آمدن کشتی‌های روسی به سوریه به نوعی آغاز جنگ سرد است و نشانگر اهمیت خاورمیانه در تحولات جدید است.

ولایتی با انتقاد از برخی کشورهای منطقه گفت: از برخی کشورهای منطقه انتظار رفتار عاقلانه‌تری را داشتیم، اما آنها اختیار خود را دست القاعده‌ای‌ها دادند. از سوی دیگر به آتش کشیده شدن پرچم آمریکا در خاورمیانه در حوادث اخیر آمریکا را در پیگیری اهداف خود متوقف کرد. امروز تنش در سوریه به کشورهای دیگر سرریز شده و مطمئنا کشورهایی مانند ترکیه از این مساله راضی نیستند، چرا که همگان بر حفظ تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه تاکید دارند.وی یادآور شد: امروز در حوزه نظامی صف‌بندی قوای بین‌المللی از شورای امنیت تا سوریه حکایت از حساسیت تحولات برای کشور است. از سوی دیگر ما یک صف‌بندی جدید را در جهان شاهدیم که در یک سوی آن دینداران و کشورهای مستقل جهان حضور دارند و ایران در آن محوریت دارد و در یک سو آمریکا و کشورهای وابسته به آن هستند.

مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل در ادامه خاطر نشان کرد: آمریکا بعد از حوادث سوریه تلاش کرد که نگذارد ایران در اجلاس غیرمتعهد‌ها موفقیتی به دست‌آورد، اما این اجلاس موفق برگزار شد و حتی تصویب شد که ایران به عنوان رییس جنبش غیرمتعهد‌ها تلاش کند تا مساله سوریه را حل کند و این یک موفقیت بزرگ برای ما بود. ولایتی در ادامه خاطرنشان کرد: به احتمال زیاد در آینده با یک جهان چند قطبی مواجه خواهیم بود؛ چراکه می‌بینیم چین و روسیه در کنار هم در مقابل آمریکا ایستاده‌اند و به طرز بی‌سابقه‌ای به هم نزدیک شده‌اند. وی با تاکید بر اینکه به مرور حرف‌های جمهوری اسلامی در حال به کرسی نشستن است، افزود: ایران از همان ابتدا خواهان گفت‌وگو با حکومت بشار اسد بود، با این حساب موضوع سوریه یک موضوع بین‌المللی است و ما نیز به عنوان قدرت اول منطقه و موثرترین کشور در منطقه خاورمیانه خود را به رخ دشمنان کشیده‌‌ایم. ولایتی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص تحولات اخیر منطقه به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال ۸۹ اشاره کرد و گفت: ‌این بیداری اسلامی است؛ در حالی که جهان عرب به تبعیت از غرب آن را بهار عربی می‌نامیدند، اما در واقع هیچ تطبیقی با شرایط موجود نداشت. وی با تاکید بر اینکه بهار عربی یک شکوفایی پان‌عربیسم است اما ما در هیچ یک از این حرکت‌ها شعار پان‌عربیستمی نشنیده‌ایم یادآور شد: همه شعارها اسلامی بود و مشابه حرکت‌هایی بود که در جمهوری اسلامی ایران و در مقدمه انقلاب اسلامی رخ داد.